Japanse gamers komen in de problemen door cacha-games. Gacha-games zijn spellen zoals Farmville wat je vroeger op Facebook speelde: spellen die nu vooral als apps op de smartphone te vinden zijn. Gratis te spelen, maar uiteindelijk zijn ze zo gemaakt dat ze veel geld uit mensen hun zak kloppen. Heel veel: 19 procent van de Japanse twintigers heeft zoveel geld aan in-game aankopen uitgegeven, dat ze hun vaste lasten niet kunnen betalen.
De Japanse organisatie SMBC Consumer Finance heeft de jaarlijkse resultaten van zijn online enquête over het uitgavepatroon van Japanners tussen de 20 en 30 gepubliceerd en hierin wordt duidelijk dat er toch wel flinke problemen zijn. 18,8 procent zegt een keer zoveel uit te hebben gegeven aan in-game aankopen dat ze hun leefkosten niet konden betalen. Denk dan aan de huur of aan boodschappen. 23,9 procent heeft spijt van het spenderen van geld aan in-game items. Maar tegelijkertijd heeft bijna 18 procent het geld ervoor over als ze een voordeel krijgen in een game. 21 procent zegt zelfs dat ze niet van een spel kunnen genieten als ze geen in-game aankopen doen.
Waarom doen mensen dan toch zoveel in-game aankopen? Daar zijn meerdere redenen voor. Een hoofdreden is om stoer te doen: een mooie outfit voor je personage en iedereen online ziet dat dan. Het is net als een mooie auto rijden in het echte leven: toch even laten zien wat je hebt. Maar ook willen mensen het persoonlijker maken en zichzelf uiten, zoals mensen vaak ook hebben met kleding. Je stijl laten zien, een stukje identiteit: dat is voor sommige mensen belangrijk. En eerlijk is eerlijk, het is ook wel leuk om personages die er anders allemaal hetzelfde uitzien te veranderen.
Een grote reden, zoals de Japanners ook zeggen, is dat je door te betalen een voordeel hebt in het spel. Iets waar veel mensen een hekel aan hebben, want dat wordt ook wel ‘pay to win’ genoemd. Daarnaast heb je in Japan ook veel lootboxes in games, die je in Nederland minder hebt omdat we andere regelgeving hebben. Lootboxes worden hier gezien als gokken, want je betaalt voor iets waarvan je niet weet wat je krijgt. In andere landen zijn dit soort regels er doorgaans niet, waardoor je dit soort ‘grabbeltonnen’ wel in games hebt. En dat heeft zo zijn effect, zo blijkt wel uit deze Japanse twintigers.