29.01.2024
Online

Kan AI voorspellen wie de mol is in Wie is de Mol?

By: Laura Jenny

BlogOnline

Social media

Er zijn natuurlijk wel meerdere wegen naar Rome: zo kijken de studenten ook over wie het meest wordt gesproken op social media. Ook worden Instagram, X, Facebook en TikTok ingezet om te checken wat de kandidaten en hun families zoal posten. De studenten geven aan dat kandidaten niets mogen posten tijdens de opnames, maar dat hun vrienden bijvoorbeeld op een gegeven moment plaatsen dat ze aan het borrelen zijn met persoon x, waardoor duidelijk kan worden dat iemand vroeg of juist later thuis was. Hoe later iemand weer thuis is, hoe groter de kans dat iemand in de finale heeft gestaan. En ja, als iemand in de finale staat, dan is de kans 1 op 3 dat die persoon de mol is.

Heeft de AI het nooit mis? Waarschijnlijk wel: de geschminkte personen-analyse bleek Justin te zijn, maar die ligt er al uit. Aan de andere kant kunnen dit seizoen mensen die eruitliggen terugkomen. En die kunnen technisch gezien de mol nog zijn: “de mol gaat nooit naar huis”, nee, die kandidaten zijn ook nog niet naar huis gegaan maar in Mexico gebleven… Dus ja, de kans dat de AI er hier naast zit is wel groot, maar niet zeker. Wij denken dat het niet echt te doen is om het via AI te doen, maar wie weet wat er uiteindelijk toch nog uit komt. We hebben nog heel wat afleveringen te gaan voor de ontmaskering, en dat betekent dat de AI nog veel meer data krijgt en dan natuurlijk nog beter kan analyseren wie die pestkop blijkt te zijn.

We volgen het hier bij DutchCowboys op de voet, maar die mensen van de montage kunnen zo goed sturen, dat je vaak zelfs in de laatste week nog zit te gissen wie toch die mol is. Het is heel knap hoe dat werkt. Echter hebben ICT-studenten van de Fontys Hogeschool in Eindhoven besloten dat ze het toch gaan proberen: ontdekken wie de mol is, maar dan met hulp van kunstmatige intelligentie.

Wie is de Mol? en AI

AI wordt door de zes studenten ingezet om de mol op te sporen. In het televisieprogramma van Avrotros gaat een handjevol BN’ers naar een ander land om daar allerlei opdrachten te doen om geld te verdienen voor de uiteindelijke winnaar. De winnaar is niet de persoon die het beste presteert, maar de persoon die de Mol weet te ontmaskeren. Echter wil iedereen elkaar natuurlijk uit het spel werken, om er zelf zo lang mogelijk in te zitten, waardoor ook niet-mollen wel eens een molactie doen.

De mol wil dat er zo min mogelijk geld in de pot zit, en speelt daardoor allerlei spelletjes tijdens de spellen. Zorgen dat er juist heel lang gebeld wordt als het de bedoeling is dat je kort belt, of een getal volledig verkeerd zeggen. Soms zelfs fysiek geld uit de pot halen: het kan allemaal. Maar het mag niet te opvallend, want je wil als mol niet worden ontmaskerd (hoewel de mol nooit naar huis gaat). Dat is in het kort hoe het spel werkt, en door slimme montage is het heel moeilijk om te zien wie nu die mol is. Is het iemand die juist vaak in beeld is, zoals Jeroen, of is het juist iemand die je zelden hoort, zoals Rian?

Kees, Jeroen of Anna

De AI moet het gaat uitvinden. Zes studenten hebben een systeem gemaakt waarmee kan worden geanalyseerd wie de mol is. De studenten verklappen ook wie zij denken dat het is, en zeggen dat ze denken dat ze in de goede richting zitten. Kees van der Spek, Jeroen Spitsberger en Anna Gimbrère zijn het meest waarschijnlijk de mol.

Een van de manieren om dat te doen is bijvoorbeeld een scene uit de eerste aflevering, waarin de mol geschminkt en al een andere kandidaat een hand zou hebben gegeven. Die beelden werden aan de AI gevoed om te kijken wie er in beeld zou kunnen zijn geweest. Heel diep in de materie gaan ze niet, in een artikel bij OmroepBrabant, maar ze omschrijven het als veel data verzamelen en verwerken, en dan hopen dat de uitkomst klopt.

Share this post