Automotive13.01.2023

Fastned profiteert van dure elektriciteitsprijzen ‘aan huis’


Omzet verdriedubbeld, laadsessies en klanten verdubbeld

Fastned heeft deze week haar meest recente resultaten bekendgemaakt. De provider van snellaadstations wist haar omzet in het vierde kwartaal van 2022, vergeleken met een jaar eerder, bijna te verdrievoudigen, van 4,8 miljoen in Q4 2021 naar 13,3 miljoen in Q4 2023. Het aantal laadsessies groeide in diezelfde periode met meer dan 100 procent, van 385.000 naar 787.000. Dat de omzet sneller steeg heeft met name ook te maken met de hogere tarieven die sinds de energiecrisis gelden.

Meer EV’s = meer omzet voor laadproviders

Op zich is het niet zo vreemd dat providers van snellaadstations voor elektrische auto’s het goed doen. Ten eerste omdat er steeds meer EV’s op de weg te vinden zijn, en die moeten nu eenmaal regelmatig bijgeladen worden. Fastned profiteert natuurlijk ook van die ontwikkeling. Zo steeg het aantal actieve klanten in het laatste kwartaal van 2022 naar 219.000. Bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

“Het laatste kwartaal van 2022 was erg spannend. Allereerst hebben we, met meer bouwprojecten in uitvoering dan ooit tevoren in de geschiedenis van Fastned, 30 nieuwe stations geopend. Dit is een recordstijging op jaarbasis en hiermee kwam het totaal aantal stations in ons netwerk op 244. Daarnaast hebben we in 2022 in totaal 48 stations geüpgraded, zodat we aan de groeiende vraag op onze stations kunnen voldoen”, aldus Fastned.

Daarnaast speelt sinds vorig jaar ook de prijs van elektriciteit mee. Waar het voorheen voor vrijwel iedereen – ook als je geen zonnepanelen had – voordeliger was om thuis je EV op te laden, is dat nu voor veel mensen niet meer het geval.

Buitenshuis laden kan goedkoper zijn

Om bij het voorbeeld van Fastned te blijven. Daar betaal je nu, zonder abonnement (het pay-as-you-go tarief) 83 cent per kWh. Het afgelopen jaar lag de prijs voor thuisladen voor veel mensen boven dat bedrag. Door de energiecrisis kregen veel consumenten in 2022 te maken met tarieven die dat bedrag (ver) overstegen. Voor hen, als ze dus geen zonnepanelen hebben om de kosten voor elektriciteit te drukken, was (en is) het dus voordeliger om een EV bij een externe laadprovider, zoals Fastned, Allego of Shell Recharge, op te laden.

Zeker als zij, afhankelijk van het aantal laadsessies en de gereden kilometers per maand, kiezen voor een abonnement. Dan betaal je bij Fastned 12 euro per maand, maar krijg je 30 procent korting op het kWh-tarief en betaal je ongeveer 59 cent per kWh. Die abonnementskosten kun je met 1 laadsessie van 60 kWh al dubbel en dik terugverdienen.

Het verschil met de kosten voor thuisladen kan nog groter worden wanneer gekozen wordt voor een laadstation met een AC (‘langzaam’) lader. Die tarieven liggen soms tientallen centen lager dan de tarieven die mensen met een recent energiecontract thuis moeten betalen en zijn sowieso ook voordeliger dan de tarieven die snellaadproviders in rekening brengen. Nadeel is wel dat het opladen van een EV langer duurt. Gemiddeld 1 uur per ca 20 kWh.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Elektrisch rijden

Rij-impressie Kia EV3 (2024): op weg naar titel Auto van het Jaar 2025?

In de woeste kustomgeving van het Portugese Cascais is het in november nog lekker warm. In T-shirt lunchen op een terrasje aan de Atlantische kust, ’s avonds buiten borrelen. En dan ook nog een nieuwe auto aan de tand mogen voelen. Eentje waarvan we veel gaan horen: de Kia EV3. Ruim, stil, krachtig, tot 600 kilometer op een acculading, leuke snoet en prima prijskaartje.

Automotive20.11.2024

Rij-impressie Kia EV3 (2024): op weg naar titel Auto van het Jaar 2025?

Tesla komt met nieuwe generatie Superchargers: 500 kW V4

V4-elektriciteitskastjes kunnen snel worden geplaatst en kunnen 8 plekken van stroom voorzien.

Automotive19.11.2024

Tesla komt met nieuwe generatie Superchargers: 500 kW V4

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

De elektrische auto wordt nog wel gekocht, maar staat stil vergeleken met een ander autotype. Het autotype dat juist flink stijgt in populariteit, dat is de hybride auto. 

Automotive30.09.2024

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

We gingen de afgelopen periode op pad met de BMW CE 02 - AM. Dit is volgens BMW geen motorfiets, geen bromfiets, maar een eParkourer in de categorie “Urban Mobility”.

Automotive26.09.2024

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

Het Nederlandse automerk Butch-e heeft een nieuwe elektrische microcar op de markt gebracht: de Liddel. Daarmee kunnen ondernemers en zelfstandigen ook na 2025 de steden in, als overal in Nederland zero emissie zones worden ingevoerd en benzine- en dieselauto’s er niet meer in mogen.

Automotive11.09.2024

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

Fiat gaat volgende maand van start met de verkoop van de nieuwe Topolino in Nederland. Deze toch iconische naam, die ooit de weg plaveide voor stedelijke mobiliteit, staat nu synoniem voor  duurzame stedelijke mobiliteit. De compacte, 100% elektrische vierwieler is een slimme keuze voor milieuvriendelijk én stijlvol vervoer voor twee personen in de stadsjungle en daarbuiten. De Fiat Topolino is vanaf september te bestellen, met prijzen vanaf € 9.890 inclusief BTW en andere wettelijke kosten.

Automotive21.08.2024

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit