De Brit Ben Saunders en zijn ’team-mate’ Tarka L’Herpiniere zijn gisteren terug gekomen in Londen van hun bijna 3 maanden durende Zuidpool expeditie. We ontmoeten beide avonturiers op het vliegveld van Heatrow, Londen. Wat hun Zuidpool expeditie bijzonder maakt is dat ze als eerste de beruchte pooltocht van Robert Fallcon Scott ook bekend als de Terra Nova expeditie hebben afgelegd over een afstand van bijna 2.888 km dwars door het landschap van Antarctica naar de Zuidpool en terug. Je moet het maar willen en er voor in de wieg gelegd zijn om zo’n afstand te voet af te willen leggen.
‘The Scott Expedition’ wat de officiële naam is voor deze expeditie duurde maar liefst 105 dagen. Dat hierbij de limiet van wat een mens fysiek en psychisch aan kan wordt getest is wel duidelijk. Misschien was wel de zwaarste uitdaging niet de kou en de sneeuw maar het op eigen kracht meetrekken van een slee met een aanvangsgewicht van 200kg naast de aanslag op je mentale weerbaarheid in een landschap wat bestaat uit sneeuw en ijs.
De eerste Terra Nova-expeditie, officieel de British Antarctic Expedition, werd geleid door Robert Falcon Scott met als doel om als eerste de geografische zuidpool te bereiken. Scott en zijn vier metgezellen bereikte het middelpunt op 17 januari 1912, waar ze er achter kwamen dat een Noors team onder leiding van Roald Amundsen er 33 dagen eerder al waren geweest. Hele hele team van Falcon overleed op de terugreis, sommige van hun lichamen, tijdschriften en foto’s werden acht maanden later pas ontdekt tijdens een zoektocht.
Beide expedities zijn onvergelijkbaar. Het is al onvoorstelbaar dat het team van Robert Falcon Scott de tocht naar het beroemde punt heeft weten te volbrengen. Saunders en L’Herpiniere hebben op dat punt goed begrepen waar je fysiek toe in staat moet zijn om aan een dergelijk avontuur te beginnen. Hun voorbereiding duurde bijna zes maanden. Dit allemaal nog los van de uitrusting want wie bovenstaande foto ziet vraagt zich af hoe je in de extrame omstandigheden van de Zuidpool kunt overleven. Geen Gortex, geen superskie, geen communicatie, helemaal niets.
Het is opmerkelijk om te zien hoe fit ze beide zijn na zo’n aanslag op je fysieke en mentale weerstand. Beide mannen hebben overigens al een lange reputatie als het gaat om dit soort inspanningen. Deze expeditie is echter de grootste uitdaging tot nu toe. Ben Saunders, “Mentaal sta je soms op een punt te breken als je alleen maar een witte wereld om je heen ziet. Sneeuw, sneeuw en nog een sneeuw en als er dan ook nog mist is ben je al je oriëntatie kwijt. Op zonnige dagen is het weer anders, dan staat ook rond middernacht de zon hoog aan de hemel”.
Waar Robert Falcon het allemaal zelf mocht bedenken werden Ben en zijn reisgenoot en vriend Tarka gesteund door Intel en Landrover. Intel zorgde ervoor dat beide avonturiers dagelijks hun blog konden vullen met twee Ultrabooks met 4e generatie Intel Core processors en een mobile (zie foto). De notebooks werden van te voren langdurig getest bij temperaturen tot -40 graden Celsius.
Tarka L’Herpiniere “Het hebben van connectiviteit, thanks Intel, is enorm belangrijk voor je. Je kunt op ieder moment je mobiel pakken en roepen haal ons maar op. Als je dat beseft begrijp je nog beter hoe moeilijk het moet zijn geweest voor …. die geen enkele vorm van communicatie had”.
Ben Saunders “Weinig slapen gaat best maar het wordt mentaal steeds moeilijker, als je al die dagen alleen maar achter elkaar loopt wil je op een gegeven moment dat hij stopt en dat je kunt gaan zitten. Maar je roept niet en loopt gewoon door“. Nogmaals Ben: “Aan het einde heb je geen teksten meer. Alles is al gezegd na zo’n lange tijd en inspanning“. Wie luistert naar de bevlogenheid en passie van beiden mannen beseft dat dit veel meer dan zo maar een expeditie was. De waarheid daarvan zat in een heel klein zinnetje aan het eind van hun perspresentatie: “Er waren geen makkelijke dagen“.
Nog wat meer statistieken:
Ben Saunders en Tarka L’Herpiniere (foto credits: http://scottexpedition.com)
Links:
Website (and blog) – www.scottexpedition.com/blog
YouTube – www.youtube.com/scottexpedition
Twitter – www.twitter.com/scottexpedition
Facebook – https://www.facebook.com/TheScottExpedition
Instagram – www.instagram.com/scottexpedition
Google+ – www.googleplus.com