Het is 24 juni 2015, ergens op een testcircuit tussen Turijn en Milaan, beter bekend als ‘The Balocco Proving Ground’, gromt en brult een Alfa Romeo. Het is de nieuwe Alfa Romeo Giulia. Het ongetemde beest is een Giulia Quadrifoglio Verde met ruim 510 pk onder de motorkap.
Het is de eerste kennismaking met een nieuwe Alfa Romeo waar we, wees eerlijk, veel te lang op hebben moeten wachten. Een aantal weken later horen we in een donker theater de stem van Andrea Bocelli. Op de videowall zien we beelden van de nieuwe Alfa Romeo Giulia (de video is a-must-see).
Op het moment dat de Quadrifoglio Verde brullend de tunnel uit schiet, komt de Giulia langzaam het podium opgereden. Andrea Bocelli staat er echt en zelfs de stem van de tenor lijkt even te trillen. Het is een kippenvelmomentje, toeschouwer zijn van een ‘special moment’. Bij een aantal aanwezige Italianen lopen de tranen over hun wangen. Het is tot nu toe nog steeds de meest indrukwekkende presentatie van een auto die ik ooit heb meegemaakt. Drooghouden lukt niet, het applaus blijft duren, mijn arm past zich aan bij al deze emotie.
Dat alles is Alfa Romeo, een automerk met een zeldzame historie. Het merk wat synoniem staat voor pure rijbeleving en intense emotie, het ontstijgt iedere voorkeur voor welk merk dan ook. Autoliefhebbers over de gehele wereld begrijpen dit. Het is ook niet uit te leggen, en misschien moeten we het hier maar gewoon bij laten.
Het is inmiddels maart 2023, we zijn te gast bij het voormalig REM-eiland in Amsterdam waar Alfa Romeo ons kennis laat maken met de vernieuwde Alfa Romeo Giulia en Alfa Romeo Stelvio. Het is een beetje een gevoel van een familiereünie, een weerzien met oude bekenden. Auto’s waar je hart sneller van gaat kloppen. Het zijn versies met een minimale update die ervoor zorgen dan beide modellen wat meer in lijn zijn met het nieuwste model van Italiaanse afkomst, de Alfa Romeo Tonale.
Of het achteraf een historisch dagje was weet ik nog niet maar wel duidelijk wordt dat Alfa Romeo het vanaf 2025 voor gezien houdt met het uitbrengen ‘echte’ Alfa’s (zie boven). Het merk verklaart dat vanaf 2025 alle nieuwe Alfa Romeo modellen worden voorzien van een stekker. Niet omdat ze dat zo graag willen maar omdat het uitbrengen van brullende Alfa Romeo’s niet langer is te rechtvaardigen ‘They say’. Dat betekent dat dit soort raspaardjes letterlijk met uitsterven worden bedreigd. “The Rise of the Plugin”.
De twijfels of dit dan ook echt de ‘Last Edition’ van de Alfa Romeo Giulia en Stelvio zijn, blijven vandaag nog even op de achtergrond. Zo’n Last Edition zou wat zijn, een genummerde reeks, de laatste 500 grommende Alfa’s, een collectors item. En waarom niet, want er zijn niet veel autofabrikanten die het anno 2023 in het hoofd halen om nog lekker even door te gaan met ronkende en brullende auto’s. Bij Alfa Romeo dus wel. Daarom siert het Alfa Romeo dat ze met hun tengels van deze paradepaardjes zijn afgebleven. Niks mild of full hybrid, La Meccanica delle Emozioni, noemen ze dat. Het zal niet door iedereen worden begrepen en dat is misschien wel gelijk het mooiste compliment.
Volledig onzichtbaar en nog niet door iedereen begrepen zijn beide Alfa’s nu ook uitgerust met NFT-technologie (Non-Fungible-Token) wat uniek is in de autowereld. Deze technologie (voor het eerst geïntroduceerd bij de Tonale) is gebaseerd op het concept van de zogenoemde blockchain-card, een gecodeerd en niet-aanpasbaar digitaal register dat de belangrijkste informatie van de auto voor eeuwig vastlegt.
De NFT technologie genereert een certificaat waarin gegevens over het gebruik en onderhoud van de auto zijn vastgelegd. Dit certificaat (noem het de geloofsbrief) is te gebruiken om de toestand van de auto te onderbouwen en daarmee de restwaarde eeuwig te ondersteunen.
Zowel de vernieuwde Giulia en Stelvio hebben nu dezelfde centrale grille met het Alfa Romeo-logo. Deze grille vormt samen met de onderste roosters van de luchtinlaten een eigentijdse herinterpretatie van de voor kenners bekende Trilobo-grille van Alfa Romeo. Onderdeel van het gezicht van beide modellen zijn de nieuwe drieledige Full-LED Adaptive Matrix-koplampen voorzien van een overdosis aan technologieën die alles te maken met extra veiligheid voor de berijder en andere verkeersdeelnemers.
De belangrijkste vernieuwing is het instrumentenpaneel, voorzien van volledig digitaal 12.3-inch TFT-scherm dat toegang biedt tot alle voertuiginformatie en de parameters voor de technologie voor autonoom rijden.
Als gimmick is het instrumentenpaneel op drie manieren te configureren: Evolved, Relax en Heritage. ‘Evolved’ staat voor de toekomst van het Alfa Romeo-design. ‘Relax’ focust op comfort en geeft geen gedetailleerde voertuiginformatie weer. ‘Heritage’ is de leukste, geïnspireerd op de iconische Alfa Romeo-modellen uit de jaren zestig en zeventig, met bijvoorbeeld omgekeerde cijfers aan het einde van het bereik van de snelheidsmeter.
Met de introductie van de nieuwe Giulia en Stelvio introduceert Alfa Romeo ook een speciale Competizione-uitvoering (zie foto’s). Beide modellen zijn voorzien van het Veloce Pack en hebben een echt bijzondere matte carrosseriekleur (light gray) met rode remklauwen.
Verder liggen er lichtmetalen 21-inch wielen onder, is de Competizione voorzien van een Harman/Kardon-audiosysteem en een dashboard en stoelen die zijn bekleed met leder en rode stiksels en ben je ‘onzichtbaar’ door privacy glass. Competizione-badges vind je ook op de flanken en zijn ze geborduurd op de voorste hoofdsteunen.
Wie nog steeds verliefd is op Alfa Romeo heeft gelukkig nog een paar jaar de tijd om te blijven genieten van grommende Alfa Romeo’s. Pas in 2025 verschijnen er nieuwe Alfa Romeo modellen die gebouwd worden op het nieuwe Stella-platform voor elektrische auto’s van Stellantis. Alfa Romeo gaat waarschijnlijk de primeur krijgen.