Het wordt steeds duidelijker welke invloed de nieuwe importheffingen van Trump hebben op aankopen die we doen. Recent is PlayStation 5 duurder geworden om de importtarieven uit te smeren over meer mensen en ook zien we nu dat Kickstarter actie onderneemt. En ja, dat betekent dat een project dat je backt waarschijnlijk duurder uitvalt.
Trump kondigde op 2 april de importheffingen aan, ook wel bekend als de Liberation Day Tariffs. Hij zei dat hij die dag zag als een verklaring van economische onafhankelijkheid voor de Verenigde Staten. Al gauw was het de vraag wat dat betekende: moest Apple zijn iPhones dan ook in Amerika gaan produceren? Trump zou het graag hebben, maar niet veel dagen erna kwam hij met de mededeling dat het voor smartphones specifiek nog even wordt uitgesteld. Een beetje vaag, maar op andere techgadgets zijn de importheffingen dus wel van kracht en dat merk je geleidelijk aan steeds meer.
Kickstarter heeft er zelfs een tool voor geïntroduceerd, namelijk de Tariff Manager. Hiermee kunnen makers van een Kickstarter-project nadat de campagne is beëindigd toch nog extra geld vragen om de importheffingen te dekken. Het gaat dan om het dekken van Amerikaanse adressen, omdat veel Kickstarter-projecten in China zitten. Een Chinees-Amerikaans verhaal, zou je denken.
Waarom jouw Kickstarter-projecten duurder zullen worden? Waarschijnlijk zullen anderen ook de ‘uitsmeermethode’ gaan toepassen die we nu kennen van Sony: veel mensen vinden het dan lullig voor Amerikanen dat zij meer moeten betalen en spreiden het liever over meer mensen zodat uiteindelijk het product niet heel onbetaalbaar en daardoor onaantrekkelijk wordt. Uit angst dat Kickstarter-uitvinders straks helemaal geen klanten meer hebben in de Verenigde Staten zullen ze waarschijnlijk voor iedereen hun producten iets duurder gaan maken.
Maar, wat als iemand een project heeft gebackt maar niet zit te wachten op nog eens een naheffing? Ze kunnen dan contact opnemen met de bedenker van de Kickstarter. Zo kunnen ze bijvoorbeeld veranderen hoeveel geld ze toezeggen of hun geld terugkrijgen (en krijgen dan uiteraard ook het product niet). Het betekent overigens niet dat alle Kickstarter-uitvinders allemaal hun prijzen omhoog gooien: er zijn er ook bij die zeggen dat ze geen extra tarieven gaan rekenen. Peak Design bijvoorbeeld, maar dat heeft met zijn Roller Pro-koffer ook al 13 miljoen dollar gekregen, dus daarbij is zo’n beslissing nemen waarschijnlijk makkelijker.
Het zal waarschijnlijk wel even duren voordat Kickstarter-producten echt duurder worden, maar houd er wel rekening mee dat dat wel gaat gebeuren. Als het goed is hebben we vooralsnog geen last van naheffingen via de Tariff Manager, maar op de lange termijn zullen we zeker wel iets gaan merken van prijsverhogingen, en dan helaas niet alleen op Kickstarter.