Automotive03.10.2016

Chatbot vecht voor jou die verkeersboete aan


Tegen een verkeersboete lopen we bijna allemaal wel een keertje aan. In de meeste gevallen zijn die uiteraard terecht, maar soms ook niet. Toch kiezen we er dan maar voor om die boete gewoon te betalen, dan zijn we er vanaf, want er tegenin gaan is te veel ‘gedoe’. Maar er is hulp onderweg. De chatbot die al met succes in Londen en New York verkeersboetes aanvecht is nu ook beschikbaar voor de Nederlandse markt.

Verkeersboete aanvechten

De chatbot bepaalt middels enkele simpele vragen of het mogelijk is een verkeersboete aan te vechten. Als dat zo is, dan zal de boete vervolgens zonder verdere inspanning van de gebruiker direct aangevochten worden.

De bot is ontwikkeld door de Leidse startups BotBoys en Appjection is vergelijkbaar met de Engelse ‘DoNotPay-bot’ variant waardoor inmiddels meer dan 160.000 boetes met succes zijn aangevochten.

BezwaarBot

De chatbot, die onder de naam BezwaarBot in Nederland beschikbaar zal komen is voor gebruikers te raadplegen via de Facebook Messenger-app en binnenkort ook via de website www.appjection.nl. De chatbot is eenvoudig in gebruik.

Vincent Ulmer, BotBoys: “Mensen beantwoorden enkele simpele vragen. Op basis van deze antwoorden bepaalt de bot of de boete wel of niet aangevochten kan worden. Wanneer een boete aangevochten kan worden hoeft men alleen maar zijn e-mailadres achter te laten. Naar dit e-mailadres en via Facebook Messenger krijgt men vervolgens te horen of de boete met succes is aangevochten.”

Testfase

Om te zorgen dat de bot optimaal functioneert en dat deze geen kinderziektes meer bevat zal hij eerst getest worden door een panel van ruim 100 mensen. Daar kunnen nog kleine verbeterpunten in naar voren komen die voor gebruik niet voorzien waren. De verwachting is dat de bot over ca. 2 weken is geoptimaliseerd.

Overigens zal alle input die men nu al invoert gewoon behandeld worden.

[Afbeelding © Daniel Hohlfeld- Fotolia]