Op zondag 27 oktober 2019 ging in Nederland de wintertijd in. Daarmee is het ’s ochtends wat eerder licht en ’s avonds eerder donker. En zo werken we langzaam toe naar de kortste dag van het jaar: zondag 22 december.
In deze periode is de filedruk in Nederland het zwaarst. Vaak gaat deze periode gepaard met slecht weer. Het is steeds vroeger donker, en lang niet iedereen vindt het fijn om in het donker te rijden. Daarnaast willen we ook nog wat vakantiedagen achter de hand houden met kerstmis en het einde jaar in zicht. Deze redenen samen zorgen er logischerwijs voor een toename in filezwaarte. En ieder jaar worden deze files ook weer langer. Begin van dit jaar stond er op 1 avond meer dan 2.000km file. Een ‘record’ dat zeker weer verbroken gaat worden.
Maar met alle technieken en apps die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben is het niet altijd nodig om in de file te gaan staan. Moet je op tijd thuis zijn om bijvoorbeeld de kinderen van school te halen? Er is vaak een alternatieve route beschikbaar waarbij je zomaar wat waardevolle minuten kunt besparen. Zo weet ook Addy van Schie, senior product manager bij TomTom. “Volgens onze data hebben de gebruikers van TomTom Traffic in oktober 2019 bij elke alternatieve route die ze aangeboden werd, gemiddeld 3 minuten tijdswinst geboekt. Tel de tijdwinst van alle TomTom Traffic gebruikers bij elkaar op en je heb het over 2.5 miljoen minuten per jaar.” En dan hebben ze het nog niet eens over gebruikers van de GO Navigation App of alle in-Dash systemen van fabrikanten als Renault, BMW, etc. die gebruik maken van dezelfde technologie.
Behalve de grote tijdswinst, zorgt dit ook nog eens voor veel minder uitstoot, wel een puntje op dit moment, en ook een lager brandstofverbruik. Maar hoe werkt dit dan?
Volledig geanonimiseerd kan TomTom in Nederland de gegevens verzamelen van zo’n 1 op de 5 auto’s, en dan natuurlijk precies waar ze rijden en met welke snelheid.
“Rijden er auto’s op een traject waar je 100 km/h mag slechts 10 km/h, dan kunnen we daaruit afleiden dat er file staat. Ook zien we of deze file toe of juist afneemt zodat we weten of een file er nog staat op het moment dat je daar arriveert. Daarnaast beschikken we over een zeer geavanceerd route algoritme, inclusief historische data, waarmee we iedere individuele gebruiker de voor hem of haar snelste route aan kunnen bieden.”
Rij jij iedere dag dezelfde route van huis naar kantoor, dan weet je inmiddels de weg wel, en natuurlijk ook de mogelijke uitwijkroutes voor als het een keer vast staat.
Maar een file kan op ieder moment van de dag, waar dan ook ontstaan. Dat is door niemand te voorspellen. Maar mocht dat onverhoopt gebeuren dan weet TomTom Traffic dat tot op 10 meter nauwkeurig te vermelden. En zo hebben ze dus een service neergezet die voor iedere automobilist een meerwaarde heeft, ook als je iedere dag dezelfde bestemming hebt.
TomTom Traffic werkt trouwens niet alleen op de N- en snelwegen, maar op 100% van alle in kaart gebrachte wegen. En weet je trouwens hoe ANWB aan hun file informatie komt? Juist, direct van TomTom. Omdat het inmiddels een autoriteit is op het gebied van file informatie.
Nog niet bekend met de producten van TomTom Traffic? Maar wil je in de toekomst toch graag die vervelende files vermijden? Check dan even bij bol.com de mogelijkheden die er voor jou zijn.
Dit is een samenwerking