Automotive11.11.2020

BMW NEXTGen 2020, technologie als basis voor de toekomst van mobiliteit


Introductie BMW iX3 de eerste SAV (Sport Activity Vehicle)

Het aftellen is begonnen, over een jaar moet de visie van BMW werkelijkheid worden. Ergens in het najaar komt er een moment dat de langverwachte BMW Vision iNEXT naar buiten wordt gereden. De geboorte van de eerste BMW iX wat gelijk de nieuwe naam van deze futuristische auto is. Maar misschien moeten we ook maar eens een nieuwe naam bedenken voor het begrip ‘auto’. De BMW iX maakt zo’n enorme stap richting de toekomst waardoor de meeste vergelijkingen vanaf het begin al een beetje onzinnig zijn, BMW iX maakt zijn reputatie waar en is het nieuwe toonbeeld van toekomstige mobiliteit, nog wel op vier wielen.

De BMW iX is het eerste model wat is gebaseerd op een nieuwe, modulaire, schaalbare toekomstige toolkit ontwikkeld door de BMW Group en gericht op een frisse interpretatie van design, duurzaamheid, rijplezier, veelzijdigheid en luxe. Die zin klinkt als een belofte en legt tegelijkertijd de lat enorm hoog.

Werkplaats voor de toekomst

Veel van wat we zien in de BMW iX is te danken aan de BMW i. Namelijk de missie om persoonlijke mobiliteit te transformeren. De BMW i is niet alleen als een trendy concept in de markt gezet, het volledig afwijkende design en concept is bedoeld als de aanjager van innovatie bij BMW.

De toekomstige BMW iX wordt geproduceerd in de BMW-fabriek Dingolfing in China en moet het nieuwe technologisch vlaggenschip worden van de BMW Group. De iX is de belichaming van alles wat hierboven staat op het gebied van design, autonoom rijden, connectiviteit en vergaande technologie en duurzaamheid. Dat laatste vind je onder andere terug in het lichtgewicht ontwerp en het uitgebreide gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen. Dit moet zorgen voor een veel prettiger gevoel in de nieuwe iX.

BMW_iX_2021_02
BMW_iX_2021_02

De geboorte van de SAV

Nieuwe technologie, een duik (deep dive) in de toekomst, een nieuw concept, een minimalistisch ontwerp, een nieuwe rijervaring, dan moet er eigenlijk ook een nieuwe categorie naam zijn. En die is er want de BMW iX is geen SUV maar een SAV, wat staat voor Sports Activity Vehicle. Mede omdat de iX van meet af aan is ontworpen voor volledige elektrische mobiliteit is het logisch om deze bijzondere auto opnieuw te definiëren. Het is net als het gevoel van ruimte in de auto wat anders zal zijn als ooit van tevoren.

‘Nierengrille’ met verborgen functionaliteit

Het design van de iX komt nagenoeg overeen met dat van de BMW Vision iNEXT concept. De meeste verschillen vind je in het interieur wat in deze productieversie is aangepast op de maximale functionaliteit. De nogal uit de kluiten gewassen afmetingen de BMW iX komen overeen met andere modellen van het merk. Zo is de BMW iX qua lengte en breedte vergelijkbaar met de BMW X5, bijna even hoog als de BMW X6 en de grootte komt overeen met de BMW X7. De BMW iX staat ook model voor de toekomstige generatie auto’s van BMW.

Het nieuwe model valt vooral op door de grote verticale BMW-nierengrille. Deze is door de elektrische aandrijving volledig dicht. Erachter bevindt de multifunctionele high-tech interface voor de geavanceerde bestuurders-assistentie systemen waarmee autonoom rijden in de toekomst mogelijk moet zijn.

BMW_iX_2021_01
BMW_iX_2021_01
BMW_iX_2021_03
BMW_iX_2021_03

Interieur waarin de mens centraal staat

BMW maakt zijn belofte waar door ook bij het minimalistische interieur van de iX dicht bij het originele concept te houden. Het huiskamer effect is wel wat minder maar dat komt voornamelijk omdat de BMW iX nu is voorzien van technologie die in 2021 nog wel in de auto aanwezig moet zijn. Verder oogt alles nog steeds heel ruimtelijk met opvallende nieuwe stoelen en een groot glazen panoramadak. Alle vijf de zitplaatsen hebben zeer veel beenruimte en geven je niet direct het gevoel van een klassieke auto. Het ruimtelijk gevoel komt mede door het ontbreken van middentunnel. Het middenconsole heeft een heel strak design.

Shy-Tech benadering

De ‘Shy tech’ benadering bestaat uit onzichtbaar geplaatste luidsprekers, complex vormgegeven luchtroosters, verwarmde oppervlakken en de vrijwel onzichtbaar in het dashboard verwerkte BMW Head-Up Display. Het zeshoekige stuurwiel, een tuimelschakelaar voor de selectie van de versnelling en het BMW Curved Display – onderdeel van de nieuwe generatie BMW Operating System veranderen de iX in een futuristisch geheel.

Later komt hier nog bij dat je als bestuurder kunt communiceren met de auto via spraakbediening, gebaren of door in een bepaalde richting te kijken (gaze control). Andere functies zijn onder meer het openen en sluiten van de ramen of het schuifdak, het aanpassen van de ventilatieopeningen en het wijzigen van een selectie op het bedieningsscherm.

Vijfde generatie BMW eDrive technologie

Het energieverbruik en de actieradius van de BMW iX zijn geoptimaliseerd door toepassing van een aluminium spaceframe en het gebruik van carbon. Door de extreem hoge torsiestijfheid is er maximale bescherming van de inzittenden. De toegepaste aerodynamische maatregelen (ook aan de onderzijde en wielen) zorgen voor maximale voordelen van de elektrische aandrijflijn. Dat alles heeft een positief effect op zowel de prestaties als de actieradius van deze SAV.

Het stroomverbruik van de nieuwe BMW iX bedraagt in deze fase gemiddeld 21 kWh/100 km. Het doel is dit nog verder te verlagen. Met een capaciteit van meer dan 100 kWh is de nieuwste generatie hoogvoltage-accu goed voor een actieradius van meer dan 600 kilometer. (Waarden zijn schattingen op basis van de huidige ontwikkelingsfase).

Met de introductie van de BMW iX debuteren ook nieuwe technologieën die in de toekomst de basis zijn voor autonoom rijden en digitale diensten. Zo is de rekenkracht 20 keer krachtiger dan bij voorgaande modellen. Daardoor kunnen nu twee keer zo veel gegevens worden verwerkt dan voorheen. De BMW iX bezit verder 5G compatibiliteit waarmee de auto ook beschikt over nieuwe en verbeterde functies voor het eerdergenoemde autonoom rijden en parkeren. Ook is de iX voorzien van de high-performance vijfde generatie van het elektrische aandrijfsysteem BMW eDrive,

BMW_iX_2021_10
BMW_iX_2021_10
BMW_iX_2021_11
BMW_iX_2021_11
BMW_iX_2021_12
BMW_iX_2021_12

DC snelladen: meer dan 120 kilometer extra actieradius in tien minuten.

Met de nieuwe laadtechnologie van de BMW iX is snelladen tot 200 kW mogelijk. Daarmee laadt de accu in minder dan 40 minuten van 10 tot 80 procent op. Bovendien kan de actieradius in tien minuten met meer dan 120 kilometer worden vergroot. Bij opladen met 11 kW aan een Wallbox duurt opladen van 0 naar 100 procent minder dan elf uur.

De accu’s in de BMW iX zijn ontworpen als onderdeel van een grondstoffencyclus voor de lange termijn en hebben een uitzonderlijk hoog recyclingspercentage. De energie voor de productie van de accucellen en de hoogvoltage-accu als geheel is volledig afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

Las Vegas 2019

Na de introductie van de BMW Vision iNEXT tijdens de CES van 2019 in Las Vegas zijn we nu bijna 2 jaar verder. De belofte om deze auto van de toekomst daadwerkelijk op de markt te gaan brengen was duidelijk geen valse belofte. De BMW iX laat zien hoe groot de invloed van high-tech is geworden bij de ontwikkeling van duurzame nieuwe auto’s. Als we ze zo tenminste nog mogen omschrijven. Het is slechts het begin van een nieuwe generatie voertuigen of pods waarin de mens steeds meer centraal komt te staan en technologie nog meer zal gaan domineren.

BMW_iX_2021_18
BMW_iX_2021_18
BMW_iX_2021_19
BMW_iX_2021_19
BMW_iX_2021_20
BMW_iX_2021_20
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over BMW

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

BMW gaat toch geen abonnement doen op stoelverwarming

Het omstreden plan van BMW om je een abonnement te laten afsluiten om je billen te verwarmen, is van de baan. Het heeft besloten om de abonnementsvorm voor je auto uit de winkel te halen.

Automotive08.09.2023

BMW gaat toch geen abonnement doen op stoelverwarming

Politie ruilt Mercedes in voor Ford en BMW

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien, de standaard Mercedes B-klasse met ‘Hermandad’ belettering, striping en verlichting. Die zijn binnenkort verleden tijd. Niet de ‘basispolitievoertuigen’ zoals ze officieel...

Automotive28.08.2023

Politie ruilt Mercedes in voor Ford en BMW

BMW’s mogen als eerste autonoom rijden op Duitse Autobahn

Als eerste heeft BMW in Duitsland van de lokale autoriteit het ‘Kraftfahrtbundesamt’ (KBA) goedkeuring gekregen voor het inzetten van het systeem voor autonoom rijden op de openbare weg. Het betreft de zogenoemde aut...

Automotive15.06.2023

BMW’s mogen als eerste autonoom rijden op Duitse Autobahn

Bundesliga kijken op het scherm in je BMW

Hou je van voetbal en rij je in een BMW? Dan kijk je waarschijnlijk ook graag naar de wedstrijden in de Bundesliga. De titelstrijd is daar voor het eerst in meer dan 10 jaar weer spannend tot het laatste moment. Al zal B...

Entertainment02.05.2023

Bundesliga kijken op het scherm in je BMW

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

Heerlijk cruisen in een auto met open dak, stoppen bij een wijngaard, een proeverij doen, een goed gesprek voeren over de smaken en weer door. Het lijkt een droom die je alleen in films als Sideways ziet, maar je kunt de...

Automotive02.05.2023

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

BMW XM Label Red, ahum, is dit echt?

Soms komen er auto’s op de markt waarbij je even wilt checken of je niet aan het dagdromen bent. Een emmer water in je gezicht werkt dan het beste, want alleen in je arm knijpen blijkt niet altijd te werken. BMW introd...

Automotive12.04.2023

BMW XM Label Red, ahum, is dit echt?

Motorbeurs na 2 jaar weer in Utrecht: volop elektrisch

Het motorseizoen staat weer voor de deur. Voorheen betekende dit altijd dat we aftrapten met de Motorbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Dat was echter na twee jaar corona niet het geval. Dit jaar weer wel, als vanouds: va...

Events25.02.2023

Motorbeurs na 2 jaar weer in Utrecht: volop elektrisch

Verder lezen over Elektrisch rijden

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

Ford heeft twee auto’s in de maak die het beide moeten gaan opnemen tegen Chinese merken, maar ook tegen Tesla. Tesla is een populair automerk en heeft elektrisch rijden op de kaart gezet, al dragen ook merken als Kia...

Automotive20.03.2024

​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

​Elektrische KGM Torres EVX gooit meteen hoge ogen

Hoewel tientallen Chinese merken de automarkt volstorten met nieuwe modellen zijn er ook nieuwe merken die niet uit het land van de lange muur komen. Neem het Zuid-Koreaanse bedrijf KG. Dat kocht het eveneens Koreaanse S...

Automotive14.03.2024

​Elektrische KGM Torres EVX gooit meteen hoge ogen

Rivian presenteert drie nieuwe elektrische auto’s: met bril

Het Amerikaanse autobedrijf Rivian heeft drie nieuwe elektrische bolides geïntroduceerd. De Tesla-concurrent komt met een elektrische SUV genaamd R2, maar ook met twee crossovers die in een lager prijssegment zitten: R3...

Automotive08.03.2024

Rivian presenteert drie nieuwe elektrische auto’s: met bril

​De elektrische muscle car arriveert: Dodge Charger Daytona EV

Als er een autotype is dat wel als laatst geassocieerd wordt met elektrisch rijden, dan is het wel een muscle car. Die moeten grommen en veel power hebben. Nu kunnen elektrische auto’s ook heel veel power hebben, dat i...

Automotive06.03.2024

​De elektrische muscle car arriveert: Dodge Charger Daytona EV

Hey, het is de General E!
​Apple Car is niet meer: Apple stopt met eigen auto

Apple stopt met het maken van zijn eigen elektrische auto. Het bedrijf zou al meer dan tien jaar werken aan een auto die zelfrijdend is, maar dat is nu voorbij. Meerdere bronnen laten weten dat Apple met Project Titan st...

Automotive27.02.2024

​Apple Car is niet meer: Apple stopt met eigen auto

Verder lezen over Elektrische auto

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

De Alfa Romeo Milano is geen toeval. Het Italiaanse merk wil net als alle neven en nichten een footprint hebben in het grootste segment van de Europese markt, een Alfa Romeo in een compacte vorm.

Automotive17.04.2024

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

Ford heeft twee auto’s in de maak die het beide moeten gaan opnemen tegen Chinese merken, maar ook tegen Tesla. Tesla is een populair automerk en heeft elektrisch rijden op de kaart gezet, al dragen ook merken als Kia...

Automotive20.03.2024

​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

​Fisker zit in zwaar weer: legt productie elektrische auto’s stil

Autobedrijf Fisker zit in de problemen. De elektrische bolides van het merk worden 6 weken lang niet gemaakt, het geld zou op zijn. Ook kwam er recent een nogal ongemakkelijk gesprek over een review van beroemde techrevi...

Automotive19.03.2024

​Fisker zit in zwaar weer: legt productie elektrische auto’s stil

​Elektrische KGM Torres EVX gooit meteen hoge ogen

Hoewel tientallen Chinese merken de automarkt volstorten met nieuwe modellen zijn er ook nieuwe merken die niet uit het land van de lange muur komen. Neem het Zuid-Koreaanse bedrijf KG. Dat kocht het eveneens Koreaanse S...

Automotive14.03.2024

​Elektrische KGM Torres EVX gooit meteen hoge ogen