De advertenties die je voorgeschoteld krijgt op je televisie worden straks nog persoonlijker. LG heeft technologie ontwikkeld waarmee televisies je emoties kunnen lezen. Kijk je vaak dingen die bepaalde emoties teweeg brengen, dan zorgt de televisie dat het meer advertenties laat zien van dat kaliber, omdat het een profiel maakt van je emotie.
Het gaat om een AI-model dat is gebouwd om te zorgen dat de advertenties die je ziet beter bij je passen. Zo krijg je als streng Katholiek persoon bijvoorbeeld minder snel een advertentie te zien voor Second Love. Of als vegetariër voor vlees. Je persoonlijke interesses, levensstijl en persoonlijkheid worden hierin meegenomen. Zo wil LG met zijn besturingssysteem voor televisies, WebOS, zoveel mogelijk advertenties tonen die iets (positiefs) in je losmaken.
Het bedrijf maakt de nieuwe techniek niet helemaal zelf. Het werkt hiervoor samen met Zenapse, een bedrijf dat een marketing platform heeft met naar eigen zeggen emotionele intelligentie met behulp van kunstmatige intelligentie. Maar hoe schat het jouw emoties dan in? Dat doet het door verschillende emoties te interpreteren op basis van wat je op televisie kijkt. Kijk je veel comedyfilms, dan zou je eerder naar andere emoties neigen dan wanneer je alleen maar naar psychologische thrillers kijkt.
Het gebruikt niet daadwerkelijk je emoties, maar de openbaar beschikbare informatie over de series en films die je kijkt. Dan word je vervolgens ingedeeld bij de sociale vlinders, de doelgedreven fiksers of de meelevende planners. Je kunt ook een digitale adopter zijn of een wellness-zoeker bijvoorbeeld. Zo zijn er allemaal verschillende profielen gemaakt en op basis van wat je kijkt worden er dan bepaalde advertenties getoond.
Het geeft aan adverteerders meteen meer informatie over de kijker en dat is waardevol. Het wordt ook wel psychografische data genoemd en het gaat verder dan de standaard demografische data. Dus geen locatie of leeftijd van de kijker, maar juist waarden en overtuigingen. Het gaat dus wat dieper de psyche in dan wat meer feitelijke informatie zoals je burgerlijke staat.
Het is wel de vraag of gebruikers dit willen. Op het populaire Instagram krijg je ook voortdurend advertenties te zien die heel erg passen bij wat je bezighoudt. Tegelijkertijd zullen mensen die erg op hun privacy gericht zijn waarschijnlijk liever niet dit soort persoonlijkere dingen zien. Wel is duidelijk dat LG meteen veel data tot zijn beschikking heeft: het maakt televisies die erg worden gewaardeerd om hun kwaliteit en dus ook veel worden verkocht.
Sommige mensen vinden die persoonlijke advertenties juist beter: die zorgen immers dat je als je geen kinderen wil niet met allemaal kinderzaken wordt geconfronteerd, of als je grote interesse hebt in telefoons er ook veel technologie naar voren komt, iets waar je dus ook graag meer over wil weten. Daarnaast zijn ook de tijden verandert; waarschijnlijk zou hier vijftien tot twintig jaar geleden nog heel anders naar worden gekeken dan nu.