Je kent misschien de elegante Samsung The Frame-televisies wel. Ze zijn enorm luxe, zien eruit als een schilderij en zijn al met al vrij indrukwekkend. Samsung heeft een nieuwe telg in de familie gemaakt, namelijk de Music Frame. Het is geen televisie, maar een soort fotolijst waar muziek uit komt. Klinkt suf, maar de bass van dit apparaat vertelt je toch echt iets anders.
Samsung heeft zijn Music Frame hoogstwaarschijnlijk ontwikkeld als een speaker met daarop een fotolijst, in plaats van andersom. Het geluid komt eerst, en daarnaast kun je er inderdaad een leuke foto of tekening in plaatsen om het ook daadwerkelijk als fotolijst te gebruiken. Het lijkt ook geen apparaat te zijn dat per se voor achtergrondmuziek zorgt: dit is verrassend genoeg een vrij luide speaker.
Wanneer je hem uitpakt is het even kijken wat wat is: je moet het nog wel zelf wat in elkaar zetten. De lijst is 35 x 35 centimeter en is net als die bekende IKEA-lijstjes vrij diep: 6 centimeter. Het grootste verschil met zo’n IKEA-lijstje is het gewicht. Dit apparaat weegt 4,6 kilo en dat betekent dat je hem stevig moet ophangen, als je daarvoor kiest. Met ons reviewmodel hebben we dat niet gedaan, maar kun je zien dat het gewoon ergens neerzetten ook een goede optie is. Je kunt hem trouwens ook ophangen als je af en toe de afbeelding wil veranderen, want er zitten een soort noppen op waarmee je de voorplaat eraf kunt halen om de afbeelding te wijzigen.
Op het eerste gezicht is het een gek apparaat. Je weet eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen. De uitleg is hier en daar ook wat summier, maar een aantal dingen is meteen duidelijk: de kabel moet in de achterkant, de stekker in het stopcontact en het apparaat heeft een paar knoppen aan de zijkant waarmee je het aan/uitzet, of het volume hoger of lager doet. Maar het belangrijkste is dat dit apparaat vervolgens via Bluetooth verbinding kan maken met je Android-telefoon of je iPhone. Via de SmartThings-app installeer je hem en kom je al gauw in een menu waarin je bijvoorbeeld het EQ kunt afstellen, zodat je hem lekker wat meer bass kunt geven. Schrik niet, want dat krijg je ook.
Je verwacht van zo’n plat vierkant misschien weinig qua speakercapaciteit, maar deze gadget zal je verrassen: het komt flink wat volume uit. Er is dan ook wel wat demping nodig aan de achterkant, zeker als je kijkt naar het scenario waarin je het apparaat aan de muur hangt. Zoals je op de foto ziet heeft het apparaat duidelijk een luidspreker naar voren met de nodige toevoegingen om het geluid te verbeteren. Dat zit dus wel goed met de buren. Ondertussen geniet jij van een vrij hoge kwaliteit audio, met dank aan Dolby Atmos, dat aanwezig is op deze bijzondere fotolijst. Verder is dit apparaat een soort matroesjka. Eerst denk je iets te zien, maar vervolgens komen daar steeds meer dingen bij.
De knoppen aan de zijkant bijvoorbeeld, zie je in eerste instantie niet. Je komt ze waarschijnlijk door te voelen bijna per ongeluk tegen. Ook zal je in het appmenu zien dat je heel veel connectiekeuzes hebt: Spotify Connect, Chromecast built-in, Tidal verbinden: het zijn allemaal mogelijkheden. Wil je nog sneller muziek afspelen, dan kun je door je telefoon op de soundbar te tikken muziek laten afspelen van je telefoon op je Music Frame. Daarnaast zijn er allerlei integraties mogelijk: met Q-Symphony kun je bijvoorbeeld de luidspreker laten synchroniseren met je televisie (mits die van 2024 is) en met SpaceFit wordt er net als bij het installeren van een surround systeem gekeken naar de akoestiek in de ruimte om zo het best mogelijke geluid te creëren voor die kamer.
Goed om te weten is dat deze gadget geen draadloze speaker is. Hoewel hij wel draadloos verbindt, heeft hij wel altijd stroom nodig via de kabel. Verbinden is overigens niet altijd via Bluetooth: gebruik je het met SmartThings dan kun je het apparaat op je wifi laten werken en zo ook meer sychronisatie mogelijk maken met andere slimme Samsung-producten in huis.
Maar wat ons het meest bijblijft van dit bijzondere fotolijstje is dat volume. Het is bijna bizar dat het zo’n flinke hoos aan geluid kan veroorzaken. Dat hebben we te danken aan zes ingebouwde luidsprekers en een slim design. Uiteindelijk is het een interessant apparaat dat met een heel verrassende vormfactor komt en totaal niet doet wat je verwacht: maar dan wel op alle goede manieren. Zo vinden wij het een heel goed alternatief voor mensen die geen soundbar kunnen gebruiken bij hun televisie (of dit esthetisch onverantwoord vinden), maar toch wat meer geluid willen.
Wel is het een apparaat met een redelijke prijskaart van 450 euro. Dit maakt het een dure fotolijst, maar voor een luidspreker met dit speciale design verwachten we dat er zeker wel een markt is. Vooral een markt zoals die van de televisie The Frame, wat vaak toch wat meer welvarende mensen zijn die dol zijn op design en daar ook wat meer geld voor willen betalen. The Music Frame is zeker voor wie graag gastheer of gastvrouw is een heel toffe conversation starter. Als je boven het geluid uitkomt tenminste.