Automotive20.05.2012

TomTom Flitsermelding in Frankrijk, strafbaar of niet


tomtom-flitsermelding-in-frankrijk-straf.jpg
tomtom-flitsermelding-in-frankrijk-straf.jpg

De vakantieperiode is weer aangebroken. Volgens recent onderzoek gaan er dit jaat ruim 400.000 mensen minder op vakantie en blijft Frankrijk nog steeds het meest populaire vakantieland.

Wie een TomTom navigatiesysteem bezit met de flitspalenmelding loopt echter de kans bij controle door de Franse politie een belachelijk hoge boete van max. € 1.500 te kunnen krijgen. Naast de navigatiesystemen zijn er ook nog eens de vele duizenden bezitters van de TomTom applicatie op een smartphone. TomTom heeft aangekondigd met een losse Speedcam App te komen (specifiek voor melding van flitspalen) en wil men gaan werken met gevarenzones (melding van een traject waar flitscontrole aanwezig kan zijn).

De meningen over de huidige service zijn verdeeld. Ben je alleen strafbaar in Frankrijk als de flitspalenmelding actief is of ben je al strafbaar als deze op je TomTom aanwezig. We hebben die vragen maar eens neergelegd bij Joost Jetten, Vice-President Benelux en Zuidelijk-Afrika van TomTom.

Wat moeten bezitters van een TomTom device doen om boetes te voorkomen in Frankrijk?

Bezitters van een TomTom apparaat kunnen naar http://nl.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/5567 voor instructies om te zorgen dat hun apparaat aan de Franse wet voldoet.

Update : TomTom heeft overleg gehad met het Franse ministerie van verkeersveiligheid om helderheid te krijgen over nieuwe en toekomstige wetgeving. Als gevolg hiervan introduceert TomTom de service Gevarenzones, die volledig voldoet aan de huidige wetgeving. Deze service is voor compatibele producten gratis te downloaden. Meer informatie over deze dienst is eveneens te vinden via bovenstaande link.

Zijn iPhone en Android bezitters met een geïnstalleerde TomTom applicatie voor (West) Europa strafbaar in Frankrijk met Flitsservice ? Zij kunnen immers de service niet uitzetten of verwijderen.

TomTom gebruikers met de iPhone app kunnen deze gratis upgraden naar versie 1.10 (http://itunes.apple.com/nl/app/tomtom-west-europa/id326075062?mt=8) die een maand geleden uitkwam.

Hierin zijn in Frankrijk de flitsers automatisch uitgeschakeld en dit is volledig conform de Franse wetgeving. Binnen de komende maand komt er nog een ’tussenversie’ uit waarin voor Frankrijk een nieuwe product met “gevarenzones” in plaats van flitsers zit verwerkt. Gebruikers die dus versie 1.10 of hoger voldoen dus sowieso aan de Franse wet.

Wanneer gaat de wetgeving in, in Frankrijk of ben je vandaag al strafbaar. (ook hier is wisselende berichtgeving o.a pas vanaf 1 juli)

Het decreet is 4 januari 2012 aangenomen. “In Frankrijk is het ontvangen van waarschuwingen over de locatie van vaste of mobiele flitsers tijdens het rijden verboden”.

Is de nieuw aangekondigde Flitsservice van TomTom strafbaar in Frankrijk ?

De Speedcam App is momenteel beschikbaar in een aantal landen, Frankrijk zit daar nog niet bij. We gaan de dienst nog verder uitbreiden de komende maanden en houden daarbij, zoals altijd, rekening met de wetgeving per land.

Mag deze wel op je mobiele device staan?

Ja, want in Frankrijk is de dienst nog niet beschikbaar.

Wat is de toekomstvisie van TomTom voor deze problematiek ?

Bij TomTom houden we ons aan de (plaatselijke) wetgeving en passen we onze werkwijze aan als dat nodig is.

Joost Jetten verwijst is zijn antwoorden naar de informatiepagina op de website van TomTom. Daarin zijn inderdaad veel antwoorden te vinden. Helaas is de geboden informatie niet altijd even handig en moet je de moeite nemen om alle popup vensters goed door te lezen met de melding [ laat zien hoe.. ]. Daarnaast zijn er nog andere pagina’s aanwezig met aanvullende informatie over hoe de service is te verwijderen. Advies, zoek op welk device je bezit en loop daarna door de antwoorden. Het kan je een veel geld schelen mocht je ooit een keer worden aangehouden.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Tomtom

Meeste filevertraging in Den Haag, goedkoopste benzine in Den Bosch

Elk jaar maakt TomTom een overzicht van vertragingen en andere leuke en minder leuke feitjes die het bedrijf af kan leiden uit de bergen met data die de verkeersservice van TomTom verzamelt. Van de steden met de meeste v...

Automotive11.01.2024

Meeste filevertraging in Den Haag, goedkoopste benzine in Den Bosch

Dat heeft de TomTom Traffic index van 2023 voor ons uitgerekend
Ook TomTom voelt de automotive crisis

TomTom was niet alleen vele jaren, en nog steeds wel, de ‘household name’ voor autonavigatie. Ongeacht welk merk navigatie je had, je noemde het waarschijnlijk ‘mijn TomTom’. Zoals mineraalwater te boek staat als...

Automotive15.04.2022

Ook TomTom voelt de automotive crisis

Vijf miljoen auto’s gebruiken TomTom assisted driving systemen

TomTom was ooit hét navigatiesysteem voor auto’s. Je zag de apparaatjes, of de afdrukken van de zuignappen, letterlijk bijna op elke autoruit zitten. Anno 2022 is TomTom nog steeds een grote speler op het gebied van n...

Automotive07.01.2022

Vijf miljoen auto’s gebruiken TomTom assisted driving systemen

​TomTom vervangt Google Maps voor Huawei

Omdat Huawei nog steeds geen zaken mag doen met Google, heeft het bedrijf een deal gesloten met TomTom om de navigatiesoftware van het Nederlandse bedrijf te gebruiken in hun smartphones. Navigatiesoftware De deal met T...

Tech in Asia23.01.2020

​TomTom vervangt Google Maps voor Huawei

​File rijden? Niet nodig! Bespaar tijd met ​TomTom Traffic​

Op zondag 27 oktober 2019 ging in Nederland de wintertijd in. Daarmee is het 's ochtends wat eerder licht en 's avonds eerder donker. En zo werken we langzaam toe naar de kortste dag van het jaar: zondag 22 december. In...

Automotive27.11.2019

​File rijden? Niet nodig! Bespaar tijd met ​TomTom Traffic​

Waarom ook TomTom een digitale transformatie nodig heeft

TomTom is een technologisch nogal vooruitstrevend bedrijf, dus als je dan gaat praten met iemand van de navigatie-reus over een digitale transformatie op Connect to Innovate denk je dat je snel uitgepraat bent. Een bedri...

Technology10.12.2018

Waarom ook TomTom een digitale transformatie nodig heeft

IFA2016: Zeven nieuwe TomTom’s, maar slechts twee ‘navi’s’

TomTom is al jaren de huishoudnaam voor navigatiesystemen. Ook als mensen een navi van een ander merk hebben noemen ze die meestal gewoon 'mijn TomTom. Een beetje zoals Spa Rood synoniem staat voor alle bruisende bronwat...

gadgets01.09.2016

IFA2016: Zeven nieuwe TomTom’s, maar slechts twee ‘navi’s’

Navigatiesystemen zijn 'uit'; Wearables en trackers 'in'
TomTom Golfer 2, GPS-golfhorloge om je spel te verbeteren

TomTom komt met een geheel nieuw sporthorloge op de markt wat speciaal is ontworpen voor golfers. De TomTom Golfer 2 is een met GPS uitgerust horloge dat is ontwikkeld om golfers hun spel te laten verbeteren met automati...

gadgets04.06.2016

TomTom Golfer 2, GPS-golfhorloge om je spel te verbeteren