Streamingdienst Spotify kende jarenlang luisterplezier zonder prijsverhogingen, maar sinds de zomer van 2023 heeft het de smaak te pakken. Nu ook weer: zonder dat er voor jou als gebruiker iets extra wordt geboden, gaat de prijs omhoog. Voor sommige mensen is dit wel 4 euro per maand.
Per mei wordt Spotify voor alle gebruikers duurder, behalve uiteraard de gratis gebruikers. Het Individueel-abonnement kost straks 12,99 euro per maand en dat is 2 euro duurder dan voorheen. Duo kost straks 17,99 euro per maand en dat is 3 euro duurder dan voorheen. Dan is er ook nog Familie dat het meest stijgt 21,99 euro kost het straks en dat is 4 euro duurder dan voorheen. Studenten hebben ook een financiële tegenvaller, maar dat is maar 1 euro per maand, waardoor hun Spotify-abonnement op 6,99 euro uitkomt per mei.
Bij veel andere streamingdiensten zijn de prijzen lager, al gaat het wel vaak om een of twee euro. Wel biedt Apple Music bijvoorbeeld meer, door je toegang te geven tot lossless audio, dus een betere audiokwaliteit. Toch wel fijn als je dure oordopjes of een luxe hoofdtelefoon hebt gekocht. Daarnaast is er natuurlijk Deezer, maar ook YouTube Music. Die laatste hebben veel mensen al gratis omdat ze een YouTube Premium-account gebruiken. Het is de vraag hoe mensen reageren op deze prijsstijging van Spotify, vooral omdat er verder weinig nieuws voor terug wordt gegeven. De eerste reacties zijn in ieder geval niet al te positief.
Vind je deze prijsstijgingen te ver gaan, dan kun je overwegen om Spotify op te zeggen. Het is echter verstandiger om van Premium naar gatis te gaan, zodat je je afspeellijsten niet verliest. Wil je namelijk wel echt helemaal weg bij Spotify, dan moet je er rekening mee houden dat je al je nummers en afspeellijsten verliest en dat je gebruikersnaam zelfs zodanig op slot komt te zitten dat je hem niet opnieuw kunt gebruiken. Je kunt nog wel van gedachten veranderen na opzeggen, want daar krijg je 7 dagen de tijd voor, maar na die periode is alles permanent verdwenen.
Er zijn wel manieren om bijvoorbeeld Spotify-playlists over te zetten naar YouTube Music, mocht je daarheen verhuizen: je kunt daarvoor de Spotify to YTmusic-tool gebruiken. Ga je overstappen op Apple Music, wat geen heel gekke gedachte is aangezien dat wel lossless audio biedt, terwijl Spotify dit al sinds 2021 belooft maar nog steeds niet aanbiedt, dan kun je bijvoorbeeld ook TuneMyMusic gebruiken: dit platform helpt bij veel verschillende verhuizingen van muziekdiensten. Mocht je gaan verhuizen, heel veel succes. Spotify is een belangrijke streamingdienst voor Nederland: het zou maar liefst 4 miljoen Nederlandse abonnees hebben. Hoeveel daarvan betalend zijn, dat is onbekend.