14.01.2025
Technologie

Wat is er gebeurd met het Huis van de Toekomst?

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

Zeg je Chriet Titulaer, dan zeg je het Huis van de Toekomst. Toen er vorige week tijdens CES zoveel aankondigingen van nieuwe gadgets waren, moesten we ineens aan hem denken, en aan dat techie huis van de toekomst. Wat is daar eigenlijk van geworden, dat Huis van de Toekomst?

Chriet Titulaer

Chriet zelf is er niet meer om het te kunnen vertellen. Hij overleed in 2017. Erg jammer, want hij was een duizendpoot: sterrenkundige, schrijver, futuroloog, maar ook een soort leraar. Hij bracht mensen onder andere in zijn tv-programma Tros Wondere Wereld belangrijke dingen bij over technologie, iets dat helemaal niet zo lang geleden nog een soort onbegonnen terrein was. De onderstaande video weet dat altijd op geweldige wijze te illustreren:

Titulaer opende in het kader van die educatieve inslag zijn Huis van de Toekomst in juni 1989 in Rosmalen, als buurman van Autotron. Het doel was meteen duidelijk: de fantasie van mensen prikkelen waar het gaat om de toekomst. Er waren maar liefst 250 voorbeelden van moderne technologie te zien. Een robot kon een ei voor je bakken, maar ook beeldbellen was erbij. Nu zouden we dat gewoon Facetimen noemen. Ook kon je met je stem allerlei dingen in het huis bedienen. Klinkt bekend? Ja, inmiddels heeft de techniek die we nu doodgewoon vinden het volledig ingehaald.

Huis van de Toekomst

Toen was het echt bijzonder. 3,5 miljoen mensen kwamen kijken in het Huis van de Toekomst. Uiteindelijk is het nog open gebleven tot 1996, maar toen werd het een feestlocatie die steeds verder groeide, zeker toen Autotron er in 2003 ook nog mee stopte. Het pand is inmiddels deel van een anti-slipcursusbedrijf. Het is echter nog steeds wel wat het Huis van de Toekomst ooit was: mensen komen er nog steeds naartoe om een rondleiding te vragen en te zien wat er nog over is van toen. Dat is overigens niet veel meer, al zijn er nog een paar ‘innovaties’ te zien: een trechter op het dak die regen opvangt om de wc door te spoelen bijvoorbeeld, of de glazen wand die je kon blinderen.

Uitvindingen van de toekomst

Het is nu dus een beetje een lege huls geworden van wat het ooit was: veel is weg. Maar Chriet niet: veel uitvindingen die we nu dagelijks gebruiken, die had hij voorspeld. De robotstofzuiger, lampen die je met je stem bediend en interactieve televisie. Zelfs zonnepanelen en afval scheiden werden door Titulaer al genoemd in de jaren ‘80. Maar, wat als je nu een Huis van de Toekomst zou maken: hoe zou dat eruitzien? Dat is moeilijk te zeggen: we zien er wel eens een glimps van in futuristische films, maar vaak is dat toch wat oppervlakkig.

Het Huis van de Toekomst is trouwens niet door Chriet ontworpen, maar door Cees Dam. En het doel was niet alleen mensen laten nadenken over de toekomst. Het idee was ook dat technologie steeds meer werk zou overnemen en mensen meer van hun vrije tijd konden genieten. Opvallend om dat juist nu te lezen, want dat is ook wat er gebeurt met kunstmatige intelligentie. Althans, dat is wel wat volgens sommige bedrijven en mensen het doel van AI is. Uiteindelijk is dat ook waarschijnlijk hoe het Huis van de Toekomst anno 2025 het beste kunnen omschrijven: AI. Dat kan ons immers ook vertellen wat we in de toekomst aan technologische gadgets kunnen verwachten.

Het Huis van de Toekomst anno 2025

ChatGPT denkt dat we in 2035 volledig geïntegreerde augmented reality contactlenzen dragen, persoonlijke AI-assistenten in robotvorm hebben, gedachteninterface-apparaten, gezondheidssensoren geïntegreerd in het lichaam, holografische communicaties, nanobots om in je bloedbaan je immuunsysteem te versterken, volledig autonome vervoersoplossingen en 3D-geprinte gadgets en kleding. Van veel van die mogelijkheden zien we inderdaad nu al een goed begin. Maar toch, we missen wel die koddige man die het ook de grootste leken goed kon uitleggen. Dat kan ChatGPT dan weer niet voor ons zijn.

Share this post