05.06.2014
Technology

Rennende robot, geïnspireerd door Velociraptor, haalt 46 km/u

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnology

Onderzoekers zijn al lange tijd geïnteresseerd in rennende robots, met vaak krachtige en behendige benen. Verschillende onderzoeksgroepen hebben zich gericht op bio-geïnspireerde ontwerpen, en dan met name op basis van het jachtluipaard.

Maar een team aan de Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) heeft nu ook een sprintende robot gemaakt, en ze vonden inspiratie bij een heel ander schepsel, namelijk de velociraptor.

De robot, genaamd Raptor, heeft twee behendige benen en een mechanisme dat een staart nabootst. In een recent experiment, hieronder in de video te zien, behaalde het een indrukwekkende snelheid van 46 kilometer per uur op een loopband. Dat is sneller dan de snelste mens op aarde, op dit moment is dat Usain Bolt, wiens topsnelheid is berekend op 43.92 km/h.

rennende-robot-geinspireerd-door-velocir.jpg
rennende-robot-geinspireerd-door-velocir.jpg

En het is bijna net zo snel als de snelste robot, Cheetah, gebouwd door Boston Dynamics, bereikte bijna 2 jaar geleden 47 km/h eveneens op een loopband.

https://youtube.com/watch?v=lPEg83vF_Tw%3Ffeature%3Doembed

Voordat iemand een race tussen de twee robots voorstelt, zowel de Raptor als de Cheetah maken gebruik van speciale beams die ervoor zorgen dat ze stabiel blijven en die voorkomen tevens dat ze de loopband aflopen en de muur in crashen.

En hoewel het vergelijkbare snelheden zijn, hebben de twee robots weinig gelijkenissen. Cheetah is een stevige viervoeter, en maakt gebruik van hydraulische aandrijvingen. Raptor is veel compacter, weegt maar 3kg, en heeft 2 benen gemaakt van lichtgewicht composietmateriaal.

In bovenstaande video zie je ook een van de onderzoekers obstakels plaatsen op de loopband, door de aanwezigheid van de ‘staart’ weet de Raptor op de been te blijven. Het KAIST team werkt verder aan de robot, om deze verder te optimaliseren, ze willen niet enkel een hogere snelheid behalen, maar ook de controle en stabiliteit verbeteren.

Share this post