Automotive17.06.2015

​Geweldige uitputtingsslag: 24 Uur van Le Mans


Zestien Formule 1-races achter elkaar, 56 teams, 4 raceklassen. In cijfers is de 24 Uur van Le Mans al indrukwekkend, maar live meemaken is nog veel specialer.

Schreeuwen

Het is vier uur ’s nachts als ik Arnage Corner in loop. Ik sta naast de Audi R8 safety car als er een Ferrari 458 van AF Corse langs komt gevlogen. De coureur verremt zich en even blokkeren de voorwielen, een grote rookwolk achterlatend. Het publiek schreeuwt en joelt achter de hekken. In de safety car schrikt de bestuurder wakker.

Een Audi R18 e-tron quattro vliegt voorbij. Het verschil in tempo met de lagere klassen is waanzinnig. Er wordt blauw gevlagd en hij passeert een tragere LMP2 gemakkelijk. Even later volgt de Porsche 919 Hybrid met veel geweld. Het gevecht tussen Audi, de meervoudig kampioen van de afgelopen jaren en Porsche, de underdog met een geweldig verleden, leeft duidelijk onder de toeschouwers.

Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 1
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 1
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 3
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 3
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 8
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 8
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 11
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 11
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 4
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 4

Traditie

De wagens op Le Mans mogen dan enorm gewijzigd in de afgelopen tientallen jaren, veel zaken zijn ook hetzelfde gebleven. Net voor de start worden de auto’s in de klassieke startpositie klaargezet. De coureurs rennen weliswaar niet meer naar de schuin geparkeerde auto’s, maar gaan nu inclusief monteurs in de rij staan naast ‘hun’ auto. Het ziet er van boven af waanzinnig uit, bijna 170 coureurs, klaar voor de legendarische 24 uren.

De historie wordt ook geeerd. Er is een museum op de baan waar winnende Le Mans-wagens staan en net voor de start van de grote race wordt ‘Le Mans Legends’ verreden, een raceklasse voor klassieke wagens. Van meerdere Fords GT40 die vechten voor de leiding, lichtgewicht Jaguar E-Types tot Cobra’s en Lotussen, het deelnemersveld is heerlijk divers. Precies zoals het hoort bij een klassieke Le Mans race.

Porsche vs. Audi

In de race wordt al vlug duidelijk dat het draait om twee teams: Porsche en Audi. Vorig jaar verloor Porsche de race nog nipt van Audi in de laatste uren, nu bleek het team uit Stuttgart beter opgewassen tegen de winnaar van 2000 tot en met 2014 (met slechts een jaar onderbreking toen Bentley won). Tot het laatste moment bleef het spannend, maar uiteindelijk ging Porsche er met de eerste en tweede plek vandoor. Audi’s winnende team van de afgelopen drie jaren met André Lotterer, Marcel Fässler en Benoît Tréluyer werd derde.

Audi mag dan niet gewonnen hebben, toch is de snelste raceronde op naam van André Lotterer komen te staan. Hij stuurde de R18 e-tron quattro in 3m 17.475s rond, een nieuw record. In de topklasse kunnen de andere teams, Toyota, Nissan, Rebellion en Team Bykolles niet mee op het tempo van de twee Duitse teams.

Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 10
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 10

Drukte

Ik loop van de Audi Racing Arena, die uitkijkt op de Ford chicane net voor de start/finish, terug naar de paddock. Het is een uur of een ’s nachts en ik loop in een rustige rij fans door de tunnel. Om me heen zie ik Ferrari petten, Audi jassen, Porsche shirts en Aston Martin Racing vlaggen. De fans lopen gemoedelijk te lachen en in de verte wordt er gezongen. De sfeer is waanzinnig. Iedereen is er om te genieten van autoracen.

Het is ook een recordjaar voor Le Mans. Nog nooit trok de race zoveel bezoekers. In totaal waren er dit keer 263.500 mensen op de been. Om je een beeld te geven hoeveel dat dat is: in de plaats Le Mans wonen zo’n 145.000 mensen. Op momenten was het even geduld hebben, maar over het algemeen kon het circuit de mensenmassa goed aan.

Kermis en kamperen

Om twee uur ’s nachts besluit ik in de Wilde Maus te gaan, een kleine achtbaan die eruitziet alsof hij na zijn bouw in 1970 geen onderhoud meer heeft gehad. Toch is de kermis op Le Mans een van de traditionele hoogtepunten. Hoeveel duizenden mensen zijn mij al voorgegaan? Voor vier euro koop ik een kaartje en dan begint de rit. Terwijl ik in de achtbaan van links naar rechts slinger, werp ik toch een blik op het circuit en zie net dat de Porsche 919 Hybrid de Audi R18 inhaalt. Een klein geluksmoment.

Ondertussen ontvang ik een bericht van Britse vrienden die op de camping staan. Met een tent en een kofferbak vol met bier zijn ze naar Le Mans gereden. Of ik zin heb om mee te komen barbecuen. Ook dat is Le Mans.

Metershoog liggen de bierblikken opgestapeld bij verschillende tenten op de camping. Het wagenpark dat naast de tenten geparkeerd staat is een van de meest diverse verzamelingen auto’s die ik ooit heb gezien. Een Aston Martin V8 Vantage, een compleet aangepaste Toyota Supra, een Golf GTI die dusdanig verlaagd is dat ik me afvraag of hij de camping wel afkomt en een Land Rover met daktent. Om me heen wordt flink gebarbecued en op kleine tv’s en radio’s wordt de race gevolgd.

_DSC8915
_DSC8915

Pech en meeleven

Al in de eerste uren van de race waren er de nodige grote ongelukken. Een Porsche 911 van Porsche Team Manthey vloog in brand, met een flink oliespoor als gevolg. Dat zorgde weer voor een crash in de LMP2-klasse. Even later klapte ook een Audi R18 op een auto uit een lagere klasse, waardoor de auto een nieuwe neus, motorkap en spoiler nodig had. De auto kon echter wel gewoon door en finishte als zevende.

De grootste pech was er voor Aston Martin Racing. Nadat de art car met nummer 97 uitgevallen was, was er ook een enorm ongeluk met auto nummer 96. Het dieptepunt was echter het ongeluk van Paul Dalla Lana, 45 minuten voor het einde van de race. Dalla Lana had de leiding in de GTE Am-klasse toen het gebeurde. Een enorme domper voor het team.

Slapen?

Er komt een punt en dan wil je nog maar één ding: slapen. Urenlang vocht ik ertegen, maar om een uur of vijf gaf ik het toch op. Ik ging naar bed. Verslagen door slaap voor de kortste nacht van de afgelopen jaren. Twee uur later schrok ik wakker van een deur die naast me dichtklapte en wierp een blik op mijn horloge. Zeven uur, een prima tijd om weer door te gaan.

Een kleine wandeling later en ik stond met een kop koffie met uitzicht op de Ford chicanes. Een veel betere manier om wakker te worden is er niet. Het geschreeuw van de Ferrari’s, het gebulder van de Astons en Corvette en het zoeven van de Audi’s zijn de beste wekker die je je voor kunt stellen.

Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 22
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 22

Uitdaging

Porsche vierde groot feest na afloop van de race. Bij Audi was het verlies van de race een flinke teleurstelling, maar toch keek het team nu alweer uit naar volgend jaar. Persoonlijk denk ik dat het goed is dat Porsche de race heeft gewonnen. Audi kan nu gaan focussen op revanche, wat goed is voor de sport. Ook de terugkeer van Nissan levert weer meer kijkers en spektakel op.

Waar Formule 1 de afgelopen jaren steeds eentoniger is geworden, belooft het World Endurance Championship (WEC), waar de 24 Heures du Mans onderdeel van uitmaakt, alleen maar spannender te worden. Wat een sport.

De volgende race van het WEC is op 29 augustus op de Duitse Nürburgring.

Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 16
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 16
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 18
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 18
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 21
Le Mans _ Wouter Spanjaart _ 21
Wouter Spanjaart

Wouter schrijft over auto’s en gadgets, fotografeert en luistert bluesmuziek. Ook houdt hij van Engeland en Australië. Hij schreef dit zelf in de derde persoon enkelvoud.

Verder lezen over Audi

​De 5 verschillende roadtriptypes met bijpassende, fantastische reizen

Als je bezig bent met je rijbewijs, dan droom je ervan. Als je een nieuwe auto koopt ook: hoe handig is de bekerhouder, voor als we eindelijk op die roadtrip gaan? Dat ultieme gevoel van vrijheid, dat is wat een auto je...

Automotive15.11.2023

​De 5 verschillende roadtriptypes met bijpassende, fantastische reizen

Bayern spelers verkopen hun Audi’s

Profvoetballers rijden vaak in auto’s die de gewone man of vrouw niet kan betalen. Bij Bayern München valt dat wel mee. Althans, wat de auto’s betreft die de spelers en staf ‘van de zaak’ krijgen. De autosponsor...

Automotive25.08.2023

Bayern spelers verkopen hun Audi’s

Audi ziet zichzelf langzaam veranderen in softwarespecialist

Het zal ongetwijfeld een soort van dichterlijke vrijheid zijn geweest van de PR-afdeling van Audi om zichzelf uit te roepen tot softwarespecialist. Dit naar aanleiding van de kop van hun laatste nieuwsbericht: "Audi tran...

Automotive02.02.2023

Audi ziet zichzelf langzaam veranderen in softwarespecialist

VR in de auto: nieuwe Audi’s krijgen het al

Audi wil virtual reality-ervaringen toevoegen aan zijn bolides. Heb je een Audi met het meest recente besturingssysteem van het merk, dan kun je er al mee aan de slag. Het gaat om een samenwerking met Holoride, een docht...

Online04.11.2022

VR in de auto: nieuwe Audi’s krijgen het al

Hallo Holoride
Going viral: Ken Block met Audi S1 Hoonitron in Las Vegas

Vandaag heeft driftkoning Ken Block zijn nieuwe, langverwachte Electrikhana-video gepresenteerd, met in de hoofdrol de Audi S1 Hoonitron. Dit volledig elektrische prototype werd speciaal voor dit doel ontwikkeld en gebou...

Automotive25.10.2022

Going viral: Ken Block met Audi S1 Hoonitron in Las Vegas

nieuwe ‘Electrikhana’ driftvideo
​Voor autoliefhebbers: 5 toffe wannahave auto’s van The Block Zone

Je kunt bij LEGO wel een paar toffe auto’s vinden, maar soms heeft de leverancier van plastic steentjes het niet helemaal bij het rechte eind. De Volkswagen-bus, die is bijvoorbeeld niet helemaal rond genoeg. Ben je op...

Automotive15.10.2022

​Voor autoliefhebbers: 5 toffe wannahave auto’s van The Block Zone

Audi’s nieuwe hybride Dakar Buggy

Ooit deed Audi de wereld van de 24-uurs races verbazen toen het Duitse automerk met een diesel aan die races ging meedoen. Dat bleek niet bepaald een misstap te zijn want met een turbodiesel wist Audi Le Mans maar liefst...

Automotive12.09.2022

Audi’s nieuwe hybride Dakar Buggy

Audi gaat meedoen aan de Formule 1

Dit weekend start de tweede seizoenshelft van de Formule 1. Op het programma staat de race in Spa-Francorchamps die dit jaar hopelijk meer actie laat zien dan de regenoptocht van 2021. De eerste actie van het nieuwe race...

Automotive26.08.2022

Audi gaat meedoen aan de Formule 1

Pas vanaf 2026 en in eerste instantie als motorleverancier

Verder lezen over Nissan

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan hyper: introduceert bijzonder busje

Nissan heeft een nieuwe concept-car geïntroduceerd, namelijk de Hyper Tourer. Het gaat om een busje waarin je bijna zit alsof je in een limousine hebt plaatsgenomen. Heel luxe, heel ruim, maar het is ook van de buitenka...

Automotive17.10.2023

Nissan hyper: introduceert bijzonder busje

Nissan brengt in Europa alleen nog elektrische auto’s uit

We zullen nog heel lang Nissans zien rijden op fossiele brandstoffen, maar vanaf nu worden die niet meer in de Nissan-fabriek gemaakt voor levering in Europa. Europa krijgt van het merk alleen nog elektrische bolides. He...

Automotive25.09.2023

Nissan brengt in Europa alleen nog elektrische auto’s uit

En presenteert Concept 20-23
Racer Jann Mardenborough: ‘s nachts spookrijden was de grootste stunt

Gran Turismo is sinds woensdag in de bioscoop en die film vertelt op spectaculaire wijze het nog spectaculairdere verhaal van een échte gamer-turned-racer: Jann Mardenborough. De coureur, op wiens echte leven deze film...

Automotive11.08.2023

Racer Jann Mardenborough: ‘s nachts spookrijden was de grootste stunt

Van gamer naar coureur
Nissan wil EV’s inzetten om liften van stroom te voorzien

Nissan werkt met Hitachi aan een oplossing waarbij de stroom van EV’s in noodgevallen gebruikt kan worden als stroomvoorziening in gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van elektriciteit aan liften wanneer door e...

Automotive27.01.2023

Nissan wil EV’s inzetten om liften van stroom te voorzien

​Voor autoliefhebbers: 5 toffe wannahave auto’s van The Block Zone

Je kunt bij LEGO wel een paar toffe auto’s vinden, maar soms heeft de leverancier van plastic steentjes het niet helemaal bij het rechte eind. De Volkswagen-bus, die is bijvoorbeeld niet helemaal rond genoeg. Ben je op...

Automotive15.10.2022

​Voor autoliefhebbers: 5 toffe wannahave auto’s van The Block Zone

Dit zijn de nieuwe Nissan’s! Qashqai, X-trail olala, de Ariya

Eindelijk, we mogen! Op 16 en 17 maart waren we in Madrid om kennis te maken met de zes nieuwe electrifying modellen van Nissan. Toegeven Nissan is een beetje laat, want na de introductie van de Leaf in 2010 als eerste e...

Automotive23.03.2022

Dit zijn de nieuwe Nissan’s! Qashqai, X-trail olala, de Ariya

​Nissan presenteert de eerste volledig elektrische crossover: de Nissan Ariya

Nissan weet hoe ze aantrekkelijke crossovers moeten maken. Dat blijkt wel uit het succes van de Qashqai, een populair model en ideale kleinere ‘city SUV’. Dat elektrisch rijden de toekomst heeft, weet het Japanse mer...

Automotive21.07.2020

​Nissan presenteert de eerste volledig elektrische crossover: de Nissan Ariya

Verder lezen over Porsche

​De 5 verschillende roadtriptypes met bijpassende, fantastische reizen

Als je bezig bent met je rijbewijs, dan droom je ervan. Als je een nieuwe auto koopt ook: hoe handig is de bekerhouder, voor als we eindelijk op die roadtrip gaan? Dat ultieme gevoel van vrijheid, dat is wat een auto je...

Automotive15.11.2023

​De 5 verschillende roadtriptypes met bijpassende, fantastische reizen

Porsche is weer de snelste EV op de Nordschleife

Elektrische auto’s accelereren als de beste. Zelfs de ‘simpele’ Hyundai Kona is vanuit stilstand al sneller op 100 km/h dan de meeste dure sportwagens. Je moet al een heus racemonster hebben, die vele malen meer ko...

Automotive10.08.2022

Porsche is weer de snelste EV op de Nordschleife

Taycan pakt record van S Plaid af
Porsche wil eigen laadnetwerk en 80% EV’s in 2030

Porsche is natuurlijk een van de ‘petrolhead’ sportautomerken bij uitstek. De iconische 911, inmiddels al in zijn 58e levensjaar, is daar het meest uitgesproken voorbeeld van. Toch moeten de ‘supercar’ merken uit...

Automotive19.03.2022

Porsche wil eigen laadnetwerk en 80% EV’s in 2030

Zo snel laadt de snelst ladende auto ter wereld

Het is een bijzonder wereldrecord om op je naam te hebben: de snelste auto, maar niet op het circuit. Porsche Taycan kan zich sinds dit weekend Guinness World Record-houder noemen van de snelst ladende elektrische auto.

Automotive31.01.2022

Zo snel laadt de snelst ladende auto ter wereld

Porsche: leveranciers moeten groen zijn, anders geen samenwerking

Porsche neemt serieuze stappen in zijn plan om steeds groenere auto’s te maken. Nu heeft het tegen zijn leveranciers gezegd dat ze gebruik moeten maken van groene energie, omdat de samenwerking anders eindigt. Porsche...

Automotive08.07.2021

Porsche: leveranciers moeten groen zijn, anders geen samenwerking

​Gaat Porsche zich met Formule 1 bemoeien?

Porsche gaat de Formule 1 in, zo lijkt het. De geruchten klonken alleen een beetje, maar inmiddels worden het er zoveel dat de geruchtenmolen ervan uitpuilt. Porsche zou het racewereldje weer instappen door zich aan te s...

Nieuws04.05.2021

​Gaat Porsche zich met Formule 1 bemoeien?

Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter bedacht door Porsche en Starwars

De designers van Porsche en Star Wars (Lucasfilm) willen de toekomst een beetje dichterbij brengen. Gezamenlijk hebben ze een fantasie-ruimteschip ontworpen met het DNA van beide merken. Het resultaat is de ‘Tri-Wing S...

Technology16.12.2019

Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter bedacht door Porsche en Starwars

Drag race: Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S

Elektrische auto's. Wie is de beste? Wie is de snelste? Vaak wordt de Tesla Model S nog als superieur gezien, het is de auto waar je aan denkt als het over elektrische auto’s gaat. Maar er komt steeds meer concurrentie...

Automotive01.11.2019

Drag race: Porsche Taycan Turbo S vs Tesla Model S