Automotive26.10.2017

Auto importeren: vier redenen waarom ook jij dat wil gaan doen!


De verwachting is dat we aan het einde van 2017 zo’n 200.000 auto’s geïmporteerd hebben. Een mijlpaal die hiermee voor het eerst bereikt zal worden. Als we dit vergelijken met een paar jaar geleden dan is er een flinke stijging te zien. Het importeren van een auto vanuit het buitenland is hiermee erg populair. Waarom dat is leggen we hieronder in een paar punten duidelijk uit.

1. Een maas in de wet

Het importeren van een auto uit het buitenland kan je zo duizenden euro’s schelen. En dat heeft alles te maken met een maas in de wet, die de aanschaf van een nieuwe auto tot 20% goedkoper kan maken.

Hoe dat werkt? Je importeert een nieuwe auto uit het buitenland gewoon als tweedehands. Moet je hem alleen wel even zelf naar Nederland rijden. Dat is namelijk al eerder door een rechter goedgekeurd. Dit ging om een man die eind 2013 een auto kocht in Hongarije, deze zelf naar Nederland heeft gereden, en met 1.500 km op de teller schreef hij in bij het Nederlandse kentekenregister, als tweedehands auto. Omdat er al wat kilometers op de teller stond werd het goedgekeurd.

Zo krijg je veel korting op de BPM. Bespaar je dus vele duizenden euro’s. Alleen gaat de Belastingdienst nog wel in beroep in deze zaak.

2. Een betere prijs

Het eerste punt gaat natuurlijk om een ‘nieuwe’ auto die je als tweedehands aan gaat melden. Maar dat punt geldt sowieso als het om een echte tweedehands auto gaat.

De reden waarom we steeds meer auto’s importeren is ook gewoon omdat de verkoopprijzen in het buitenland lager zijn. Zelfs na het betalen van invoerkosten en BPM ben je dan vaak nog goedkoper uit.

Grote voordeel hierbij is natuurlijk dat je niet met BTW te maken krijgt zolang je de auto importeert van binnen Europa en deze niet als nieuw wordt gezien door de Belastingdienst.

Komt de auto van buiten de Europese Unie dan gaan BTW en invoerrechten wel een rol spelen. In sommige gevallen kan je voor de invoerrechten een vrijstelling krijgen als je over de juiste documenten beschikt.

<i>Een auto importeren uit de VS is populair. </i>
Een auto importeren uit de VS is populair.

3. Het aanbod is vele malen groter

Een inkoppertje natuurlijk. In Nederland rijden er ruim 11 miljoen wegvoertuigen rond, daarvan zijn er 8,2 miljoen personenauto’s, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Wereldwijd gaan we richting de 1,5 miljard auto’s.

Kijk bijvoorbeeld bij onze oosterburen, daar is het aanbod simpelweg vele malen groter. Begin dit jaar stond de teller daar op meer dan 46 miljoen geregistreerde voertuigen. Ook in Nederland hebben we natuurlijk veel tweedehands aangeboden auto’s, maar dat zijn overwegend diesels met veel kilometers op de teller. Als je op zoek bent naar iets specifiekers, dan kom je toch al snel in het buitenland uit. Daarbij is Duitsland erg populair maar ook het importeren vanuit België, Luxemburg, Zwitserland en Amerika is in trek.

<i>Of een oude Golf uit Duitsland.</i>
Of een oude Golf uit Duitsland.

4. Hulp geboden

Vroeger was het een hoop gedoe het importeren van een auto, had je geen zin in al die rompslomp, dan maar niet. Tegenwoordig is het allemaal wat makkelijker om een buitenlandse auto op Nederlands kenteken te krijgen.

En heb je echt geen idee hoe het nu eigenlijk werkt zo’n auto importeren? Bij Easy Import hebben ze een mooi en handig stappenplan opgesteld waarmee ook jij met een beetje hulp succesvol en voordelig een auto kan importeren.

[Afbeeldingen © apfelweile / itsallgood / madmax9900 – Adobe Stock]

...