Technology30.06.2011

Google SOE en hun variant op “The Periodic Table of Elements”


google-soe-en-hun-variant-op-the-periodi.jpg
google-soe-en-hun-variant-op-the-periodi.jpg

Google SOE is geen spelfout van SEO en staat voor Strategie Of Everything. Volgens Jean-Louis Gassée Venture Capitalist (VC) en wonend in Palo Alto is SOE een variant op TOE, de Strategie Of Everything tegenover de Theory Of Everything.

SOE is een plan wat wordt omschreven als “a plan to be all things to all people”. Gassée schrijft dat VC’s het niet zo op hebben met dit soort omschrijvingen. Teveel diensten in teveel markten en dan maar kijken wat wel of niet werkt, “We’ll shoot arrows in the dark and when the sun rises, we’ll paint a target around the one that lands in a good spot“. Mooier kun je het haast niet omschrijven.

Wanneer je dit projecteert op Google en kijkt naar hun variant op de fameuze “Periodic Table of Elements“, zal begrijpen wat wordt bedoeld. Het alleen al maken van een eigen variant, hoe mooi die ook moge zijn, zegt genoeg over de alles omvattende strategie van Google.

Wat Google’s Tabel of Elements – API’s & Developer Products toont, hoover over de mobile, search, gadgets enz, is een meer dan impressief beeld van waar werelds meest populaire zoekmachine allemaal mee bezig is. En dat is een ongekende hoeveelheid producten. Hierin focus en een strategie ontdekken is niet eenvoudig tenzij deze alles tracht te omvatten. Zie daar het punt van Jean-Louis Gassée.

Gisteren lanceerde Google haar nieuwe dienst Google+, na Orkut en Buzz poging #3 met sociale media want ook daarin wil Google vanzelfsprekend een rol spelen. De belangrijkste reden is niet dat Google perse wil scoren met social media maar heeft alles te maken met Google’s business en dat is advertising. Hoe impressive bovenstaande Table of Google Elements ook moge zijn, Google verdient z’n muntjes met het uitserveren van van Adwords.

Grootste dwarsligger in dat model is Facebook, en dan met name de tijd die Facebook absorbeert van het totale internetgebruik. Als we de lijn in onderstaande grafiek doortrekken, en ga er maar vanuit dat dit bij Google al lang is onderzocht zullen we steeds minder gebruik maken van het web zoals we dat de afgelopen jaren hebben geconsumeerd. Het is ook web waar Google groot is geworden en waar de inkomsten vandaan komen. Of Google+ gaat bijdragen aan de Google’s Strategy Of Everything weet ik niet. De table moet in ieder geval weer worden aangepast want het aantal elementen wat Google gaat toevoegen is nog bij lange na niet bepaald.

Facebook-Impact-On-Web
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Google

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app