De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Ben je toe aan een nieuwe auto? Of misschien ben je op zoek naar een tweede auto voor erbij? Dan is dit het moment om een keuze te maken: ga je een nieuwe auto kopen of kies je voor private lease? Hierbij is de grote vraag natuurlijk: welke van deze opties is het goedkoopst? Misschien heb je private lease nog niet eerder overwogen en weet je niet wat je kunt verwachten. Daarom hebben wij de verschillen en voordelen voor je op een rij gezet, die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Door zelf een berekening te maken, weet je tevens direct wat voor jou goedkoper is.
Ook als particulier kun je dus een lease-auto rijden, dat is niet alleen weggelegd voor zakelijke rijders. Daarmee heb je de voordelen en vrijheid van een auto voor de deur, zonder dat de auto ook jouw bezit is. Het is tevens mogelijk om in een splinternieuwe, moderne auto te rijden. Voor private lease spreek je een termijn en een vast maandbedrag af. Dus als de lease-termijn afloopt, dan lever je de auto weer in. Zo simpel als dat? Ja, eerlijk gezegd wel.
Het grote verschil tussen kopen en private lease
In feite heb je drie opties als je een auto wilt rijden: een splinternieuwe auto, een bestaande auto (je huidige of een tweedehands) en private lease. In de basis moet voor alle opties betaald worden voor het rijden van de auto (zoals brandstof en wegenbelasting), voor verzekering en onderhoud.
Daarbij is er echter één duidelijk verschil: bij de aanschaf van een (nieuwe of tweedehands) auto kan het voorkomen dat je na de aankoop op gebied van onderhoud voor onverwachtse kosten komt te staan. Dat heb je bij private lease in ieder geval niet: kies je voor private lease dan betaal je een vast bedrag per maand, zonder bijkomende kosten of verrassingen. Je maandlasten – dus los van de kosten voor brandstof – blijven de gehele leasetermijn gelijk. Van de fiscale bijtelling heb je overigens geen last; die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak, en niet voor particulieren die kiezen voor private lease.
Checklist voor private lease
Een auto kopen heeft ook voordelen ten opzichte van leasen. Zeker wanneer je niet per se een jonge, moderne auto wilt rijden, dan is een tweedehands auto een goede keuze. En ook wie weinig kilometers maakt (minder dan 10.000 per jaar) is wellicht veel voordeliger uit met een eigen auto. Het is alleen best lastig om die twee op dat punt exact te vergelijken. Ook bij private lease zijn er een paar dingen waar je voor moet oppassen, zoals de kosten voor het voortijdig opzeggen van een contract. Heb je namelijk een leasetermijn van bijvoorbeeld 48 maanden afgesproken, dan zijn er in sommige gevallen extra kosten verbonden aan het voortijdig opzeggen. Verder is het goed om te kijken bij je leasemaatschappij of je schadevrije jaren verliest of deze kan behouden. Afhankelijk van de leasemaatschappij tellen je schadevrije jaren gewoon door. Een auto kopen kan dus soms ook een goede optie blijken te zijn. Wil je weten welke punten je nog meer kan checken om de afweging voor jezelf te maken? Op deze pagina van ANWB vind je een checklist! Dan kun je gelijk zien waar je op moet letten voordat je een auto gaat leasen.
Waarom is private lease vaak zo goedkoop?
Private lease is in een groot aantal gevallen de goedkoopste optie. Zeker wanneer je zelf niet het geld hebt om een nieuwe auto te kopen, en daarvoor een lening moet afsluiten. De reden dat private leasen goedkoper is, heeft meerdere oorzaken. Het heeft in ieder geval alles te maken met het feit dat leasemaatschappijen op grote schaal auto’s inkopen, en geen losse auto’s kopen. Door groot in te kopen ontstaat een volumevoordeel: de prijs per auto wordt lager. En dat geldt ook voor het onderhoud en de verzekering. Ook die zijn voor een leasemaatschappij goedkoper omdat zij korting krijgen door het grote aantal auto’s dat ze laten onderhouden en verzekeren. Voor jou als particulier resulteert dat in de mogelijkheid om een splinternieuwe auto te kunnen rijden, die goedkoper is dan wanneer jij zelf precies dezelfde auto aanschaft.
Wat is voor jou de goedkoopste optie? Maak een berekening
Ben je benieuwd wat de goedkoopste optie voor jou is, een splinternieuwe auto, een bestaande auto (je huidige of een tweedehands) of private lease? Dan is er maar één manier om daar achter te komen en dat is door zelf een berekening maken. De ANWB heeft daarvoor de perfecte rekentool ontwikkeld. Daarbij zijn alle kosten inbegrepen, behalve de brandstof uiteraard. Doe hier de berekening en zie zelf wat voor jou de goedkoopste optie is en welke auto bij jou past.
© stockphotopro – Adobe Stock
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de ANWB.
Verder lezen over ANWB
Automotive17.04.2024
Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]
ANWB zegt van welAutomotive11.03.2024
Tijdmachine: de praatpalen van de ANWB waren een geel berm-icoon
Gadgets25.01.2024
Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren
Gadgets24.08.2023
De ANWB wil ook af van de verzekering van de elektrische bakfiets
Gadgets21.08.2023
Een fatbike verzekeren? Niet meer bij de ANWB
Zullen andere verzekeraars ook volgen?Automotive02.03.2023
ANWB mag Wegenwacht abonnement niet verplichten bij pechhulpverzoek
De bond maakt zich volgens de rechter schuldig aan koppelverkoopAutomotive22.02.2023
Veel zomerbanden presteren ondermaats
Zeven bandenmerken zijn zelfs onveilig volgens de ANWBAutomotive17.11.2022