Je kunt in principe steeds langer met een telefoon doen. De innovatie in smartphones is lang niet meer zo groot als vroeger en daarnaast worden telefoons ook veel langer voorzien van updates. Vroeger kreeg je een telefoon praktisch gratis als je een abonnement afsloot. Inmiddels zijn abonnementen volledig veranderd en denken mensen ook wat langer na of ze een nieuw toestel aanschaffen. Is jouw telefoon inmiddels aan vervanging toe? Dit is hoe je dat herkent.
Als je telefoon zodanig langzaam wordt dat je hem minder graag gebruikt, dan is het ten eerste tijd voor een grote schoonmaak. Verwijder films, series, muziek, foto’s en vooral video’s van je telefoon, plus een overschot aan apps (leeg ook zoveel mogelijk de cache van apps). Heeft dat geen zin, dan moet je waarschijnlijk toch tot de conclusie komen dat je toestel verouderd is. Nu hoef je echt je telefoon niet direct te vervangen als hij langzamer wordt, maar als je het zelf echt niet meer fijn vindt, dan is het misschien weleens tijd.
Een telefoon die langzamer wordt, kan daar veel redenen voor hebben. Hetzelfde geldt voor een telefoon waarvan de batterij constant snel leeg is. Het kan komen omdat je veel apps in de achtergrond hebt draaien, iets wat onder andere taxi-apps vaak doen. Het kan ook komen omdat je scherm constant op de meest heldere instelling hebt: er zijn veel redenen te bedenken. Als je je schermhelderheid lager doet, apps voortdurend afsluit en geen apps in de achtergrond laat draaien, dan zou je telefoon in principe wel even vooruit moeten kunnen met zijn batterij. Check ook de batterijgezondheid in je Instellingen: hoe staat de capaciteit van je accu ervoor? Elke keer dat je laadt zal deze heel langzaam steeds minder goed worden. Heb je allerlei maatregelen getroffen en is je accu nog steeds snel op, dan weet je hoe laat het is.
Misschien is je telefoon wel zodanig verouderd dat hij geen updates meer krijgt. Er zijn telefoons die bijvoorbeeld 2 jaar aan besturingssysteemupgrades kregen en 3 jaar aan beveiligingsupdates, dus dan is het na 3 jaar eigenlijk niet meer helemaal veilig om je telefoon te gebruiken. Eventuele zwaktes worden niet meer uit de software gehaald en dat geeft aanvallers de kans om toe te slaan. Gelukkig is die ondersteuning tegenwoordig aanzienlijk verbeterd, maar als je telefoon al een lange tijd geen updates meer heeft gekregen, dan is hij waarschijnlijk door die cycli heen en is het tijd voor een nieuw, veiliger toestel.
Verder kun je ook andere redenen hebben om een nieuwe telefoon te willen: misschien heb je steeds te weinig ruimte en sla je liever niet alles op in de cloud, of wil je een betere camera-opstelling? Dat kunnen redenen zijn om een nieuwe telefoon te willen, en dan is de jouwe inderdaad misschien iets verouderd. Maar de drie bovenstaande dingen zijn de grootste indicatoren van een oud geworden telefoon. Succes met shoppen!