21.04.2025
Online

Misschien moet je stoppen met dankjewel zeggen tegen ChatGPT

By: Laura Jenny

BlogOnline

Zeg jij altijd netjes bedankt en gedag als je met ChatGPT praat, dan ben je waarschijnlijk goed opgevoed. Alleen kun je daar misschien beter per direct mee stoppen. OpenAI-ceo Sam Altman zegt dat het OpenAI tientallen miljoenen dollar kost.

Dank je wel, ChatGPT

Je kent de meme misschien wel waarin de wereld is overgenomen door robots, maar de robots een mens in leven houden omdat hij netjes hallo en bedankt zei wanneer hij iets vroeg aan ChatGPT. Heb je dit als advies opgevat, dan kun je daar beter mee stoppen. Althans, als we naar Sam Altman van OpenAI luisteren.

Hoewel 67 procent van de Amerikanen keurig spreken met de AI-chatbot, is dat eigenlijk helemaal niet beter. Ten eerste kost het ChatGPT-eigenaar OpenAI enorm veel geld. Ten tweede is het belastend voor de natuur, want al die servers moeten draaien en dat gaat ten koste van het milieu. Er zijn dus goede redenen om je vraag een beetje kort en bondig te houden, en niet eerst nog over koetjes en kalfjes te praten of beleefd te zijn.

Tegelijkertijd stelt Altman dat hij het goed besteed geld vindt aangezien het is aan mensen die netjes praten tegen ChatGPT. Er zijn ook experts die zeggen dat je er beter door kunt samenwerken met AI. Hoe vriendelijker je tegen AI bent, des te vriendelijker is het tegen jou, zo stellen mensen van Microsoft WorkLab.

Voor jezelf en voor de toekomst

En toch even terug naar die meme: van de 67 procent van de Amerikanen die netjes spreken met AI-assistenten zegt 55 procent dat te doen omdat ze het simpelweg het juiste vinden. 12 procent doet het voor het geval AI de wereld overneemt: dus toch angst dat ze een probleem krijgen met AI als ze anno 2025 niet netjes spraken tegen de AI-chatbots.

We kunnen wel begrijpen dat mensen het simpelweg het juiste vinden om te doen, netjes spreken. Juist voor jezelf: als je minder vriendelijk spreekt tegen AI, dan ben je misschien ook geneigd dat te doen als je wel met mensen communiceert. Je kunt het voor je eigen communicatie dus misschien beter wel blijven doen. En ja, wie weet is het een goede bijvangst voor als AI uiteindelijk wel de oorlog wint. Al zijn we dan misschien verder weg dan ooit om dank je wel te zeggen tegen de ‘robots’.

ChatGPT

Share this post