Facebook-moederbedrijf wil de nummer één zijn als het gaat om VR. Logisch, het heeft vele jaren geleden Oculus gekocht. Maar het legt er nu wel heel veel focus op. Het heeft meerdere VR-brillen in ontwikkeling en het leent nu ook nog zijn besturingssysteem uit aan bekende computerbedrijven. Horizon OS kan nu onder andere gebruikt geworden door Lenovo en Asus.
Er zitten wel open source-elementen in dit project, maar het is niet geheel open source. Deze computerbedrijven hebben dus geld betaald om dit VR-systeem van Meta te kunnen gebruiken. Zo hoopt Meta dat er meerdere alternatieve appwinkels zullen opstaan en zo maakt het ook App Lab wat duidelijker zichtbaar waarmee VR-spelers nieuwe apps kunnen ontdekken, maar appmakers ook geïnspireerd kunnen worden.
Meta schrijft: “Dit nieuwe hardware ecosysteem zal draaien op Meta Horizon OS, het mixed reality besturingssysteem dat onze Meta Quest headsets aanstuurt. We hebben deze naam gekozen om onze visie weer te geven van een computerplatform dat gebouwd is rond mensen en verbinding – en de gedeelde sociale materie dat dit mogelijk maakt. Meta Horizon OS combineert de kerntechnologieën die de huidige mixed reality-ervaringen aandrijven met een reeks functies die sociale aanwezigheid centraal stellen in het platform.”
Die sociale laag is belangrijk. Er komt een soort 3D The Sims-achtig platform waarmee je kunt spelen. Horizon OS is natuurlijk een referentie naar Horizon Worlds, het VR-platform van Meta. Er is 10 jaar aan Meta Horizon OS gewerkt en Meta wil er echt een volgende generatie computerplatform mee bouwen. Dat betekent misschien wel dat het een soort Windows van Microsoft wil worden, maar dan van VR. Ook is er veel mixed reality aanwezig waarmee je zowel de echte wereld kunt bekijken (door je bril, dankzij camera’s) als apps. Ook komt er een speciale Quest-VR-bril met Xbox.
Mark Zuckerberg gaat een beetje voor een Android-achtige benadering versus een Apple-achtige: niet zo dichtgetimmerd, maar juist vanaf het begin al wat meer open naar derden. En als het goed is plukken we daar straks als gebruikers de vruchten van, omdat we meer keuze hebben. In apps vooral: of Asus en co bijvoorbreeld ook hun eigen schil op het OS van Meta zullen bouwen, dat is onbekend. Het kan immers ook gebeuren dat Meta juist weer te veel macht krijgt wanneer het de nummer 1 wordt: we hebben dat ook gezien bij Microsoft Windows. En ja, dan is het toch ‘gelukkig’ dat er altijd nog een Apple is (met zijn MacBook) en open-source-mogelijkheden (zoals Linux) om de gebruikers meer keuze te bieden.