21.02.2022
Automotive

Allego wil zich gaan richten op laadpleinen met snelladers

By: Ron Smeets

BlogAutomotive

Voordat het leeuwendeel van het Nederlandse wagenpark geëlektrificeerd is, zal nog heel wat olie geraffineerd worden. De brancheorganisatie van EV fabrikanten verwacht dat er in Europa over 13 jaar (2035) zo’n 130 miljoen EV’s zullen rondrijden. Daarvoor zijn naar schatting 65 miljoen laadpalen nodig. Een van de grotere aanbieders, Allego, heeft er op dit moment ruim 28.000. Een groot deel daarvan zijn zogenoemde ‘langzaam’ of AC-laders, op openbare plekken in gemeenten, bij hotels en dergelijke.

Samenwerking met gemeentes opgezegd

Allego heeft onlangs echter besloten dat het bedrijf stopt met het investeren in de ‘verouderde’, langzame, oplaad techniek. Dat blijkt onder andere uit een brief aan de gemeente Gorinchem die in handen is van het FD. De aanbieder van laadpalen werkte onder andere samen met meer dan 100 Nederlandse gemeenten. Die hebben eind 2021 allemaal te horen gekregen dat Allego die samenwerking met ingang van 1 januari 2022 (eenzijdig) opzegt.

Allego stelt in de betreffende brief aan de gemeenten dat het bedrijf alle lopende, goedgekeurde, aanvragen voor de plaatsing van AC-laders conform afspraak zal afronden. Alle bestaande laadpalen zullen blijven functioneren. Er worden dus geen oude (en nog te installeren nieuwe) laadpalen ontmanteld.

Investeren in laadpleinen met snelladers

De reden dat Allego stopt met het investeren in AC-laadpunten heeft volgens de aanbieder alles te maken met het feit dat laadpleinen met snelladers de toekomst hebben. AC-laders, met een capaciteit van, gemiddeld, 11 tot 22 kWh, zijn volgens Allego niet meer van deze tijd. Daarnaast ziet de aanbieder ook dat de vergunning trajecten voor het plaatsen van openbare laadpalen in gemeenten steeds langer duren en dat er steeds vaker over geklaagd wordt door omwonenden.

De gemeenten zijn, zo laten zij tegenover het FD weten, bepaald niet blij met de eenzijdige beslissing van Allego om de samenwerking op te zeggen. Gorinchem laat de opzegging juridisch beoordelen. Andere gemeenten geven aan al op zoek te zijn naar een andere aanbieder.

Share this post