Chipmaker Nvidia heeft een aantal uitzonderlijk goede jaren gedraaid, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Diverse klanten van het bedrijf komen met eigen ideeën over hoe ze zo min mogelijk Nvidia-chips kunnen gebruiken om hun technologie te laten functioneren. OpenAI blijkt met ChatGPT nu zelfs zijn eigen chip te willen maken, om zo niet zo afhankelijk te zijn van het grote, machtige Nvidia.
OpenAI zou dit jaar de laatste hand leggen aan zijn eigen processor, OpenAI wil in samenwerking met de TSMC, de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, een eigen chip bakken, waardoor Nvidia minder essentieel wordt in de processen van onder andere OpenAI. Er is voor kunstmatige intelligentie enorm veel denkwerk nodig en dat wordt ondersteund door een hoeveelheid aan chips.
De chip die OpenAI nu in gedachten heeft, zou op 3-nanometer worden gebakken met veel bandbreedte en uitgebreide netwerkmogelijkheden, zegt Reuters. In eerste instantie wordt de chip kleinschalig ingezet, maar als het bevalt zal het ongetwijfeld meer brood gaan zien in zijn ‘eigen’ fabrikaat. Misschien zou het ook wel andere soorten chips willen gaan maken, waardoor Nvidia op steeds meer fronten niet langer nodig is voor OpenAI.
Er zouden bij OpenAI zo’n 40 mensen werken aan de eigen chip. Zo kan het de miljarden euro’s die normaal naar onder andere Nvidia gaan, anders inzetten. Een slim plan, maar daarvoor moet het uiteraard wel met de chip op de proppen komen die ook daadwerkelijk beter is dan die van Nvidia.
Naast OpenAI is er nog een bedrijf dat knabbelt aan de macht van de grote chipmaker. Het Chinese DeepSeek dat nu zo in opkomst is, zegt dat het voor zijn AI aanzienlijk minder chips nodig heeft. Dit zorgde ervoor dat de aandelen van chipbakkers flink daalden. Zelfs van fabrikanten van machines om chips te maken, zo merkten we zelfs in Nederland. Door sommige AI-bedrijven wordt in twijfel getrokken of de Chinezen wel helemaal de waarheid vertellen, maar in ieder geval wordt het serieus genoeg genomen om voor veel opschudding te zorgen in de wereld van AI. En daarmee eigenlijk in het algemeen in de wereld, nu AI op veel vlakken toch erg standaard is geworden.
Het rijke Nvidia zal waarschijnlijk niet meteen in de problemen komen door deze ontwikkelingen, maar het valt wel op dat er dit jaar alleen al meerdere activiteiten gaande zijn die de macht van Nvidia lijken in te perken. Al zal het waarschijnlijk nog vele jaren duren voordat daar de uiteindelijke resultaat van zichtbaar worden.