24.01.2025
Online

OpenAI komt met eigen Operator Agent: dit is wat dat is

By: Laura Jenny

BlogOnline

OpenAI heeft een nieuwe functie geïntroduceerd: een Operator Agent. Het klinkt heel serieus, maar het valt wel mee: het is eigenlijk een soort hulpje dat je werk uit handen neemt. Niet op de manier van ChatGPT, maar juist door allemaal dingen te automatiseren. Het kan wel eens een grote nieuwe trend zijn.

OpenAI Operator Agent

Agents horen we al een tijd over, maar dit is een nieuw niveau: een Operator die voor jou in de plaats op het web allerlei taken voor je doet. Het gaat nu nog om een research preview. OpenAI heeft een eigen browser gemaakt voor de Operator. Die kan vervolgens webpagina’s bekijken en erop tikken, klikken en scrollen, precies zoals mensen dat ook zouden doen.

Hij maakt gebruik van GPT-4o en er is geavanceerd redeneren aan toegevoegd. De Operator kan dus een webpagina echt bekijken en er dingen op doen, en dat redeneren is belangrijk om zichzelf te kunnen helpen als hij in de problemen komt. Het kan zelfs beredeneren dat het toch beter is om de gebruiker er even bij te halen. Dat is sowieso belangrijk wanneer een website bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie vraagt. Daarbij is altijd de mens nodig om dit te verifiëren.

Wel komt de dienst in eerste instantie alleen naar de Verenigde Staten. Het is ook nog een test, waarbij OpenAI waarschuwt dat het nog niet helemaal werkt zoals je dat zou verwachten. Zeker als je complexere vragen stelt is dat een probleem. Het is ook alleen voor OpenAI-abonnees van het duurste abonnement a 200 dollar per persoon.

Samenwerkingen

Het zal ook nog wel even duren voordat het verder wordt uitgerold, want het moet ook echt de samenwerking opzoeken met bedrijven om extra goed te functioneren en aan de behoeften van mensen te voldoen. En die behoefte liggen bij Amerikanen bij DoorDash, OpenTable en PriceLine, terwijl dat in Nederland weer heel andere mogelijkheden zouden zijn.

Ook is het de vraag of we daar meteen in zullen duiken. We schijnen in Nederland toch wat sceptischer tegen kunstmatige intelligentie aan te kijken dan in de landen om ons heen. Tegelijkertijd is AI in het Engels ook vaak net even beter dan in het Nederlands, waardoor het goed is om het eerst daar goed te testen. Wie weet plukken wij er uiteindelijk de vruchten van, dat het systeem eerst de fouten maakt bij anderen.

Share this post