Automotive06.05.2015

Car-sharing; de toekomst?


Naar verwachting zal de autosector er in de toekomst volledig anders uit komen te zien. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de komst van zelfrijdende auto’s, maar ook door de alsmaar groeiende populariteit van car-sharing platformen. Het is moeilijk te zeggen hoe het autodelen zich zal ontwikkelen, maar de verwachting is dat dit fenomeen, waarbij auto’s efficiënter ingezet worden, zal blijven groeien.

Onderzoek van GfK

Volgens onderzoek van GfK heeft ongeveer 60% van de Nederlandse bevolking gehoord van autodelen. Daarnaast is ongeveer 35% bekend met de spelregels. In het onderzoek van GfK werden ook verschillende andere, nieuwe automobiliteitsconcepten aangehaald. Zo denkt 13% van de Nederlanders in de komende jaren minstens één keer via een app een taxi te bestellen, denkt 11% de volgende auto via een private leasecontructie te rijden en zo’n 7% zou de komende jaren overwegen om gebruik te maken van een deelauto of het delen van autoritten. Dat betekent dat relatief veel Nederlanders erover nadenken om gebruik te maken van één van de nieuwe vormen van automobiliteit.

Barrières om te gaan autodelen

De meest genoemde reden om geen auto te delen is het bezit van een eigen auto. Je kunt je echter afvragen in hoeverre dit een geldig argument is; de helft van de autodelers heeft namelijk ook een eigen auto. Daarnaast geeft 23% aan dat het er nog niet van gekomen is en weet 16% onvoldoende over de mogelijkheden. Mensen zien autodelen als oplossing wanneer de eigen auto te duur wordt (46%) of wanneer de eigen auto moet worden vervangen (26%). Door de dagwaarde van je auto te laten berekenen, kun je tegenwoordig precies weten hoeveel geld je kunt besparen. Naast de eerder genoemde redenen, wordt autodelen ook eerder als oplossing gezien wanneer het bij je past, als je mensen kent die ook autodelen en wanneer je gebruik kunt maken van combi-arrangementen.

...

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go