11.01.2024
Online

​Je kunt bij ChatGPT AI-chatbots shoppen voor allerlei functies

By: Laura Jenny

BlogOnline

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft een winkel gemaakt waarin je allerlei verschillende chatbots kunt kopen. Het idee is dat je bijvoorbeeld als je in het onderwijs werkt, een specifieke GPT kunt kopen voor jouw vakgebied. En andersom: heb jij juist een mooie gebouwd voor het onderwijs, dan kun je die te koop aanbieden en er geld aan verdienen.

GPT Store

Althans: in eerste instantie is het kosteloos. Je hoeft niet te betalen voor een GPT en de maker kan er dus ook geen geld mee verdienen. Ook kunnen niet zomaar alle GPT’s worden aangeboden. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. De GPT Store kan alleen worden benaderd door mensen die een Plus-, Team- of Enterprise-abonnement hebben op ChatGPT. Bovendien kun je niet zomaar elke GPT in de winkel te koop zetten. Je moet het voor alle gebruikers zichtbaar maken (niet alleen met link, wat wel de meest gebruikelijke manier is om het te delen). Ook moet je een Builder Profile hebben en moet dit geverifieerd zijn, naast nog een aantal richtlijnen.

GPT’s kunnen bijvoorbeeld rondom Dall-E zijn, of specifiek voor onderzoekers, of juist programmeurs. GPT Store is ook bedoeld om te laten zien wat er allemaal aan verschillende dingen mogelijk is met die GPT’s. Ook wil het laten zien dat het niet moeilijk is om een eigen GPT te maken. Je hoeft geen programmeur te zijn, of te kunnen programmeren om er een te maken. Het gaat vooral om regels meegeven aan de GPT om het zo een bepaalde richting op te sturen die voor gebruikers handig is. Ook kun je een GPT gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld Canva, voor nog meer waardevolle antwoorden.

OpenAI’s AI-chatbotwinkel

Er zijn er in ieder geval genoeg om aan te bieden: volgens OpenAI zijn er inmiddels al 3 miljoen gemaakt. Het idee is dat die makers hun GPT’s allemaal kunnen aanbieden als ze dat willen, en op den duur kunnen ze dan als hun GPT veel wordt gekozen en wordt gebruikt ook geld krijgen voor hun ‘creatie’. Helaas geldt wel, zoals bij veel van dit soort oplossingen, dat de Amerikanen eerst de kans krijgen om geld te verdienen, waarna het naar de rest van de wereld wordt uitgerold.

Verder deed OpenAI geen uitspraken over hoe zoiets dan zou moeten werken. Dat is dan ook nog helemaal onduidelijk: wat is het verdienmodel? Maar dat er naar wordt gekeken is wel tof. Het past ook wat meer bij de gedachte waar OpenAI ook mee begon, die winkel: het is open, zoals OpenAI ook bedoeld was om open te zijn voor de hele wereld. Het zou zelfs helemaal geen geld willen verdienen aan het begin, maar gat is ook later veranderd, zoals we hebben gezien. En zoals we ook zien aan die GPT store, die alleen toegankelijk is voor betalende klanten.

Share this post