Het is lang gehyped en nu staat het op Netflix: 3 Body Problem, een serie gebaseerd op de roman van Liu Cixin: de zeer succesvolle roman van deze Chinese schrijver. Dat is echter niet de enige reden waarom er zo naar werd uitgekeken: het is van de makers van Game of Thrones: David Benioff en D.B. Weiss. Merk je dat als je het kijkt, en vooral: is het een goede serie?
3 Body Problem is wel echt iets heel anders dan Game of Thrones: de wereld van fantasy is verruild voor een wereld van sci-fi. Hoewel die twee zeker overeenkomsten hebben, is er wat ons betreft weinig van D.B. Weiss en David Benioff terug te zien in de serie. Althans, niet op hun Game of Thrones-manier van werken. Deze serie barst niet van de locaties en personages, het is veel meer lineair dan Game of Thrones was en dat is maar goed ook. Er komt een aardige hoeveelheid ingewikkelde sci-fi-materie voorbij en daar kun je een veelheid aan personages niet bij gebruiken. Wel zien we oude bekenden uit GoT: John Bardley, Liam Cunningham en Jonathan Pryce bijvoorbeeld.
De manier van vertellen alleen al is een groot verschil, maar 3 Body Problem is sowieso heel andere koek. Het is geen serie die bol staat van de seks, van de lompheid, het is juist een serie die het meer van subtiliteit moet hebben. Het is nog veel meer dan Game of Thrones een serie die je niet aanzet tijdens het online shoppen of mailbox bekijken: het is opletten geblazen. Op zich is het verhaal op zich wel goed te volgen, maar er zijn veel subtiliteiten om op te letten. Het verhaal begint met wetenschappers die verdwijnen en een wetenschapper in het bijzonder die ineens een aftellende tijdklok voor zich ziet, die niemand anders ziet.
Een tijdklok waar echter wel andere mensen iets weten: mensen die haar bedreigen, omdat ze moet stoppen met haar wetenschappelijke werk. Dat is de eis, maar haar roeping maakt het heel moeilijk voor haar om te stoppen: de dood of de wetenschap? Terwijl dit verhaal loopt, ontdekt ze samen met een groepje wetenschappers dat een collega-wetenschapper een einde aan haar leven maakte nadat ze een soort VR-game enorm veel speelde. Al gauw blijkt die vreemde virtual reality-headset een portal te zijn naar een heel andere wereld. Echter blijkt het een ‘game’ die maar moeilijk is om mee te stoppen, terwijl die wel grote invloed kan hebben.
Verder spoilen we niets, want deze serie moet je zelf beleven. De afleveringen kosten maar liefst 20 miljoen dollar per stuk en dat zie je er ook wel aan af: de computerbeelden zijn goed geblend met de echte wereld. Samen met de personages vogel je in deze serie stukje bij beetje uit wat dat 3 Body Problem precies betekent. Althans, als je het kunt volgen, want het is niet altijd de meest eenvoudige materie. Geen zorgen, als je niet alles bij kunt houden, dan zul je waarschijnlijk wel de algemene strekking meekrijgen: deze serie zet je namelijk wel degelijk aan het denken over wie wij zijn als mensheid, wat wij doen met de aarde en hoe bepaalde groepen invloed uitoefenen. En dat allemaal in een context van Chinese politiek, die op een heel interessante manier Engeland bereikt, waar deze serie zich afspeelt.
Deze serie deed mij erg denken aan Sense8: door het onaangename sci-fi-gevoel, door de grote diversiteit van de cast en -en ja er is toch ook kritiek- het feit dat het soms toch wat ‘gemaakt’ voelt. Er is iets niet-authentieks aan deze serie. Misschien omdat het uiteindelijk toch niet helemaal diep en ingewikkeld genoeg wordt, misschien omdat de cast een beetje te mooi is. In ieder geval lijkt er iets te gelikt te zijn aan 3 Body Problem, wat zonde is, want iets rauwer had waarschijnlijk beter gepast bij de verdere materie: een Chinese revolutie, een andere beschaving, enzovoort. Het zou helpen als vooral het hoofdpersonage wat ruiger was, in plaats van zo mooi is dat het een robot zou kunnen zijn. Hoewel… Wat ze precies is, dat weet je natuurlijk maar nooit…
Uiteindelijk is 3 Body Problem een must-see. Het is een serie die aan de slag gaat met een van de grootste existentiële vragen die we als mensheid hebben en doet dat op een manier die niet eens zo heel onrealistisch is. En ook al vind je dat wel: 3 Body Problem zet je sowieso aan het denken. Veel plezier!