29.04.2024
Technologie

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

Het is erg handig om een eigen laadpaal bij het huis te hebben. Maar voor sommige mensen is het niet alleen handig: het is pure noodzaak. Ruim eenderde van de mensen zou niet elektrisch zijn gaan rijden als ze geen eigen laadpaal hadden. 

Eigen laadpaal

Het onderzoek is gedaan in opdracht van Zonneplan, dat ook elektrische laadpalen, maar het is toch een interessant resultaat: ondanks dat we in Nederland zeker niet mogen klagen over het aantal laadpalen in ons land, is er toch voor veel mensen een laadpaal dichterbij nodig. En waarschijnlijk vooral: privé. Immers hebben steeds meer mensen een elektrische auto en zal het aantal laadpalen in gebruik steeds meer toenemen. 

Er werden voor het onderzoek 1819 mensen gevraagd naar hun beweegredenen om al dan niet elektrisch te gaan rijden. Vier op de tien zou niet elektrisch zijn gaan rijden als ze geen eigen laadpaal bij huis hadden. Daarnaast is het laden op eigen zonnestroom een belangrijke beweegreden om zo’n eigen paal te willen hebben (28 procent noemt dit als belangrijkste voordeel). Daarnaast helpt het ook dat je niet van allerlei verschillende organisaties een pas nodig hebt en je beter duidelijk hebt wat je dan betaalt voor een volle ‘tank’. 

Dynamische tarieven

Mensen die meededen aan het onderzoek en wel elektrisch rijden, maar geen eigen laadpaal hebben, stellen dat ze bij een eigen laadpaal vooral interesse hebben in het kunnen gebruiken van dynamische tarieven. Wat betekent dat je op een zonnige dag waarin er veel stroom wordt gegenereerd dus beter ‘s middags kan worden geladen. De prijzen bij dynamische prijzen zijn doorgaans het laagst op momenten dat er veel wind- of zonne-energie beschikbaar is. Bij sommige organisaties komt dat uit op gemiddeld 22 cent per kilowattuur (Zonneplan), terwijl het CBS stelt dat 33 cent het gemiddelde is voor vast en variabel. 

Je hebt wel een slimme laadpaal nodig om zoveel mogelijk uit zo’n variabel tarief te kunnen halen. Uiteraard kost het ook geld om die te laten plaatsen. Je kunt jaarlijks honderden euro’s besparen door het zo zijn voordelen uit te halen, maar het kost wel 800 tot 3100 euro om een laadpaal te laten plaatsen. Het duurt dus wel even voordat je het eruit hebt, maar je hebt dan wel voordeel van een privélader die altijd tot je beschikking staat. 

Share this post