30.04.2025
Technologie

Firefly-raket faalt in het lanceren van grote satelliet

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

Het was de bedoeling dat Firefly Aerospace zijn Alpha-raket goed en wel liet vertrekken vanuit Californië, maar dat is mislukt. Het is niet gelukt om de satelliet die het moest vervoeren op de juiste plek te krijgen. Niet heel gek, het gebeurt vaker dat een lancering mislukt, maar deze is wel bijzonder. Dit is waarom.

Firefly Aerospace

Het leek op zich goed te gaan, maar na 2,5 minuut ging het mis. De vier Reaver-motoren deden wat ze moesten doen, maar ineens was daar witte rook. Normaal is dat een goed teken, maar in de ruimtevaart niet. Daar betekent het voornamelijk dat er een explosie heeft plaatsgevonden en dat betekent weer dat het waarschijnlijk einde verhaal is.

De satelliet van Lockheed Martin heeft het niet gered: Firefly stopte de webcast nog voor het heel duidelijk was over wat er nu precies wel en niet was gebeurd in het lanceerproces. Uiteindelijk bleek dat er een probleem plaatsvond tijdens de eerste fase, waarin twee elementen uit elkaar moesten gaan. Hierdoor kwam de raket niet hoog genoeg. Later zei Firefly echter weer iets anders: er ging juist iets mis tussen de scheiding uit de eerste fase en de ontsteking uit de tweede fase, waardoor er een onderdeel verloren ging en de raket niet meer genoeg voortstuwing had.

Alpha-raket

Firefly Aerospace stelt hiermee wat teleur. Natuurlijk zijn er vele factoren die meespelen, maar het is nu al meerdere malen gefaald: van de zes lanceringen waren er twee redelijke successen. Het is al meerdere malen voorgekomen dat het niet dichtbij de juiste baan rond de aarde komt en te laag uitkomt. Het zou 1.030 kilo aan payload kunnen meenemen naar de lage baan rond de aarde, maar dan moet het wel lukken. En zeker in de huidige tijd: als de Amerikanen het laten liggen, dan zijn er diverse Europese bedrijven die klaarstaan, zoals Vega van Arianespace, Spectrum van Isar en RFA One van Rocket Factory Augsburg. Die kunnen zelfs hoger gaan dan Alpha.

Firefly heeft echter veel steun van bedrijven: NASA, de US Space Force en diverse commerciële partijen hebben contracten met Firefly. Het moet dus echt zijn zaakjes goed voor elkaar hebben. Nu is er een 1.740 kilogram wegende Lockheed Martin-satelliet (LM-400) verloren gegaan. Firefly moet zijn naam minder letterlijk gaan nemen, dat moge duidelijk zijn. Of hem misschien wel veranderen: er zijn al diverse Firefly’s.

Share this post