Jarenlang werkte ik alleen maar op Chromebooks. Nog steeds heb ik er een hang naar, maar ik besloot recent toch te kiezen voor een Windows-laptop. Eentje die niet te groot was en vooral een lekker lange batterijduur. Dat werd de Lenovo Yoga. Een Slim 7 Pro van 14 inch. Ik was dus erg benieuwd toen we de Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 konden testen: is een grotere laptop niet veel fijner?
De Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 is qua naam een hele mond vol, maar hij heeft ook wel wat te brengen. Deze laptop biedt een helder scherm, AI-mogelijkheden en veel ruimte om je games op te spelen of op te designen. Want ja, dit is niet zomaar een laptop: dit is een laptop waarmee Lenovo het op wil nemen tegen Apple. Inmiddels heeft Apple immers al decennialang de designers in zijn zak, omdat het ook apparaten weet te produceren die begrijpen hoe extreem visueel deze mensen zijn ingesteld. Lukt dat Lenovo ook?
Hoewel er natuurlijk voor DutchCowboys wel eens wat wordt ge-Photoshopt of ge-Canvaat, is het niet zo dat ik een designer ben. Ik kan dus niet heel diepgaand vertellen over hoe die ervaring is. Ik kan me op basis van mijn kennis over de kracht van deze laptop en de wat eenvoudigere dingen die ik heb gedaan op het apparaat wel voorstellen dat Lenovo aan het rechte eind zit. Dat Windows inmiddels al eventjes wat meer op het midden gefocust is met zijn apps en menu’s helpt het al een wat prettigere ervaring te maken en dat je zoveel inches hebt om alles op te doen en ook nog met een scherm dat enorm veel felheid, kleur en scherpte biedt: dat maakt de ervaring wel af.
De processor is bovendien een Intel Core Ultra 9 185H, welk type je ook maar kiest (je hebt deze laptop met touchscreens en zonder touchscreens, bijvoorbeeld). Dit is een heel stevige processor die daarnaast kan rekenen op een geheugen van 32 GB en een vaste schijf van 1 TB SSD. Qua schermen is er ook veel keuze: spiegelend, niet spiegelend, zelfs mini-led is een optie. Dat is fijn, want dat zijn juist facetten waar veel mensen wel wensen voor hebben.
Laat ik wel wat meer vertellen over mijn tijd met deze laptop. Het is dus een Windows-laptop en dat betekent dat er wel veel schermen zijn waar je doorheen moet klikken voordat je het apparaat eindelijk hebt ingesteld. De een vindt dat fijn, want dat betekent dat je op veel privacygevoelige dingen ‘nee’ kunt zeggen en de laptop sowieso meer naar je hand kunt zetten, maar het inloggen op de wifi, inloggen op je Hotmail-adres, en dan nog al die dit-delen-, dat-delen-schermen: het is altijd wat veel. Maar ben je eenmaal door dat proces heen, dan kan het feest beginnen.
Ik werk bijvoorbeeld eigenlijk altijd met twee vensters naast elkaar: eentje voor het tikken, eentje voor research en artikelen uploaden. Als je je laptop op die manier gebruikt, dan leer je al gauw dat sommige websites toch echt even gemaximaliseerd moeten worden qua venster, want soms mis je echt knoppen als je in zo’n soort zelfgemaakt splitscreenmodus werkt. Met een groter, 16 inch scherm heb je meer ruimte en dus ook minder snel last van zulke sites die wat meer ruimte nodig hebben.
Wat deze laptop overigens echt een design-laptop maken (niet te verwarren met designerlaptop, maar daarover zometeen meer), dat is dat het niet per se een laptop is waarmee je overal gaat zitten werken. Voor digitale kunst moet je vaak toch even ‘in the zone’ zijn en dat ben je niet zomaar in het openbaar vervoer bijvoorbeeld. Terwijl ik heel regelmatig in de trein of in het vliegtuig, of in een koffiebarretje op een kleine tafel mijn laptop wel even openklap. Dat doe je met zo’n joekel van 16 inch toch net even wat minder snel. Hij is dan toch weer net even wat te log, waardoor hij niet direct ideaal zou passen in mijn leven, maar ben je designer, dan verplaats je je laptop misschien wel van huis naar kantoor, maar zal je er waarschijnlijk niet overal op krappe posities op gaan werken.
Dat is overigens geen kritiek: daar is die laptop simpelweg niet voor gemaakt, die dient een ander doel, en dat is duidelijk. Je ziet dat ook bijvoorbeeld aan de oplader, die vrij flink is. Maar de accu zelf is ook vrij netjes: je komt er met gemak de dag mee door en ook de avond, mocht je er nog even op de bank wat mee willen Netflixen (of gamen dus, al gaat de batterij dan wel wat harder leeg). Het is echt zo’n laptop waarmee je jezelf even ergens nestelt om even heel bewust ‘iets op de laptop’ te gaan doen. Je wil er ook even voor zitten, want het scherm zorgt er met zijn goede kwaliteit wel voor dat je helemaal in datgene wat je doet of kijkt wordt getrokken.
Wil je overigens graag muziek luisteren op je laptop, dan staat deze Yoga je ook prima bij (ook als je niet naar zweverige muziek wil luisteren). Wil je in het donker werken, dan kun je bovendien op de toetsenbordverlichting rekenen die je de juiste kant op wijst. Er zijn bovendien heel veel poorten aanwezig, waardoor je bijvoorbeeld je smartwatch kunt opladen en tegelijkertijd een muis aangesloten kunt hebben. De laptop heeft verder een vrij subtiele aan/uit-knop aan de zijkant, die je niet snel per ongeluk aanraakt. Hetzelfde geldt voor de kat, mocht die een wandeling over je toetsenbord hebben gemaakt.
Ik zou nog even terugkomen op het ‘designer’-onderdeel, want er zijn twee dingen die me storen aan het design van deze laptop. Dat is ten eerste het feit dat de zijkanten een soort rond zijn, of curved, terwijl de laadkabel dan juist weer heel rechttoe-rechtaan en ‘vierkant’ in de laptop steekt. Het zou tof zijn als er ook wat meer aandacht was besteed aan de kabel, al zit hij waarschijnlijk wel steviger in de laptop nu hij een wat lomper uiterlijk heeft. Daarnaast is er nog een item waar ik niet zo van gecharmeerd ben, maar dat kan persoonlijk zijn. De Yoga die ik heb, heeft gewoon een rechthoekige bovenkant, maar bij dit exemplaar is er een soort ‘label’-achtig uitstekend gedeelte waarop ook nog wat staat over de camera. Het is een overduidelijke designkeuze, maar is het echt mooi? Het is ook nog voorzien van ander, glanzend materiaal, waardoor het enorm opvalt.
Maar goed, dit zijn allemaal maar kleine dingen die deze laptop echt niet heel veel slechter maken. Het is juist een erg goede laptop waar ik een aantal dagen met veel plezier op heb gewerkt. Het toetsenbord typt heerlijk, de laptop is erg snel, je kunt er makkelijk op multitasken en als je af en toe een YouTube-video moet kijken, dan kun je ook nog rekenen op flink wat geluid. Lenovo heeft een heerlijke laptop afgeleverd, die misschien met zijn grootte en gewicht niet zo ‘lap’ is als zijn kleinere broertje, maar wel een cadeautje is om op te werken.
Dankzij deze laptop ga je daar echt even rustig voor zitten en het feit dat je zoveel ruimte hebt om te werken, voelt wel degelijk comfortabeler dan op een kleinere laptop. Dat je deze Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 bovendien veel meer kunt vragen dan van bijvoorbeeld een goedkopere laptop met minder goede specs, dat voelt ook al heel vrij. Het apparaat neemt veel drempels weg die je normaal kunt voelen als je aan het ontwerpen slaat, dus petje af voor Lenovo.
Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 is verkrijgbaar vanaf 2.359 euro.