Advertising01.10.2007

Affiliate marketing onder de loep en een blik op de toekomst


affiliate-marketing-onder-de-loep-en-een.jpg
affiliate-marketing-onder-de-loep-en-een.jpg

Affiliate marketing is inmiddels aardig ingeburgerd in Nederland. Ik ga dan ook niet posten over de mogelijkheden van Affiliate marketing of dat het iets voor uw bedrijf is, maar wil het graag eens in een toekomstig perspectief plaatsen. Wat zijn de ontwikkelingen, hoe ziet affiliate marketing eruit in de toekomst? En is affiliate interessant genoeg in de toekomst?

Tijdens mijn bezoek aan ADtech in London, was ik in de gelegenheid om de CEO van Zanox te interviewen over dit onderwerp. Zanox is heeft het grootste online netwerk van publishers wereldwijd en komt regelmatig met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Multichannel Commerce. Thomas Hessler is de CEO en een van de drie oprichters van Zanox .

Over Zanox: Sinds de oprichting heeft zanox zijn aanbod in partnermarketing steeds uitgebreid en heeft het met succes talloze producten voor online marketing ontwikkeld. Tegenwoordig beschikt het bedrijf over toonaangevende oplossingen op het gebied van zoekmachine management, virale marketing, online-shopping en klantenbinding. Zanox is momenteel in meer dan 30 landen vertegenwoordigd, heeft ruim 1 miljoen publishers, en ruim 2000 adverteerders in hun netwerk en is daarmee de grootste wereldwijde speler op het gebied van Affiliate marketing. Alleen bij Zanox noemt het sinds 2003 geen affiliate marketing maar “multichannel commerce”.

Op mijn notitieblok had ik nog een schets staan van het longtial principe en dat was dan ook direct een goede opening van ons gesprek. “Do you believe in longtial?” Absoluut, zei ik… Het longtial principe is een duidelijk verhaal, alleen hoe is dit toepasbaar bij Affiliate marketing, waarbij je probeert in een breed mogelijk netwerk je advertentie onder de aandacht te brengen. Tuurlijk, je kunt een vorm van Affiliate management proberen toe te passen, maar veel partijen hebben hier nog niet veel mee gewerkt, wat ze ook zeggen. Ik spreek uit eigen ervaring en allemaal beweren ze dynamisch het netwerk te managen, maar dan mag je ook progressie zien in je conversies wanneer je op het niveau van keyword management en affiliate management gaat werken met bepaalde publishers. Ook behaviour targeting (BT) hebben we uitgebreid besproken en van een partij als Zanox zou je verwachten dat men hier hoge verwachtingen van heeft of tenminste het zo zou verkopen naar zijn klanten vanwege de mogelijke vraag. Het tegendeel is waar en ook Thomas gelooft niet dat BT “the next big thing” is in de online advertentie markt. Hij raadt het zijn klanten zelf af als men er naar vraagt.

Nu begint het gesprek interessant te worden, aangezien ik ook zelf ook niet een ‘believer’ ben wat betreft BT. Wat is dan de toekomstige strategie die Zanox omarmd? Thomas gelooft heilig in de Blue Ocean Strategie: De beste manier om de concurrentie aan te gaan, is de concurrentie te ontlopen. “Don´t compete with your rivals, make them irrelevant”. Want de strijd gericht op groei door concurrentievoordeel, meer kostenreductie, meer marktaandeel en/of differentiatie leidt enkel tot een ‘bloedige rode oceaan van rivalen die als haaien vechten’.

Ze onderscheiden zes principes die aangeven hoe je blauwe oceanen kunt ontdekken of ontwikkelen. De zes principes van hun strategiebenadering bestaat uit vier ´voorbereidende´ en twee ´uitvoerende´ principes.

De vier voorbereidende principes zijn:

* reconstrueer marktgrenzen * richt je op het grote geheel niet op cijfers * kijk verder dan de huidige vraag c.q. je huidige klanten * zorg voor de juiste strategische planvolgorde

De twee uitvoerende principes zijn:

* overwin de voornaamste organisatorische struikelblokken * bouw uitvoering in de strategie in

Bij elk principe stel men zichzelf de vraag, hecht de klant hier waarde aan?

Dat is dan ook precies wat Zanox in mijn ogen op het moment aan het doen is. Ze hebben verschillden strategieën bedacht waarbij in het bijzonder globalisering centraal staat en dat publishers middels hun netwerk werkelijk meerwaarde kunnen vinden bij een Zanox. En niet alleen de publishers kunnen hiervan profiteren, maar ook de gebruikerskant die reageren op de affiliates van een partij als Zanox. Men wil dat ook de gebruikers geld gaan verdienen. Zo probeert men een Global alliance te creëren en er een vorm van collective intelligence onstaat. Dus Recommendations gaan steeds zwaarder tellen in het Zanox netwerk. Een voorbeeld wat Thomas aanhaalde was wat men gaat doen met Zanox.tv in de toekomst.

Kanalen als YouTube worden miljoenen keren bekeken en iedere gebruiker heeft hierbij in sommige gevallen een bepaald gevoel of beleving bij. Op het moment dat men bereid is dit gevoel of beleving te koppelen aan een bepaald product of dienst waar men uit kan kiezen (relevantie of recommendation), kan men deze video forwarden binnen zijn netwerk incl. deze ‘advertentie’ van het product of de dienst. Of men kan zelf een video/ promotie maken om een ‘product’ aan te prijzen en online zetten op diversen kanalen als YouTube etc.. Er ontstaat dan een vorm van User Generated Advertising, waarbij de gebruiker een commissie ontvangt wanneer iemand binnen zijn netwerk over gaat tot een aankoop of actie/ acquisitie of men maakt gebruik van het wereldwijde netwerk van Zanox.tv om de video advertentie aan te prijzen. Er reizen natuurlijk direct verschillende vragen over bereidheid, monitoren van betrouwbaarheid en de relevantie koppelen aan de video en het product? Wellicht leuk om daar eens je persoonlijke mening over te geven.

Je kunt op deze wijze natuurlijk wel experts vragen hun persoonlijke visie te geven over bepaalde producten of diensten. Het kan deze Advertising Generators ook aanzetten tot het maken van slechte PR video’s voor de organisatie wanneer iemand een hele slechte ervaring heeft met een bepaald product of dienst. Dan zou het weer een tegenovergesteld effect hebben. Maar goed, men zegt wel eens dat er niet zoiets als slechte PR bestaat. Het idee is goed, de uitwerking zeker ook, alleen om nu te zeggen dat “we believe that online video advertising will become the highist converting ad media worldwide” gaat mij een beetje te ver. Hoe dan ook, het zal de voorsprong van Zanox wereldwijd wel kunnen boosten.

Het global alliance principe heeft momenteel al een uitwerking gekregen met de nieuwe dienst die Zanox aanbiedt aan zijn publishers en adverteerders. Thomas vertelde me dat men Publishers aanbiedt internationaal te gaan met hun inkomsten. Vertaal je site in verschillende talen en domeinextensies, zet deze bij Zanox online en de afrekening van conversies en sales worden afgerekend door Zanox.

Een derde nieuwe dienst van Zanox is look@landingpages en look@SEM. Door het wereldwijde netwerk dat Zanox heeft, heeft men ook een goed zicht op Adwords, Banners die een hoge CPA hebben. Door een intelligente click tracking heeft Zanox een zoekmachinebeheer/ bidmanagement tool ontwikkeld op basis van CPA/ CPS. Erg interessant omdat je zo kunt monitoren welke zoekwoorden, advertenties en landingspagina’s het beste converteren en welke trefwoorden je het beste kunt ‘inkopen’. Hieronder een foto hoe dit er dan uitziet. Het mooie is dat het een ‘gratis’ dienst is als men aangesloten in op het Zanox netwerk voor zowel adverteerders als publishers.

3 nieuwe technologieën die ik nog niet eerder heb gezien bij andere affiliate partijen. Allen gericht op het long tail principe, het succes van User Generated Content en de mogelijkheden van een groot wereldwijd netwerk.

Ik werk zelf niet met Zanox, maar ik blijf deze club voorlopig toch nog even volgen. Ik heb namelijk het gevoel dat ze nog niet klaar zijn met ontwikkelingen.

Op de weblog van Creativeions | Digital Natives staat ook zeer interessante onthulling van de CEO van Zanox over Google Adsense.

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Verder lezen over Mac

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschapp...

gadgets02.06.2023

Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Dit verwachten we van Apple WWDC 2023 op 5 juni

Apples jaarlijkse, grote ontwikkelaarsconferentie komt er weer aan en dat betekent: aankondigingen van nieuwe tech. We zitten al in de startblokken, maar wat verwachten we eigenlijk dat Apple zoal zal aankondigen.

Technology02.06.2023

Dit verwachten we van Apple WWDC 2023 op 5 juni

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

social media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

dc business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

dc business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!