Premiere Pro is de software van Adobe waarmee je video’s kunt bewerken. Veel videomensen werken hiermee en net als bij Photoshop zien we ook hier AI zijn intrede doen. Adobe heeft nu een nieuwe video gemaakt waarin het laat zien wat er straks allemaal mogelijk is. Wanneer deze mogelijkheden precies volgen, dat is nog onbekend, maar het is duidelijk dat Adobe even een flex wil doen om te laten zien dat het videocreatievelingen nog niet is vergeten in deze wereld die steeds verder doordrongen raakt van AI.
Adobe heeft daarbij ook nog een andere tool die het in de nek hijgt, namelijk Canva. Dat heeft recent Affinity gekocht, dat een soort PDF-writer-software heeft, naast wat andere dingen. Canva zelf neemt ondertussen steeds meer Photoshop-mogelijkheden over, waardoor het steeds meer een geduchte tegenstander wordt voor Adobe. Zeker omdat het wat laagdrempeliger en eenvoudiger is.
Toch zal dat niet de enige reden zijn voor Adobe om met meer AI-mogelijkheden op de proppen te komen. Het ziet er waarschijnlijk ook simpelweg de handigheid van in. De onderstaande video bewijst dat ook: je kunt zelfs de watchface van een horloge er heel anders uit laten zien, compleet nieuwe objecten in een video plaatsen zonder dat het er onrealistisch uitziet, en je kunt ook nog beelden wat verlengen, alsof je de camera langer liet draaien dan in werkelijkheid het geval is. Ook kun je objecten uit video’s halen als je dat wenst. Het zijn handige tool die er geweldig uitzien, en natuurlijk laat Adobe hier ook wel het beste van het beste zien: of wij er straks zelf ook zulke goede resultaten mee krijgen, dat valt nog te bezien.
Tegelijkertijd is er wel een indicatie dat Adobe goed weet wat het met AI doet: Photoshop maakt op geweldige wijze gebruik van AI. Of je nu een bloemetjesgordijn graag wil doortrekken of wil zorgen dat de lucht boven de Eiffeltoren er heel zonnig uitziet, in plaats van zou grauw als het was toen jij de foto maakte: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Photoshop doet het niet alleen goed, je komt ook vrij makkelijk tot een goed resultaat. In deze video van Adobe over Premiere Pro zie je ook welke opties er in het programma worden gebruikt om bepaalde mogelijkheden voor elkaar te krijgen.
Wil je helemaal geen tools gebruiken, dan kun je eventueel ook met prompts gewoon schrijven wat je wil dat er gebeurt. Nieuw is ook dat Adobe openstaat voor meer andere tools: Sora van OpenAI bijvoorbeeld, maar ook Pika Labs en Runway. Mocht je dus liever die kunstmatige intelligentie-software gebruiken, dan kun je dat inzetten in combinatie met Premiere Pro. Tot slot heeft Adobe ook het een en ander bedacht om te zorgen dat het wat duidelijker is dat er AI wordt gebruikt: het labelt de clips zodat niet alleen duidelijk is dat er sprake is van AI-bewerking, maar ook met welke tool iets bewerkt is.
Dit alles komt dit jaar naar Adobe Premiere Pro, maar wanneer is nog even afwachten.