10.02.2025
Mobile

Samsung Galaxy S25 Ultra: de meest veelzijdige Android-telefoon

By: Jeroen de Hooge

BlogMobile

Android-fans zijn dit jaar goed begonnen, met in januari de release van twee belangrijke vlaggenschepen: de OnePlus 13 en de Samsung Galaxy S25 Ultra. De OnePlus 13 hebben we eerder besproken: dit is de review van de Samsung Galaxy S25 Ultra, de meest veelzijdige telefoon die Android momenteel biedt.

Samsung Galaxy S25 Ultra review

Smartphones werden de afgelopen tien jaar vooral verbeterd qua scherm, processor en camera’s, maar sinds vorig jaar is daar een zeer bepalende factor bijgekomen: de AI. Software wordt hiermee steeds belangrijker en een van de voorlopers op dit gebied is Samsung. Vorig jaar presenteerde het met veel bombarie dat het ‘Galaxy AI-tijdperk’ was aangebroken en na de introductie in 2024 was het spannend wat er dan in 2025 bij zou komen. Nu weten we dat, want de S25-serie is in januari aangekondigd. In deze review zoomen we in op 5 belangrijke elementen aan de smartphones van vandaag de dag en bekijken wat hoe Samsung S25 Ultra op dit gebied presteert.

Scherm

De Samsung Galaxy S25 Ultra heeft een 6,9 inch-scherm dat met 120 Hertz ververst. Dat laatste is de standaard voor telefoons van vandaag de dag. Wel zijn er dunnere schermranden te zien dan op de S24 Ultra en dat is voordelig: hierdoor heb je vrij veel schermoppervlak. Qua design is S25 Ultra ook heel anders dan zijn voorganger, want hij heeft ronde hoeken in plaats van vierkante hoeken, waardoor de telefoon meer op de andere S25-toestellen lijkt. Het scherm biedt een piekhelderheid van 2.600 nit en dat is belangrijk, want daarmee kan je ook je scherm goed aflezen in de zon of ander fel licht. Het betekent ook dat kleuren er vanaf spatten. Het display is heel scherp en zorgt voor een heel levendig overkomende smartphone.

S25 Ultra

Processor

De processor in de S25 Ultra is de beste van dit moment: de Snapdragon 8 Elite. Het is een echte AI-chip die bloedsnel kan rekenen. Deze processor kennen we van de OnePlus 13 en hij doet op S25 Ultra ook precies wat hij moet doen. Ook als je veel dingen tegelijkertijd doet. Wel merken we dat het toestel warmer wordt als we er meer van vragen: vooral aan de bovenkant lijkt hij dan toch wat heet te worden, terwijl Samsung juist een grotere koelingskamer heeft toegevoegd aan S25 Ultra. Bij normaal gebruik komt het niet voor, maar als je veel zware dingen tegelijk vraagt, dan kun je merken dat je warmere handen hebt. Dat is op zich geen ramp als het niet te vaak gebeurt, maar besef wel dat alle warmte slijtage betekent voor het binnenste van je toestel.

Accu

Dat is ook een van de redenen dat Samsung in tegenstelling tot zijn Chinese concurrenten niet kiest voor snelladen. Het heeft er nu zelfs voor gekozen om precies dezelfde accu te gebruiken als in de voorganger: een 5000 mAh accu die oplaadt met 45 Watt. Je hebt dus wel wat geduld nodig als je wil opladen, al kun je na een half uur alweer vrij lang vooruit. Ook de batterij zelf presteert goed: we halen de anderhalve dag wel met de S25 Ultra. Het is met een batterij altijd afwachten hoe het op de lange termijn is, maar onze eerste ervaringen met deze opstelling is zeer positief. Het is geweldig om geen laadstress te hebben en je hebt bovendien veel mogelijkheden om de batterij te sparen.

Camera’s

Qua camera’s biedt Samsung iets nieuws, namelijk een 50 megapixel groothoeklens die een groter kijkveld heeft. Aan de achterkant vind je verder een 200 megapixel hoofdcamera, een 50 megapixel periscooplens en een 10 megapixel telelens. We waren al onder de indruk van de foto’s en video’s die de voorganger maakte, maar deze telefoon doet dat dunnetjes over. Je kunt haarscherpe foto’s maken, ook als ze ingezoomd zijn. Je kunt sowieso heel diep inzoomen, waarbij je tot 10 x kunt gaan en het nog mooi blijft, maar bij de aangeboden 30 en 100 keer meer handig is als verrekijker, om bijvoorbeeld iets te lezen dat heel ver weg is. Het werkt goed bij daglicht:

Ook in het donker werkt zoomen goed, en sowieso foto’s maken dankzij de Nightography die Samsung hoog in het vaandel heeft staan, waarmee het zorgt dat de camera’s voldoende licht krijgen om mooie nachtplaatjes zonder ruis te maken. Soms zit er wel wat kleurverschil tussen de verschillende lenzen, maar we hebben dit niet als heel storend ervaren, omdat je meestal een foto kiest die het beste is.

AI

Het grote nieuwe ‘ding’ van Samsung is die AI. Kunstmatige intelligentie is eigenlijk bij bijna alles wat je op het toestel doet aanwezig, mede omdat het aan het toetsenbord is toegevoegd. De meest opvallende AI die alleen op S25 beschikbaar wordt gemaakt, dat zijn de Now Briefs. Dit zijn een soort briefings over je dag. In de ochtend gaat het vooral om de agenda voor die dag, in de avond meer om hoe je dag was. Je ziet dan bijvoorbeeld foto’s die je die dag maakte, welke dingen er zoal in je agenda stonden en wat je morgen kunt verwachten. Ook het weer wordt hierin meegenomen, mocht dat belangrijk zijn voor je plannen.

Een andere nieuwe functie is de Now Bar, wat eigenlijk een dynamisch eiland is zoals dat van de iPhone, maar dan onderin beeld. Je ziet de Now Bar als je je telefoon vergrendeld terwijl je iets luistert, of als er een Now Brief is voor je om te lezen. We zijn erg te spreken over de Gemini-functie, waarbij je Gemini kunt oproepen door de zijknop lang ingedrukt te houden. Vervolgens kun je Google’s slimme assistent van alles vragen waar hij meerdere apps voor nodig heeft, bijvoorbeeld welke PSV-wedstrijden er dit seizoen nog zijn, die in de agenda te zetten en je vrienden uit te nodigen voor de eerstvolgende wedstrijddag.

Samsung Galaxy S25

Conclusie

Er valt binnen de S25 Ultra veel te ontdekken, maar tegelijkertijd is het ook een toestel dat vertrouwd voelt. Het is veelzijdig, omdat het niet alleen nieuwe hardwaremogelijkheden biedt, maar ook nieuwe softwaremogelijkheden. Bovendien is het het enige vlaggenschip dat een ingebouwde stylus heeft. De S Pen is wel zijn Bluetooth kwijt, maar je kunt er nog steeds goed mee schrijven, tekenen en op kleine knoppen drukken. Ben je er klaar mee, dan steek je hem weer in het toestel terug.

S25 Ultra ziet er toekomstbestendig uit en voelt ook zo in gebruik. Dit is het meest veelzijdige toestel dat Android momenteel te bieden heeft. S25 Ultra is beschikbaar voor een vanafprijs van 1.449 euro voor de variant met 256 GB opslag.

Share this post