Ik hoor het iedereen roepen: ‘Elektrisch rijden is de toekomst!’. Tijd om het zelf te ervaren, ook ik moest eraan geloven. Volledig elektrisch autorijden. Die kans kreeg ik door een week in de nieuwe Hyundai Kona EV Limited Sky 64 kWh te rijden.
Zoals gezegd heb ik nog nooit in een elektrische auto gereden. Een groentje in een Chalk White Two-Tone Kona. Spannend, maar vooral leuk om te ervaren hoe het rijden in een auto met een batterij is.
Voor degenen die nog nooit elektrisch hebben gereden heeft Hyundai een tijd geleden wat video’s ontwikkeld. Die vond ik op YouTube en heb ik voor de aardigheid eerst even gekeken.
Ik heb de Kona een week onder m’n kont gehad. De meeste ritjes reed ik door de stad, maar ik heb ook een roadtripje door Zeeland gemaakt. Over de auto kan ik kort zijn. Prachtige wagen. Mooie strakke lijnen en een nette afwerking. Veel lampjes en piepjes als je achter het stuur zit. Dat zal waarschijnlijk met het elektrisch rijden te maken hebben. Ik moest daar even aan wennen. De stilte tijdens het rijden is dan wel weer heerlijk. Geen gebrom en geknal.
In de zomermaanden kom je in de buurt van de actieradius (uit het boekje) van 484 kilometer. Maar in de winterperiode haal je net de 400 kilometer op een volle batterij.
De Kona was na mijn ritjes (met de verwarming lekker hoog!) ver leeg. Opladen geblazen! De ‘druppel’ aan de sleutelbos bracht uitkomst. Ik kon de auto overal opladen bij een openbaar laadpunt. Dus in de straat aan de laadpaal (met de laadkabel die in de Kona ligt) maar ook bij Fastned.
Even opletten en de online video kijken en daar stond ik. Wachten totdat de accu vol was. Dat was wel even wennen want zoals iedereen weet is je auto voltanken met benzine of diesel veel sneller. Dat is een mindset die bij het elektrisch rijden hoort als je het mij vraagt. Vanaf 80 procent ging de laadpaal van Fastned langzamer laden. Nou, goed ik heb een uur staan wachten en toen was de auto helemaal volgeladen. Wat wel aardig is, is dat de Kona energie teruggeeft als je remt. ‘Regeneratief remmen heet dat’, zei de aardige vrouw van Hyundai. Weer wat geleerd. Tussen alle lampjes en piepjes door was dat ook te zien in het dashboard.
Volgens Hyundai staat de Kona in de top drie van bestverkochte elektrische auto’s in ons land. De wagen is met twee accupakketten beschikbaar de 64 KwH die ik reed en de 39 KwH versie die rond de 380 kilometer kan rijden.
Ik heb een week genoten van de Kona. Je schiet weg bij het stoplicht en op de lange stille wegen in Zeeland heb je nauwelijks door dat je in een auto zit. Maar of ik nu mijn spaarrekening ga plunderen om er zelf een aan te schaffen betwijfel ik. De hoge aanschafprijs is nog niet eens het grootste obstakel, maar de hele ‘way of life’ die erbij hoort valt mij nog zwaar.
Het is echt even schakelen in het gebruik van zoiets ‘doms’ als een vervoersmiddel dat je van A naar B brengt een verder niet. Althans dat is een auto voor mij. Niks meer en niks minder. Genoten, geïmponeerd door de looks van de Kona maar nog niet overtuigd. Wel van de voordelen voor je portemonnee en het milieu. Maar nog niet in het dagelijks gebruik.
Ik moest er aan geloven, ben blij dat ik de ervaring heb, maar ik stink en tuf nog even een paar jaar in m’n benzine bakkie.
Hyundai Motor Company is een autofabrikant uit Zuid-Korea. Het hoofdkantoor bevind zich in de hoofdstad Seoel. In 1967 werden onder de naam Hyundai auto’s geassembleerd van het merk Ford. De Hyundai Motor Company nam in 1998 de Koreaanse concurrent Kia over. Momenteel vormen deze merken samen de Hyunai Kia Automotive Group.
Hyundai heeft verschillende modellen in Europa waaronder de Getz, Matrix, Atos en Tucson.
Tot 2003 nam Hyundai deel aan het World Rally Championship met de Hyundai Accent WRC. Vanwege financiële problemen en een conflict met het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de afstelling van de auto werd na een seizoen besloten te stoppen met het project.