Advertising04.01.2017

Adverteren op Facebook: het wat, waarom en hoe


Iedereen is weleens in aanraking gekomen met Facebook Ads. Sinds 2007 is het mogelijk te adverteren op dit sociale platform. Wellicht heb je er weleens aan gedacht zelf te gaan adverteren op Facebook. Echter weet je nog niet helemaal wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit zou kunnen aanpakken. Het adverteren op Facebook kan namelijk, mits goed ingesteld, zeer gericht én uiterst effectief ingezet worden. Het vergt natuurlijk wel even wat aandacht, daarom in dit artikel een aantal mogelijkheden hoe je dit zou kunnen aanpakken.

Wat en waarom

Oké, we starten bij het ‘wat’, in dit geval wordt daarmee bedoelt hetgeen we allemaal zouden kunnen doen met Facebook in relatie tot adverteren. Ongeveer 9,6 miljoen Nederlanders maken dagelijks gebruik van Facebook. ’Do I say more?’ Dat is iets wat gechargeerd, maar er zit wel een kern van waarheid in. Met Facebook is het bereik namelijk erg groot. Daarbij kun je ook nog eens uitstekend targeting instellen op behoorlijk specifieke doelgroepen (denk aan bijvoorbeeld mensen die enkel Netflix liken, tussen de 25 en 35 jaar zijn, samenwonen en geen kinderen hebben). Ook is het relatief eenvoudig een behoorlijk aantal vertoningen te genereren onder de doelgroep, met een beperkt budget. Nadelen zijn er natuurlijk ook, zo is een persoon die actief is op Facebook over het algemeen relatief ‘koud’. Met andere woorden hij of zij is niet per sé in actieve koopmodus, of te wel niet actief op zoek naar jouw product. Toch biedt Facebook voor veel producten en diensten gave mogelijkheden.

Hoe

Over naar het ‘hoe’, uiteraard is dit de langste paragraaf daar we hier echt stappen kunnen gaan zetten. Het opzetten van een Facebook campagne doe je namelijk in Facebook for Business. Een relatief eenvoudige interface om alle campagnes, settings, ads, etc. te bepalen en in te stellen. Uiteraard wil je voordat je begint goed de doelstellingen bepalen die je wilt gaan behalen. Bijvoorbeeld gericht op meer relevant verkeer naar je website, het vergoten van het aantal volgers, branding en/of keiharde conversies. Afijn, laten we de inhoud in duiken en stilstaan bij de verschillende mogelijkheden.

Facebook-Business-2
Facebook-Business-2

Doelgroep

Beginnen natuurlijk bij het bepalen van je doelgroep. Daar biedt Facebook namelijk een aantal interessante opties voor. Er zijn hierbij een drietal mogelijkheden te benoemen, te weten: kerndoelgroepen, aangepaste doelgroepen en vergelijkbare doelgroepen. Bij een kerndoelgroep kun je zelf zaken selecteren als leeftijd, locatie, geslacht, functie, etc. Dat gaat al best diep en geeft je uitstekende mogelijkheden je targeting te matchen met jouw doelgroep.

Daarnaast heb je, en nu wordt het echt tof, ook aangepaste doelgroepen die je kunt gaan inzetten. Je hier bijvoorbeeld gebruik maken van het emailadressenbestand uit je CRM en deze importeren in Facebook. Dit geeft je de mogelijkheid hele specifieke advertenties te tonen aan een selecte groep mensen waarvan je weet dat ze al eerder in contact zijn geweest met jouw bedrijf. Daarnaast wil je ook de zogenaamde Facebook pixel gaan plaatsen op je website. Allereerst heeft dit als voordeel dat je mensen kunt uitsluiten die reeds geconverteerd hebben, waardoor je geen onnodige kosten maakt. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je vervolgens bezoekers van je website opnieuw (middels remarketing) kunt benaderen. Dit geeft je vanzelfsprekend interessante inzichten. Wat heet, het kan zelfs zo ver gaan dat je ook de specifieke producten waar iemand interesse in zou kunnen hebben of heeft getoond laat zien in Facebook. Een beetje zoals je al kent van dynamische remarketing in Google AdWords.

Facebook-Business-4
Facebook-Business-4

De laatste optie is het gebruik maken van vergelijkbare doelgroepen. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je meer potentiële klanten kunt benaderen die vergelijkbaar zijn met de mensen die al aan je verbonden zijn. Dat wil zeggen, de informatie die je hebt over bijvoorbeeld bepaalde demografische gegevens, weer inzet om nieuwe klanten te vinden. Bijzonder waardevolle inzichten die je ook meer kunnen leren over jouw doelgroep.

Facebook-Business-3
Facebook-Business-3

Advertenties

Dan over naar de verschillende opties die er zijn wat betreft soort advertenties. Allereerst heb je onder meer de keuze uit het creëren van een videoadvertentie. Het woord zegt het al, hierbij kun je gebruik maken van een korte visuele boodschap in je ad om de doelgroep te overtuigen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een carrousel/slideshows (roterende ad), eenvoudige linkadvertentie of fotoadvertentie.

Facebook geeft zelf een flink aantal mogelijke doelstellingen waarop je de advertentie kan aanpassen met bijvoorbeeld een specifieke call to action. Denk aan een knop met ‘Like page’, of ‘Play now’ in het geval je een applicatie promoot. Voor het overzicht hieronder de verschillende doelstellingen/mogelijkheden op een rijtje:

 • Engagement (likes, reacties, shares) met je artikel/bericht
 • Pagina likes
 • Klikken naar je website
 • Website conversies
 • Applicatie installaties
 • Engagement (registreren, aankoop, etc.) met je applicatie
 • Promoten van evenementen
 • Specifieke acties promoten
 • Video bekeken
 • Gericht op het vergaren van leads (‘Schrijf je in voor de nieuwsbrief’)
 • Gericht op locatie (‘Bekijk routebeschrijving’)

Bijzonder veel mogelijkheden dus. Last but not least, biedt Facebook for Business ook interessante mogelijkheden voor het online promoten van offline aanbiedingen in de fysieke winkels. Dit werkt bijvoorbeeld met een barcode of kan simpel worden ingewisseld bij de kassa in de winkel. Leuke mogelijkheid om zo een verlengstuk van je winkel te creëren.

Facebook-Business-5
Facebook-Business-5

Naast het zoeken van de combinatie tussen fysieke winkel en online, kunnen we ook kijken naar cross-device. Facebook biedt namelijk een interessant rapport aan op dit gebied. Zo is het mogelijk te bekijken welk pad exact is afgelegd op verschillende apparaten alvorens de aankoop is voltooid. Zo kun je bijvoorbeeld mooie analyses maken wat betreft de bijdrage van mobiel op bepaalde aankopen.

Tips

Tot slot een aantal tips die jou wellicht ook van pas kunnen komen bij het adverteren op Facebook. Bepaal overigens allereerst goed welke doelstelling je hebt; is dit branding, engagement, conversie, etc.? Doordat er behoorlijk wat opties zijn, dien je zorgvuldig te kiezen welke formaten en targeting geschikt is voor jouw situatie. De ervaring leert overigens dat het zeker zinvol is te blijven testen met deze combinaties. Een aantal andere denkrichtingen/tips:

 • Stimuleer engagement met een kick-ass video. Dit resulteert mogelijk in veel interactie (reacties, tags) met jouw promoted post. Hierdoor kun je met een relatief beperkt budget een mooi bereik genereren. Dit zorgt overigens ook voor een betere Relevance Score.
 • Maak gebruik van een gave afbeelding in combinatie met de titel van jouw artikel waarop je graag traffic wilt genereren. Door niet te veel prijs te geven over jouw artikel, stimuleer je een klik en dus bezoek aan je website. Vaak zie je dit bij nieuwssites gebeuren, maar deze denkrichting kan ook zeker geschikt zijn voor jouw toffe artikel.
 • Nog een tip wat betreft afbeeldingen. Blijf hier vooral mee testen en rouleer dan ook de afbeeldingen. Probeer gave afbeeldingen te vinden die echt een toegevoegde waarde hebben en aansprekend zijn. Met name de vernieuwing en het up to date houden zorgt voor meer rendement. Denk ook aan het gebruik maken van de verschillende advertentieformaten.
 • Hoe cliché ook, de boodschap die je met jouw advertentie communiceert is vaak doorslaggevend. Denk hier dan ook goed over na in relatie tot de doelgroep. Gebruik een vraagstelling, USP’s, specifieke actie, etc. alles om jouw doelgroep aan te spreken. Let wel, een boodschap die niet aanslaat of zelfs irritant is, kan van invloed zijn op je Relevance Score. Denk hierbij aan het kiezen van ‘Advertentie verbergen’ op de tijdlijn in Facebook.
 • Maak tot slot gebruik van de uitgebreide targeting opties die je tot je beschikking hebt in Facebook Business. Het is bijvoorbeeld mogelijk mensen te targetten die een bepaalde fysieke locatie hebben bezocht (bijvoorbeeld iedereen die het Rijksmuseum bezocht heeft). Maar ook waar ze recent geweest zijn, waar ze werken en ga zo maar door. Het gave hieraan is weer dat je dit kunt combineren met andere targeting opties. Bijvoorbeeld bepaalde interesses die men heeft, waardoor bijzonder specifiek targeting kan worden ingesteld.

Kortom is Facebook for Business een bijzonder interessant medium om eens gebruik van te gaan maken. Zeker doordat je de mogelijkheid hebt hele specifieke doelgroepen te selecteren is de relevantie van je advertentie vaak relatief hoog. Maar ook het sturen op conversie is uitstekend mogelijk of dit nu via remarketing is of niet. Natuurlijk hangt de effectiviteit ook zeker samen met de dienst of het product dat je aanbiedt. Toch kun je voor een relatief beperkt budget een behoorlijk bereik genereren onder een specifieke doelgroep. Dat maakt Facebookadvertenties dan ook zeker de moeite waard om eens uit te gaan proberen.

Fabian Hoogland

Fabian werkt als Online Marketing Consultant bij het internet marketing adviesbureau Pure Internet Marketing. Dagelijks houdt hij zich bezig met het helpen van organisaties bij het behalen van sterke online resultaten. In zijn vrije tijd is Fabian fanatiek waterpoloër en mag je hem wakker maken voor een aflevering House of Cards.

Verder lezen over Facebook

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

WhatsApp is tegen een beschamend probleem aangelopen: als je de WhatsApp-sticker-AI gebruikt om nieuwe stickers te laten genereren, dan voegt het als je op Palestijnse kinderen zoekt geweren toe aan de figuurtjes van kin...

Social Media06.11.2023

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

Verder lezen over Online Advertising

Adverteren in een podcast: hoe effectief is dat?

Advertising10.04.2024

Adverteren in een podcast: hoe effectief is dat?

Eindhoven Airport heeft in ​Techonomy een nieuwe digitale partner

Eindhoven Airport kiest voor Techonomy als nieuwe partner in digital advertising, data en performance. Na een grondige aanbestedingsprocedure koos Eindhoven Airport onlangs Techonomy als haar digitale partner voor de kom...

DC Business06.03.2024

Eindhoven Airport heeft in ​Techonomy een nieuwe digitale partner

​Commerciële ontstoppingsmiddelen slecht voor afvoer en milieu

Televisiereclames die door de jaren heen steeds opnieuw voorbij komen, lijken in staat ons collectief te hersenspoelen. Een fascinerend voorbeeld hiervan zijn de al sinds decennia voorbij komende televisiereclames van ee...

Nieuws05.02.2024

​Commerciële ontstoppingsmiddelen slecht voor afvoer en milieu

Hersenspoeling door veelvuldig adverteren blijkt te werken!
​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

​Waarom YouTube ineens een stuk trager is geworden

Er wordt steen en been geklaagd, want YouTube zou ineens een stuk langzamer zijn in sommige browsers. Er wordt daarbij vooral gesproken over Firefox. YouTube wast zijn handen echter in onschuld: het zou Firefox niet lang...

Video22.11.2023

​Waarom YouTube ineens een stuk trager is geworden

Nieuwe regels voor politieke advertenties in de EU

Over vijftien dagen mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen. De dames en heren politici zijn dan ook volop bezig met campagnevoeren. Dat doen ze niet alleen in eigen persoon, maar ook met tientall...

Nieuws07.11.2023

Nieuwe regels voor politieke advertenties in de EU

Ze gelden echter nog niet voor de Nederlandse verkiezingen van 22 november
​Reclames kijken op TikTok? Je kunt het straks afkopen

TikTok komt met een nieuw abonnement. Hiermee kun je het videoplatform gebruiken zonder alle reclame te zien. Dat zorgt voor een stuk schonere ervaring, die je bovendien tijd scheelt, omdat je geen reclame meer hoeft te...

Social Media03.10.2023

​Reclames kijken op TikTok? Je kunt het straks afkopen

​‘Advertenties op Instagram binnenkort weg door abonnement’

Ben je de advertenties op Instagram helemaal zat? Of laat je je er te vaak door verleiden en wil je dat niet meer? Je kunt het waarschijnlijk binnenkort afkopen. Meta is van plan om in Europa met een abonnement te komen...

Social Media02.09.2023

​‘Advertenties op Instagram binnenkort weg door abonnement’

Verder lezen over Social Network

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Soms zijn we als mensheid enorm dom, maar gelukkig ook regelmatig enorm creatief. En vooral dat laatste zien we graag voorbij komen, bijvoorbeeld in de Deze Week Viral.

Social Media13.04.2024

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken

Snapchat is van plan om de app persoonlijker en creatiever te maken met nieuwe functies. Eén van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden is dat je Templates krijgt: het zijn sjablonen die je in staat moeten stellen om mak...

Social Media04.04.2024

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken