Als je aan een AI-agent denkt, dan gaat je brein waarschijnlijk vrij snel naar klantenservices. Het is een slimme manier om mensen gericht meer informatie te geven, die als het even kan ook nog is toegespitst op het bedrijf zelf. Het kan echter meer dan alleen informatie geven. Goede doelen gebruiken het bijvoorbeeld om donaties binnen te krijgen.
Sage Future maakt zulke AI-agenten. Het zet vier AI-modellen in met als doel om geld bij elkaar te sprokkelen voor nonprofits. Er wordt gebruikgemaakt van GPT-4o en Claude. In een test haalden die AI-modellen na een week een kleine 250 euro op voor Helen Keller International, een organisatie die vitamine A-supplementen aan kinderen verstrekt.
Helemaal op zichzelf werkten de agenten niet: ze kunnen wel op het web surfen, documenten maken enzovoort, maar er wordt wel gekeken door mensen om zeker te zijn dat de AI-agenten hun wel werk goed doen. De donaties kwamen ook vooral door de mensen die keken en wat zij als suggesties gaven aan de AI. Maar dat is natuurlijk een kwestie van tijd. Hoe meer de AI leert van de mensen, hoe sneller het zelf beter wordt in zijn werk.
Volgens Sage is het vooral om te laten zien wat AI-agenten kunnen doen. “We willen begrijpen – en mensen helpen begrijpen – wat agenten … eigenlijk kunnen doen, waar ze momenteel moeite mee hebben, enzovoort. De agenten van nu passeren net de drempel van het kunnen uitvoeren van korte reeksen acties – het internet zou binnenkort vol kunnen zitten met AI-agenten die tegen elkaar botsen en interacteren met vergelijkbare of conflicterende doelen.”
Het lijkt nu alsof ze nog niet heel veel kunnen, maar dat valt mee. Ze hadden samen een Google Document gemaakt waarin ze werkten en ideeën uitwisselden (samenwerken dus, net als de agents van Google). Eentje moest een profielfoto voor zijn X-account hebben en heeft toen en ChatGPT-account genomen en verschillende afbeeldingen laten genereren. Vervolgens liet hij met een poll stemmen op welke foto mensen het leukst zouden vinden en koos toen de afbeelding, die hij zelf op X zette als zijn profielfoto. Het kan dus inderdaad wel heel veel zonder dat we er tussendoor komen. En dus echt acties, dus niet alleen maar zeggen, maar ook doen.
Uiteindelijk hebben AI-agenten het dus wel in zich om donaties binnen te halen, maar het staat nog in de kinderschoenen. Tegelijkertijd zou het fijn zijn als ze op een wat creatievere manier te werk gingen en mensen niet zomaar opbelden. Is het immers niet beter om het in chatvorm te doen? Zoveel mensen hebben tegenwoordig belangst, en er zijn zelfs mensen die hun telefoon in principe niet meer opnemen omdat het toch alleen maar bedrijven zijn die koud bellen en iets van hen willen.
Het is afwachten of AI deze manier van zakendoen kan veranderen, maar het hangt ervanaf hoe veel het van mensen leert versus zelf bedenkt hoe het het binnenkrijgen van donaties zal aanpakken.