De spanning liep hoog op tijdens de laatste dag van de World Solar Challenge voor gezinsauto’s op zonne-energie. Op vrijdag 13:03 uur Darwin tijd is het team over de finish van Adelaide gereden. Hiermee verzekert het team zich van een plaats in de top drie voor het WK gezinsauto’s op zonne-energie. Op zaterdag vindt het laatste onderdeel van de wedstrijd plaats, de officiële beoordeling op het gebied van gebruiksvriendelijkheid van de auto’s. Deze jurering zal de einduitslag van het klassement bepalen en daarmee de winnaar van de Cruiser-klasse in World Solar Challenge.
Challenger versus Cruiser
Op woensdag lokale tijd finishte de Nederlandse teams uit Delft als eerste en Twente als derde in de Challenger-klasse. In deze klasse strijden de zonneauto’s met daarin één persoon ‘slechts’ op snelheid, in tegenstelling tot de Cruiser-klasse waar een formule het eindoordeel bepaalt. In deze gezinsauto-categorie van de zonnerace wordt de winnaar vastgesteld op basis van van tijd, aantal personen, energie bijladen en jurering voor gebruiksvriendelijkheid. Studenten van de TU/e zijn sinds het begin van de race al geruime tijd koploper in de Cruiser-klasse, maar kregen dankzij een combinatie van technische mankementen en slecht weer te maken met een inlooptijd door de teams van Duitsland en Australië in de laatste etappes.
Eindsprint
Op vrijdag maakte Stella echter een duidelijk statement door met twee personen en een gemiddelde snelheid van 75 kilometer naar de finish te rijden. Daarbij werd team Bochum wederom ingehaald. Bij finish bedroeg de afstand al 40 kilometer. SunSwift, het team van Australië en tevens koploper in op het gebied van tijd reed als eerste over de finish, maar loopt door het vervoer van slechts 1 persoon toch achter op Solar Team Eindhoven.
Overwinning World Solar Challenge
Remi van Riet: ‘De finish halen is een ontzettende prestatie voor het team, maar de definitieve uitslag wordt bepaald tijdens de jurering op zaterdag.’ Lex Hoefsloot, Team Manager, vult aan: ‘Desalniettemin is de ontlading groot bij het behalen van de finish. ‘Het doel om de wereld te tonen dat ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie, daadwerkelijk de route van 3.000 kilometer uitrijdt is nu realiteit geworden.’ Lachend vult hij aan: ‘We ruiken nu de overwinning en gaan zaterdag alles op alles zetten om de jury omver te blazen met Stella’.