Audi luidt dit jaar een nieuw designtijdperk in, dat doen ze ondermeer met de recent geïntroduceerde nieuwe A8 en A7 Sportback.
Aan de basis van de styling van deze nieuwe modellen ligt namelijk een innovatief, nieuw designproces dat ontwikkeld is in het nieuwe Audi Design Center in Ingolstadt: ‘digital design manufactory’. Deze nieuwe designwijze combineert moderne CAD-technologie en 3D-visualisatie met traditionele handgemaakte schaalmodellen.
Audi introduceert met grote regelmaat nieuwe modellen en technologieën. Ontwerpers moeten dus in steeds minder tijd steeds meer studiemodellen doorvertalen naar seriemodellen. De design afdeling van Audi Design, waar inmiddels ruim 400 mensen werken, heeft nu dan ook meer dan twee keer zoveel medewerkers als in 2000.
Ter vergelijking met datzelfde jaar houdt Audi Design zich nu bezig met 5 keer zoveel projecten, die technisch gezien ook nog eens veel uitdagender zijn. Daarom is er een nieuw designproces ontwikkeld. Een proces dat CAD (computer-aided design) combineert met 3D-visualisatie en traditionele schaal- en kleimodellen.
Het designproces bestaat uit 5 stappen: de portfoliofase, eerste designfase, conceptfase, digitale designfase en de productieontwerpfase.
In de portfoliofase wordt in grote lijnen gewerkt aan een mogelijke modelreeks en alle varianten daarvan. Daarna volgt de eerste designfase. Hierin gaan de ontwerpers overleggen met hun collega’s van Technical Vehicle Development om af te stemmen wat er qua design mogelijk is. Ze kijken bijvoorbeeld naar de technische vereisten, zoals waar de radarsensoren moeten komen, en vergelijken die met de designvoorstellen om te zien of de concepten haalbaar zijn. De eerste designfase dient als stevige basis voor de drie laatste stappen.
Vervolgens vindt in de conceptfase het daadwerkelijke schetsen van het uiterlijke en interieurdesign plaats. Teams van exterieur- en interieurontwerpers gaan hier gedurende zo’n 2 maanden als het ware een vriendschappelijke competitie met elkaar aan om al schetsend tot het beste ontwerp te komen.
Het nieuwe ontwerpproces komt vooral tot uiting in de digitale designfase, ook wel het C3-proces genoemd (CAD, Concept, Clay milling). Het CAD-model uit de eerste designfase wordt als basis gebruikt voor het verdere proces. Het wordt op ware grootte en fotorealistisch op enorme LED-schermen getoond (5,5 meter hoog en 11 meter breed). Zo kan het ontwerp worden gecheckt op onregelmatigheden en eenvoudig worden omgezet naar een fysiek model.
De visualisatiesoftware van Audi kan een ontwerp fotorealistisch laten zien en is in staat om alle lichtomstandigheden te simuleren. Bovendien geeft de software ontwerpers de mogelijkheid om modellen in real time te wijzigen en ze zelfs virtueel in beweging te zetten, bijvoorbeeld op het Audi-testcircuit in Neuburg. Uiteindelijk wordt een freesmachine gebruikt om het CAD-model om te zetten naar een fysiek model. De machines (in totaal staan er twintig) zijn sneller dan een mens, tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig en hebben nooit een pauze nodig.
En tot slot speelt ook Virtual Reality (VR) een steeds belangrijkere rol in het designproces. Ontwerpers kunnen ‘head-mounted displays’ (HMD’s) gebruiken om een digitale voorstelling vanuit alle hoeken en van dichtbij te bekijken. Deze technologie is nu vooral nuttig voor de interieurontwerpers. Maar de verwachting is dat VR binnen 3 tot 5 jaar een van de belangrijkste tools in het ontwerpproces zal zijn.