Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis


Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Bewustwording en Innovatie met Lisa Aukema

De dag begon met een inspirerende presentatie door Lisa Aukema, Projectleider Innovatie & Strategie en Technisch Geneeskundige. Aukema benadrukte het belang van AI in de huidige zorgomgeving: “De zorgvraag neemt toe, terwijl we juist kritieke zorg afnemen. Hoe kunnen we dat aanpakken? Onder andere door digitale transformatie en AI.”

Ze gaf voorbeelden van lopende AI-projecten binnen het JBZ. Zo wordt er bijvoorbeeld een traject voor oogchirurgie geïmplementeerd. Daarnaast wordt er getest of spraakherkenning in de vergaderruimte met patiënten mogelijk is. Aukema vertelde enthousiast: “In radiologie zien we echt dat AI-tools niet alleen in productie zijn, maar ook in het dagelijks leven worden gebruikt.”

Een van de concrete voorbeelden die Aukema noemde, was het ontwikkelen van een algoritme om ‘no shows’ te voorspellen, dat wil zeggen patiënten die niet komen opdagen voor hun afspraak. “We zijn nu een algoritme aan het ontwikkelen voor no shows, zodat we beter kunnen anticiperen op het niet verschijnen van patiënten,” legde ze uit. Dit soort innovaties kunnen de efficiëntie van het ziekenhuis aanzienlijk verbeteren.

Aukema benadrukte ook het belang van bewustwording en kennisdeling binnen het ziekenhuis: “Bijna 50 procent van de aanwezigen wist niet precies wat AI is, dus we moeten meer bewustwording creëren en kennis delen.” Ze wees erop dat veel medewerkers al onbewust met AI werken, bijvoorbeeld in de vorm van geautomatiseerde laboratoriumsystemen die bloedcellen categoriseren.

Data, Complexiteit en Leren met Egge van der Poel

Egge van der Poel, expert in data en technologie, vervolgde het programma met een keynote speech getiteld “Data, complexiteit en leren – #geheelmeesters gezocht”. Hij deelde zijn inzichten over de rol van data en de noodzaak van reflectiviteit in onze benadering van grote maatschappelijke vraagstukken.

Van der Poel begon met een persoonlijk verhaal: “Ik ben nu al 13 jaar verdwaald in de wereld van gezondheidszorg. En ik probeer ervoor te zorgen dat we met elkaar sneller gaan leren. Dat is eigenlijk de samenvatting.” Hij legde uit dat ondanks de vele mogelijkheden die data en technologie bieden, er nog veel is wat we als mens moeten leren en toevoegen. “We kunnen heel veel met data en technologie, maar er is ook nog heel veel wat we moeten leren. En wat we als mens nog heel veel kunnen toevoegen.”

Hij illustreerde het belang van samenwerking met een anekdote over de ontdekking van de kosmische achtergrondstraling. Twee wetenschappers, Robert Wilson en Arno Penzias, ontdekten per ongeluk de straling die het bewijs leverde voor de oerknaltheorie. “De ene zijn ruis is de ander zijn signaal. En je ontdekt het echt alleen door samenwerking,” benadrukte hij.

Een ander fascinerend voorbeeld dat Van der Poel aanhaalde, was zijn werk aan de Large Hadron Collider in Genève. Hij vertelde hoe deze gigantische deeltjesversneller enorme hoeveelheden data produceert die continu geanalyseerd moeten worden: “Dit is het apparaat waar ik aan heb gewerkt. De Large Hadron Collider in de buurt van Genève. Heel veel data, heel veel analyse, heel veel algoritmes. Maar vooral 24/7 samenwerking met iedereen in de wereld.” Dit voorbeeld benadrukt de kracht van samenwerking op wereldschaal en de noodzaak van gedeelde data en kennis.

Van der Poel besprak de ethische aspecten van AI en de noodzaak om technologie op een verantwoorde manier te gebruiken. Hij waarschuwde voor de gevaren van grote techbedrijven die de controle over data en AI naar zich toe trekken, en pleitte voor datasolidariteit: “Zijn we nu een wereld aan het creëren waarin alleen de grote bedrijven toegang hebben tot data? We moeten de macht van deze bedrijven breken en technologieën vanuit de gemeenschap vormgeven.”

Een opvallend deel van Van der Poel’s presentatie was zijn discussie over het al dan niet opleiden van radiologen in het licht van AI-ontwikkelingen. Hij refereerde aan een uitspraak van Geoffrey Hinton uit 2016: “Het is volstrekt duidelijk dat binnen vijf jaar computers beter in staat zijn dan mensen om plekken te vinden op foto’s. Dus stop maar met het opleiden van radiologen.” Van der Poel reflecteerde op deze uitspraak en benadrukte: “We moeten ze anders opleiden, hen meenemen in de mogelijkheden en onmogelijkheden van technologie.” Hij beklemtoonde dat radiologen nog steeds nodig zijn, vooral vanwege hun creativiteit en vermogen om nieuwe ontwikkelingen en contexten te interpreteren: “We kunnen een computer wel heel veel leren, maar niet alles. Er is meer dan wat naar een computer overdraagbaar is.”

Een ander interessant onderdeel van Van der Poel’s presentatie was de metafoor van “Wie van de drie met AI”. Hij vroeg het publiek welke vorm van AI ze belangrijk vinden: artificiële intelligentie, augmented intelligence (waarbij technologie menselijke besluitvorming ondersteunt), of accelerated innovation (waarbij technologie innovatie versnelt). Hij stelde: “Slimme computers kunnen slimme dingen doen, maar slimme mensen kunnen geweldige dingen doen.” Dit benadrukte de noodzaak om AI te zien als een hulpmiddel dat professionals ondersteunt, in plaats van vervangt.

AI in de Praktijk met Steef Kurstjens en Anoeska Schipper

Steef Kurstjens, AIOS Klinische Chemie, en Anoeska Schipper, Data Scientist en PhD-kandidaat, presenteerden vervolgens hun ervaringen met AI-projecten binnen het ziekenhuis. Ze deelden voorbeelden van bestaande AI-toepassingen, zoals in de pathologie voor het herkennen van tumoren. “Op veel plekken wordt al AI gebruikt, zoals in de pathologie voor het herkennen van tumoren in coupes,” vertelde Kurstjens.

Schipper legde uit hoe AI beter kan omgaan met complexe analyses dan traditionele score-systemen: “AI kan veel beter omgaan met intercorrelatie tussen variabelen en complexere analyses uitvoeren dan traditionele score-systemen.” Ze benadrukte het belang van samenwerking en een goed begrip van de data voor succesvolle AI-implementaties: “Het is belangrijk om samen te werken met de juiste experts en data te verzamelen, opschonen en valideren.”

Een concreet voorbeeld van AI in de praktijk binnen het JBZ is het gebruik van een digitaal microscoop-systeem in het laboratorium, dat witte bloedcellen automatisch indeelt in verschillende categorieën zoals lymfocyten en neutrofielen. Kurstjens legde uit: “Dit systeem wordt al tien jaar gebruikt in ons laboratorium, dus AI is soms dichterbij dan je denkt.”

Daarnaast werken Kurstjens en Schipper aan een project om AI toe te passen bij het diagnosticeren van hemoglobinopathieën, genetische aandoeningen waarbij het hemoglobine in het bloed abnormaal is. “We hebben data van zeven verschillende laboratoria gecombineerd en een model getraind om hemoglobinopathieën te detecteren,” legde Schipper uit. Het model analyseert duizenden bloedbeelden per dag en helpt bij het identificeren van patiënten die mogelijk aan deze aandoening lijden.

Strategische Integratie van AI met Janet van Kuilenburg

Janet van Kuilenburg, Cardioloog en CMIO bij het JBZ, gaf een visie op de strategische integratie van AI binnen het ziekenhuis. Ze besprak de uitdagingen en vereisten voor een succesvolle AI-implementatie: “AI is een complexe uitdaging, een ‘wicked problem’, met ethische, juridische en organisatorische aspecten.”

Van Kuilenburg benadrukte de noodzaak van een collectieve inspanning en een strategische aanpak: “We willen dat AI bijdraagt aan arbeidsbesparing en dat de technologie breed toegankelijk is voor iedereen in de organisatie.” Ze onderstreepte ook het belang van samenwerking en data delen: “Het JBZ is te klein om zelfstandig algoritmen te ontwikkelen, dus we moeten samenwerken en data delen.”

Ze gaf voorbeelden van huidige en toekomstige AI-projecten binnen het JBZ, zoals een initiatief om de administratieve last voor zorgverleners te verminderen met behulp van AI-gestuurde documentatie-assistenten. “We werken aan een project waarbij AI spraak naar tekst omzet en automatisch medische notities genereert, inclusief empathische elementen zoals het refereren aan de vakantie van de patiënt,” vertelde ze.

Van Kuilenburg wees ook op de noodzaak van een cultuurverandering binnen het ziekenhuis om AI succesvol te integreren: “We moeten professionals meenemen in deze transformatie en zorgen dat ze de benodigde vaardigheden en vertrouwen ontwikkelen. Dit vereist training en voortdurende ondersteuning, evenals een duidelijke communicatie over de voordelen en beperkingen van AI.”

Een ander voorbeeld dat ze noemde, was het gebruik van AI voor het beoordelen van ECG’s. “Er worden veel ECG’s aangevraagd waarbij de gemiddelde medische professional zou moeten kunnen beoordelen, maar dit gebeurt niet altijd even goed. AI kan hier een ondersteunende rol spelen,” legde Van Kuilenburg uit.

Ze sloot af met een vooruitblik op de toekomst van AI binnen het JBZ: “We moeten ervoor zorgen dat AI breed wordt ingezet en dat de technologie de zorgprofessionals ondersteunt, zonder hen te vervangen. De professionals die niet met AI willen werken, zullen echter achterblijven.”

Van Kuilenburg besprak ook de ontwikkeling van een AI-scoretool binnen het JBZ, bedoeld om te bepalen welke AI-projecten prioriteit moeten krijgen. “Deze tool helpt ons te beoordelen of een voorstel in lijn is met onze strategie, of het de toegankelijkheid van zorg verbetert, en of het schaalbaar en haalbaar is,” legde ze uit. De tool is niet in beton gegoten, omdat het belangrijk is om flexibel te blijven en te leren van lopende projecten.

Conclusie

Het symposium ‘Artificial Intelligence’ in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bood een uitgebreide verkenning van de mogelijkheden en uitdagingen van AI in de zorg. Samenwerking, kennisdeling en een cultuur van innovatie en vertrouwen zijn essentieel om de voordelen van AI volledig te benutten en de zorg te verbeteren.

[Fotocredits – ipopba © Adobe Stock]

Avatar foto
Erdinç Saçan

Senior Docent en Onderzoeker bij Fontys ICT in Eindhoven. Voorheen gewerkt bij Corendon, TradeDoubler en Prijsvrij.nl.

Verder lezen over eHealth

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Een van de eerste stappen bij het kiezen van het juiste matras is het overwegen van je dominante slaaphouding. De slaaphouding speelt een cruciale rol in de soort ondersteuning die je lichaam nodig heeft om een goede nachtrust te garanderen en om wakker te worden zonder pijn of stijfheid.

Lifestyle13.06.2024

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Je gouden jaren zijn een hoogtepunt in je leven. Dit is de tijd waarop je kunt gaan genieten van je harde werk en eens je welverdiende rust kunt pakken. Natuurlijk komt deze periode ook met zijn eigen uitdagingen. De zor...

Lifestyle21.03.2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Een groene omgeving heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op mensen. Of het nu gaat om een weelderig park, een weidse tuin of zelfs een kleine plant onder onze velux dakraam van Dakraamconcurrent, groen he...

Lifestyle31.05.2023

​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, stress en medische aandoeningen. Hoewel er een aantal...

Startups22.05.2023

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Instagram introduceert influencer-chatbots met Nederlands grapje

Meta test op Instagram nu het maken van een AI-versie van influencers. Zo kun je DM’en met creators die je al jaren volgt.

Social Media28.06.2024

Instagram introduceert influencer-chatbots met Nederlands grapje

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Platenmaatschappijen gaan achter AI-muzieksoftware aan

Drake wordt enorm vaak nagedaan door AI. Het is echter nog steeds zoeken hoe dat toch zit met door AI-gegenereerde muziek: wordt er copyright door geschaad of niet?

Online25.06.2024

Platenmaatschappijen gaan achter AI-muzieksoftware aan

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Laten we het even hebben over ons zoekgedrag in Google en de effecten daarvan als we de zoekmachine minder gaan gebruiken. In een tijdperk van AI lijkt dat misschien vanzelfsprekend al is daar nog niet echt bruikbare data over beschikbaar.

Advertising25.06.2024

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Booking.com is deze week groot in het nieuws: het reisplatform heeft te maken met een toename van het aantal oplichtingszaken tot 900 %.

Artificial Intelligence23.06.2024

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een nieuwe wereld opent zich in Snapchat: AI-gegenereerde lenzen

Snap gaat een stapje verder, want het laat je straks zelf lenzen maken op Snapchat, op basis van een AI-prompt.

Social Media20.06.2024

Een nieuwe wereld opent zich in Snapchat: AI-gegenereerde lenzen

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Verder lezen over Toekomst

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024