Het behalen van je diploma, het kopen van je eerste eigen woning of je eerste baan: het zijn een paar voorbeelden van een paar mijlpalen. Een andere belangrijke mijlpaal voor velen is het behalen van je rijbewijs: het geeft je een nieuwe vorm van vrijheid en de mogelijkheid je voortaan makkelijk te verplaatsen van A naar B. Het leren autorijden is de afgelopen jaren sterk aan het veranderen en dit heeft alles te maken met de nieuwste technologie. Diverse innovaties zorgen voor het toegankelijker maken van het leren autorijden en maken het tevens efficiënter, en soms zelfs leuker. In dit artikel bespreken we daarom hoe technologie de toekomst van technologie gaat vormgeven.
Een eerste voorbeeld van innovatieve technologie is Virtual Reality, beter bekend als VR. Met VR-simulaties kunnen leerlingen die willen leren rijden bij een autorijschool hoe je moet reageren bij diverse verkeerssituaties. Het voordeel van VR is dat ze kunnen oefenen in een gecontroleerde, veilige omgeving. Voorbeelden van situaties waar leerlingen mee leren omgaan is bijvoorbeeld het plotseling oversteken van een voetganger, een glad wegdek bij koud weer of een hellingproef. VR maakt het mogelijk dat je leert reageren bij gevaarlijke situaties zonder het risico van een echt ongeluk. Tegelijkertijd leer je basisprincipes onder de knie krijgen, zoals schakelen, sturen en parkeren.
Naast VR bestaan er ook rijsimulators. Dit is een andere technologische innovatie die het rijproces flink kan veranderen de komende jaren. Bij een rijsimulator wordt het autorijden nauwkeurig nagebootst en zit je in een ‘echte’ auto met een compleet stuur, pedalen en realistische visuals. Simulatoren kunnen helpen om leerlingen te leren wennen aan het rijden in een auto voordat ze voor het eerst op pad gaan. Een ander voordeel van simulatoren is dat ze bijdragen de werkdruk van de rijscholen wat te verlichten: veel mensen willen rijles volgen maar kunnen niet altijd direct terecht. Door simulatoren in te zetten kunnen leerlingen alvast starten met het rijpproces en zijn ze al wat ervaren als ze eenmaal echt de weg op gaan. Een simulator functioneert niet als vervanging van rijles, maar het helpt wel bij het leren rijden.
Een derde innovatie met betrekking tot rijles heeft niet zozeer betrekking tot de praktijk, maar juist het theorie-examen. Er zijn namelijk nog steeds veel leerlingen die zakken voor het examen en het een flinke uitdaging vinden. Gelukkig kunnen apps en online tools het aanzienlijk eenvoudiger maken. Zo zijn er theorie-apps die het op een interactieve manier leuk maken om verkeersregels te leren en onthouden. Ook bieden deze apps oefenexamens aan en spelelementen om de stof beter te onthouden. Zeker als je naast je theorie bezig bent met een snelcursus rijbewijs kunnen deze apps helpen met je theorie snel te halen. Ook zijn er apps die je rijlessen volgen en analyseren. Ze kunnen je voorzien van feedback en zo kan je je rijstijl verbeteren
[Fotocredits – © Artem Zakharov – Adobe Stock]