Heb je het nieuwe seizoen van Black Mirror al gekeken? Dan ben je een aflevering tegengekomen die in het teken staat van het Mandela-effect. Dat is wanneer je ervan overtuigd bent dat iets een feit is, maar dan ontdekt dat dat helemaal niet het geval is. Want ja, was het fastfoodrestaurant nou Barnies of Bernies? Netflix heeft een briljante twist aan de twist gegeven. Dit is wat er aan de hand is.
In de aflevering ‘Bete Noire’ in seizoen 7 van Black Mirror zien we hoe een dame die bij een levensmiddelenbedrijf werkt het steeds mis heeft. Dan is ze er zeker van dat ze een bepaald ingrediënt op de mail heeft gezet, en dan blijkt dat niet zo te zijn. Iedereen heeft wel eens een volle overtuiging van iets, wat dan niet waar blijkt te zijn, maar als je dat heel vaak hebt, dan heb je met het Mandela-effect te maken. Het komt vaak voor bij grote groepen mensen en het heeft alles te maken met het ontstaan van valse herinneringen.
Het is naar de Zuid-Afrikaanse president vernoemd omdat veel mensen dachten dat Nelson Mandela in de jaren 80 in de gevangenis zou zijn overleden, terwijl dat niet het geval is. Toch dachten veel mensen dat wel. Andere voorbeelden zijn uit Star Wars: Luke, I am your father, wat eigenlijk No, I am your father is. En heeft de Monopoly-man een monocle? Nee, maar veel mensen deken van wel. Er is overigens geen duidelijke verklaring voor het Mandela-effect.
We zullen verder niks spoilen over de aflevering van Black Mirror, kijk die vooral lekker zelf, maar een van de belangrijkste momenten uit de serie blijkt een extra twist te bevatten van Netflix. Of het namelijk Bernies of Barnies is, dat blijkt per persoon die kijkt verschillend te zijn. Kijk je bijvoorbeeld met je partner op afstand tegelijkertijd naar de aflevering, dan kan de een uitroepen: ‘Zie je wel, het is wel Barnies!’, terwijl de ander duidelijk ziet dat het juist Bernies is. Dat zorgt voor vreemde gesprekken, waarin het net lijkt alsof iedereen ineens onderhevig is aan dat gekke effect.
Dat is dus niet zo: Netflix schijnt verschillende varianten te hebben gemaakt van deze aflevering. Op 16:40 minuten zal je merken dat je misschien een ander shot ziet dan een ander die de aflevering kijkt. Erg leuk dat Netflix hier verder niet expliciet over is geweest, maar dit als easter egg heeft toegevoegd. Helemaal in stijl van het soms enorm onaangename, bizarre Black Mirror, dat wat ons betreft overigens met dit zevende seizoen weer een schot in de roos schiet.