28.04.2025
Metaverse

Wat is er eigenlijk met NFT’s gebeurd?

By: Laura Jenny

BlogMetaverse

Tijdens de coronaperiode waren NFT’s niet aan te slepen. Deze non-fungible tokens waren niet aan te slapen. Elk bedrijf wilde er iets mee. Nu wordt Nike er echter zelfs om aangeklaagd. Hoe zit dat en wat is er überhaupt met de NFT-markt gebeurd?

NFT’s

Nike was een van de bedrijven die heel erg enthousiast met NFT’s aan de slag ging. Zo enthousiast, dat het een bedrijf kocht dat digitale schoenen maakte. Ideaal natuurlijk als je Nikes wil aanbieden in het metaverse, of bijvoorbeeld op plekken als Fortnite of Roblox. Maar niet als je merkt dat het metaverse vooralsnog niet zo groots is als werd verwacht. Inmiddels zou dat van Meta ook al in een ver stadium moeten zijn, maar het blijft vrij stil.

Het NFT-project van Nike is helaas eenzelfde lot beschoren: het is stil. Nike sloot het project vorig jaar zelfs af: RTFKT is niet meer. Aanhangers van deze NFT-collectie van Nike-schoenen zijn hier niet over te spreken. Kopers hebben zich nu verzameld en zijn een rechtszaak gestart tegen het sportmerk. Ze vinden dat Nike om hun rug om is gegaan en ze hadden nooit de NFT’s gekocht als ze dit van tevoren hadden geweten. Waarschijnlijk denkt Nike er ook zo over: dat was waarschijnlijk ook liever niet begonnen met RTFKT.

RTFKT

Nike is niet het enige bedrijf dat zijn NFT’s heeft opgegeven. Ook Starbucks zag zijn Odyssey maar niet van de grond komen. Veel bedrijven hebben dit probleem. NFT’s waren in het jaar 2021 een gigantische hit, met de populaire Bored Ape Yacht Club als schoolvoorbeeld van de populariteit van de digitale assets. Maar wat ging er mis? NFT’s werden volop met speculatie gekocht en mensen probeerden net als met crypto snel rijk te worden.

Dat werden sommige mensen ook zeker, maar op veel projecten verdween de winstverwachting omdat de markt oververzadigd was, er nauwelijks bruikbaarheid was en er bovendien ook flink op los werd gespeculeerd. Daarnaast speelde ook een imagoprobleem mee: NFT’s werden gezien als iets wat hebberige cryptomensen wilden verhandelen en dat maakte het minder aantrekkelijk. Niet voor iedereen, maar zeker onder jongeren werden de NFT’s daardoor minder populair. Het bleek gedeeltelijk toch een bubbel.

Nu zijn bijna alle NFT-projecten dood verklaard: ze hebben geen activiteit meer, geen waarde en de handelsvolumes stortten ineen. Ook zijn er minder handelaren: sinds het hoogtepunt in 2022 zijn er 96 procent minder NFT-handelaren. Het zijn er alsnog bijna 20.000, maar dat zijn er dus aanzienlijk minder dan slechts een paar jaar eerder. Er zijn zeker nog wel populaire NFT’s, zoals Pudgy Penguins, maar de gigahype en de daarbij behorende financiële voordelen zijn er bij veel projecten af. En ja, nu komen daar voor sommige bedrijven dus nog wat gevolgen bij kijken: zij kunnen nog even niet uit die bubbel stappen.

Share this post