Het getal voor de komma is bij de meesten wel bekend, de eerste twee cijfers erna waarschijnlijk ook, maar het reciteren van meer dan 10 cijfers van het getal Pi, is slechts aan een enkeling voorbehouden. En toch intrigeert het velen.
In de oudheid werd het getal Pi al geschat op ongeveer 3. Archimedes was voor zover bekend, de eerste die probeerde Pi wiskundig te benaderen. In 1761 werd bewezen dat Pi een onmeetbaar getal is, in 1882 dat het ook een transcendent getal is. Dit betekent zoveel als dat het oneindig veel decimalen achter de komma heeft en dat het ook niet te schrijven is als de wortel van een ander getal. Vanaf dat moment zijn allerlei wiskundigen en andere liefhebbers van getallen en uitdagingen, bezig geweest om Pi zo nauwkeurig mogelijk te benaderen. En daarin is onlangs weer een nieuw record gevestigd door de Alexander Yee en Shigeru Kondo. Yee (een 22-jarige student) heeft de benodigde software ontwikkeld.
De 55 jarige Kondo leverde de benodigde hardware.
Middels communicatie per mail hebben beide heren het getal Pi tot 5 biljoen (5.000.000.000.000) cijfers achter de komma weten te berekenen.
Ook het uit het hoofd voordragen van Pi is een bezigheid waarmee vele Pi-liefhebbers zich bezighouden. Het record staat sinds 1995 op 42.000 decimalen. Ook een poging wagen? Als ezelsbruggetje kun je beginnen met dit gedichtje te memoriseren, het aantal letters in een woord staat voor een cijfer: