Het is vandaag Safer Internet Day. Klinkt als iets waar securitybedrijven als Kaspersky zich vooral druk om moeten maken, maar dat is niet per se waar. Je kunt er juist zelf veel aan doen om jezelf en het bedrijf waar je werkt veiliger te houden. En daarvoor hoef je geen security-expert te zijn of heel veel tijd aan security te besteden.
Het internet heeft ons veel gebracht, maar het kan ons ook veel afnemen. Natuurlijk is het tof als je een goede deal scoort online of een leuk iemand ontmoet, maar probeer in eerste instantie uitzonderlijk kritisch te zijn. Hoe goed ken je iemand nou echt? Is de deal niet te mooi om waar te zijn? Het is zeker niet de bedoeling dat je je volledig voor alles wat met internet te maken heeft afsluit. Er is niks mis met een kritische houding naar het internet toe. Dus als je schoenen koopt bij die webwinkel, wat is dan precies het retourbeleid? Of als je naar een nieuwe webwinkel gaat, check dan de Trustpilot-reviews. Ontvang je een linkje in een sms, klik daar dan niet meteen op. Een veiliger intenet begint bij (die kritische blik van) jezelf.
Tweestapsverificatie is net als bij je woonhuis: een extra drempel om kwaadwillenden buiten de deur te houden. Stel dat je wachtwoord door een lek op straat komt te liggen (je kunt dit tot op zekere hoogte checken op haveibeenpwned.com), dan heeft iemand zonder die tweestapsverificatie meteen toegang tot je account. Natuurlijk is dat in sommige gevallen ook weer geen enorme ramp, maar iemand kan met de toegang tot 1 webwinkel al allemaal dingen bestellen waar je niet op zit te wachten, en misschien makkelijk je thuisadres achterhalen om nog meer kwaad uit te halen. Tweestapsverificatie is een must.
Iedereen, maar dan ook iedereen, kan het doelwit worden van een scammer of in een phishingmail trappen. Zeker tegenwoordig zijn die mails en berichten zo goed, dat je er sneller intrapt. Misschien schaam je je als je op de link hebt geklikt, maar realiseer je het je op tijd en heb je verder geen gegevens ingevuld. Of misschien denk je: als ik niks zeg, dan kom ik ook niet in de problemen. Helaas, je zal even met de billen bloot moeten. Het is namelijk soms alleen al met klikken op een link gedaan. Schaam je dus niet als je een beveiligingsfout maakt, maar praat er juist over met de juiste personen die je kunnen helpen, maar ook met alle personen, die jij dan weer helpt door de waarschuwing/herinnering te zijn van de gevaren van het online leven.
Om de een of andere reden hebben back-ups een stoffig imago. Alsof ze niet heel belangrijk zijn. Stel je voor dat nu je telefoon uit je handen wordt gestolen: ben je dan alles kwijt? Als het goed is staat er heel veel in de cloud, dat je zo weer op een nieuw toestel kunt zetten door alleen al op je account in te loggen. Ook kun je zorgen dat je Google Foto’s automatisch een back-up van je kiekjes maakt. Natuurlijk is het alsnog balen dat je telefoon weg is, maar je bent in ieder geval belangrijke bestanden niet kwijt. Ook heeft Android tegenwoordig handige foefjes bij diefstal, waardoor de telefoon als hij ineens hard gezwaaid wordt in een soort diefstallock gaat. Maar ook op je computer zijn back-ups belangrijk: niet alleen in de cloud, maar bijvoorbeeld ook fysiek op een harde schijf. Het is niet enorm sexy om back-ups te maken, maar wat zal je blij zijn als je wel die back-ups hebt wanneer het allemaal misgaat.
Daarnaast raden we je ook aan de gebruikelijke zaken goed toe te passen, dus bijvoorbeeld moeilijke wachtwoorden kiezen, een wachtwoordbeheerder te gebruiken en een VPN op te zetten om anoniemer te internetten. Let ook op dingen als je computer locken als je op kantoor even naar de wc gaat, een privacyscherm gebruiken als je veel werkt in de trein en bijvoorbeeld zo min mogelijk gebruik te maken van openbare wifi-verbindingen. Hopelijk heb je er wat aan deze Safer Internet Day, en de overige 365 dagen van het jaar.