De zomer staat voor de deur en dat betekent dat je de auto weer zomerklaar kunt maken. In de winter dien je rekening te houden met de lage temperaturen, accu’s die ermee ophouden en bevroren sloten, ruitenwissers en handremmen. Maar in de zomer zijn er ook zaken waarmee je de levensduur van je auto kunt verlengen. Wij geven je 5 tips.
Dit klinkt misschien als een open deur, maar voor zowel nieuwe als oude(re) auto’s is het belangrijk om je auto regelmatig te onderhouden. Je verkleint daarmee de kans dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Geef je auto regelmatig een onderhoudsbeurt en ga naar de garage als er onderhoudslampjes gaan branden of wanneer je een afwijkend geluid hoort.
Een auto heeft iedere 20.000 tot 30.000 kilometer een onderhoudsbeurt nodig. Rijd je niet zoveel kilometers? Laat dan in ieder geval 1 keer per jaar je auto nakijken. Combineer dit meteen met de jaarlijkse APK.
Door je auto regelmatig te onderhouden, verleng je niet alleen de levensduur van je auto, maar verklein je ook de kans dat je stil komt te staan met pech. Ga dus tijdig langs de autogarage.
De gemiddelde levensduur van een auto is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Uit het wegvoertuigen onderzoek van het CBS (2018) blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een personenauto 11 jaar is.
Het is belangrijk om je auto voor te bereiden op het seizoen. Dit gaat veel verder dan alleen het wisselen van de zomer- of winterbanden. Je kunt je auto namelijk zowel voorbereiden op koude wintermaanden als op warme zomermaanden. Maar hoe maak je je auto zomer- of winterklaar?
Zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius blijft is het aan te raden om de winterbanden te vervangen voor zomerbanden. Dan slijten de winterbanden namelijk minder hard en je hebt bij warme temperaturen beter grip op het wegdek met zomerbanden.
Nog meer tips om je auto zomerklaar te maken:
Bonustip: Na het wisselen van de banden kan het voorkomen dat de banden niet meer goed uitgelijnd zijn. Het gevolg hiervan is dat je geen optimale wegligging meer hebt. Je merkt dit al snel als je wegrijdt of als je auto richtingen opdraait waar jij niet heen wilt. Een nare bijkomstigheid is dat de banden op deze manier onnodig harder slijten. Bovendien verbruikt de auto ook meer benzine. Is dit het geval, kun je het beste even langs de garage gaan.
Door op een duurzame manier te rijden bespaar je niet alleen op brandstof, maar je auto slijt hierdoor ook minder hard. Bovendien draag je door zuinig te rijden bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. En heel eerlijk: je zit een stuk meer ontspannen achter het stuur.
Trek daarnaast rustiger op als de motor nog niet warm is en schakel snel door, zodat je auto niet te veel toeren maakt. Probeer hard remmen zoveel mogelijk te voorkomen en laat je auto uitrollen wanneer dat mogelijk is. Dat is een stuk beter voor je remschijven.
Je bandenspanning regelmatig controleren is echt belangrijk. Een te lage bandenspanning vergroot namelijk de kans op een klapband. Je banden kunnen hierdoor vervormen en ook je brandstofverbruik neemt toe. Bovendien gaan je banden langer mee als de bandenspanning goed is.
Het controleren van de bandenspanning is verschillend per auto, maar over het algemeen is het aan te raden om minimaal 1 keer per maand de bandenspanning te controleren. Meestal kun je op een sticker in de auto vinden welke bandenspanning voor jouw auto geadviseerd wordt. Vaak is dit af te lezen bij de deurpost, brandstofklep of aan de achterkant van de zonneklep. De bandenspanning moet per as gelijk zijn. Wat betekent dat beide voor- en achterwielen altijd dezelfde spanning moeten hebben.
Houd daarnaast het profiel van je autobanden goed in de gaten. De minimale profieldiepte mag niet minder zijn dan 1,6mm. Het is goed te merken wanneer je profiel ver versleten is. Je grip en wegligging worden aanmerkelijk minder. Zijn je banden 6 jaar of ouder maar is de profieldiepte nog voldoende? Ga dan toch even langs de garage, je banden kunnen uitdrogen en daarmee neemt de kans op scheurtjes toe.
Wist je dat er duizenden verschillende autoruiten bestaan? Alleen al voor één type auto kunnen er tientallen aparte ruiten zijn.
Als je geen goed zicht hebt door je autoruiten, vergroot dit de kans op schade en ongelukken. Het is daarom van belang om je autoruiten in goede conditie te houden.
Zitten er sterretjes of kleine scheurtjes in de autoruit? Laat deze dan zo snel mogelijk repareren, zodat je de kans verkleint dat je ruit scheurt tijdens het rijden. Je ruitenwisserbladen zijn regelmatig aan vervanging toe, minimaal 1 keer per jaar of eerder wanneer het nodig is.
Heb je hulp nodig met het zomerklaar maken van jouw Suzuki? Dan is het ook mogelijk om de hulp in te schakelen van Suzuki dealer. Als je nu een onderhoudsbeurt laat uitvoeren bij een Suzuki-dealer, krijg je de Suzuki Service Card cadeau.
Met de Suzuki Service Card profiteer je ook van voordelen als 24/7 pechhulp en kun je gratis bij een Suzuki garage werkzaamheden laten uitvoeren als kleine reparaties, het controleren van de bandenspanning en het oliepeil én het laten uitvoeren van software updates.
Indien je een upgrade maakt naar Suzuki Service Card Extra, dan zijn APK, sterreparaties in de voorruit en de airco- zomer check gratis. Neem contact op met de dichtstbijzijnde Suzuki dealer voor meer informatie over de Suzuki services.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Suzuki.