Met augmented reality, letterlijk vertaald “toegevoegde realiteit”, kun je virtuele elementen toevoegen aan de omgeving waarin je je bevindt. De werkelijkheid krijgt als het ware een extra laag. Op Dutchcowboys vind je inmiddels al een groot aantal artikelen over augmented reality en de vele manieren waarop het kan worden ingezet. In dit artikel belichten we augmented reality in de auto-industrie; van het tot leven brengen van een technische handleiding tot het bezichtigen van de auto die je overweegt te kopen.
Bij verschillende automodellen is het al mogelijk om informatie op de voorruit te laten weergeven (head-up display, ofwel HUD). De bestuurder kan zo bijvoorbeeld de snelheid en de gewenste route in de gaten houden, zonder naar het dashboard te hoeven kijken. In de nabije toekomst moet het mogelijk worden om nog veel meer informatie op de voorruit te projecteren; virtuele elementen worden dan geïntegreerd in wat de bestuurder buiten ziet. Het kan bijvoorbeeld straks zo zijn dat de bestuurder via augmented reality gewezen wordt op naderende voetgangers of andere verkeersdeelnemers, of dat de straat die de bestuurder in moet rijden wordt gemarkeerd. Jaguar is één van de automerken die al stappen in deze richting heeft gezet. In de video hieronder stelt het merk haar Virtual Windscreen-concept voor.
Waar op dit gebied ook mee geëxperimenteerd wordt, zijn augmented reality-brillen voor bestuurders. Een goed voorbeeld hiervan is de AR-bril die Mini in 2015 voorstelde op de Shanghai auto show. Waar Mini naar streeft, is dat deze bril niet alleen de snelheid, de route en bepaalde points of interest laat zien, maar ook X-ray view (de mogelijkheid om door de dichte delen van je auto te kunnen kijken) en parkeerassistentie biedt. Wat je je hierbij moet voorstellen, zie je hieronder.
Over het algemeen koop je geen auto zonder deze eerst uitgebreid te bezichtigen en te testen. Het wordt echter steeds gemakkelijker om thuis al een realistische indruk te krijgen van de auto die je op het oog hebt. Audi is een goed voorbeeld van een fabrikant die augmented reality inzet om je een 3D-versie van bepaalde modellen te kunnen tonen. Met behulp van een app kunnen potentiële klanten de foto’s in de catalogus van het merk omzetten in driedimensionale beelden. In de video hieronder zie je hoe dit in de praktijk werkt.
BMW gaat nog een stapje verder, en heeft een app gelanceerd waarmee je via je smartphone levensgrote virtuele versies van de i3 stadsauto en de i8 sportwagen kunt bekijken. Het systeem maakt gebruik van de Google Tango technologie. Gebruikers van de app kunnen de virtuele auto’s op hun eigen oprit zetten en deze van alle kanten bekijken. Ze kunnen zelfs “plaatsnemen” in de auto en zo een realistische indruk krijgen van het interieur.
Al in 2009 kwam BMW met een conceptversie van een augmented reality-bril voor autoreparaties. Via deze AR-bril ziet de monteur welke onderdelen vervangen moeten worden, waarna een stappenplan met instructies verschijnt. In 2013 schreven we over Volkswagen MARTA Augmented Reality Service Support. Ook dit systeem kan bij reparaties worden ingezet, maar het werkt via een tablet. Door de camera van je tablet te richten op het auto-onderdeel dat gerepareerd moet worden, verschijnt op het schermpje informatie over het betreffende onderdeel en kun je ook lezen hoe je het kunt repareren.
Minder gericht op reparatie, en meer bedoeld om de autobezitter kennis te laten maken met de onderdelen van zijn auto, zijn de apps van Audi en Hyundai. Hierbij gaat het eigenlijk om augmented reality-versies van de papieren autohandleiding. Door de camera van je smartphone of tablet op een bepaald gedeelte van je auto te richten, kun je meer te weten komen over de onderdelen die op die plek te vinden zijn. Met de Hyundai-app kun je bovendien zien hoe je bepaalde basishandelingen uitvoert, zoals het controleren van het oliepeil. Wanneer een handeling wat gecompliceerder is, verwijst de app naar het bijbehorende instructiefilmpje op YouTube. De Hyundai-app wordt gedemonstreerd in de onderstaande video.