Dat we met z’n allen in Europa elk jaar weer meer mobiel dataverkeer genereren is al sinds de komst van 4G geen groot nieuws meer. Echter, we bevinden ons op dit moment in een nieuwe transitiefase, naar 5G met nog snellere mobiele dataverbindingen. Natuurlijk, 5G is er al een paar jaar, maar net als bij 4G duurt het even voordat een substantieel deel van de consumenten hun ‘oude’ abonnement hebben vervangen. Bovendien gaat de uitrol van 5G niet in alle Europese landen even snel. Sterker nog, er zijn met name in het oostelijke deel van Europa nog landen waar men nog de transitie van 3G naar 4G moet maken.
De GSMA verwacht in haar meest recente rapport over de ontwikkelingen rondom mobiele netwerken in Europa dat de verdere uitrol van 5G en 4G netwerken er in Europa voor zullen zorgen dat het mobiele dataverkeer tussen nu (2023) en 2028 gaat verdriedubbelen. De GSMA stelt ook dat 5G in 2028 de meest gebruikte mobiele netwerktechnologie zal zijn en dat zal dan met name te danken zijn aan de verdere groei van 5G-netwerken in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Dat er nog veel werk verzet moet worden om 5G Europa breed beschikbaar te maken blijkt ook uit het feit dat eind 2022 slechts 5 procent van de mobiele netwerken in Europa 5G ondersteunden. In Nederland hebben we al enkele jaren vrijwel landelijk dekkend 5G – en binnenkort ook met alle frequentiebanden, maar dat geldt dus zeker niet voor heel Europa.
Dat heeft zeker ook te maken met de kosten. Om heel Europa van 5G netwerkdekking te voorzien, moeten de verschillende providers, alles bij elkaar gerekend, naar schatting 400 miljard Euro investeren. Dat geld moet ook nog een keer terugverdiend worden. En het is pas 10 jaar geleden dat ze vele tientallen, en honderden, miljarden investeerden in de 4G-netwerken. Om dat terug te verdienen moet je heel wat abonnementjes van een paar tientjes per maand verkopen.
Zo’n tien jaar geleden, toen in Europa de eerste 4G-netwerking zich aankondigden, voorspelde iedereen dat met de komst van écht snel mobiel internet ook het dataverkeer exponentieel zou gaan groeien. De eerste drie jaar viel dat relatief gezien nog wel mee. Dat had natuurlijk ten eerste te maken met het feit dat consumenten nog moesten overstappen naar een – vaak duurder – 4G abonnement met passende, ruime, databundels.
Daarnaast golden binnen Europa nog steeds vrij exorbitante tarieven voor dataroaming. Tussen 2014 en 2017 steeg het mobiele dataverkeer van 0,32 naar 0,89 Exabyte per maand. In de jaren daarna, toen de roamingkosten binnen de EU (zomer 2017) afgeschaft werden en er steeds meer 4G-netwerken en -abonnementen geteld werden, begon het dataverbruik in Europa pas echt aan zijn groeispurt.
Tussen 2017 en 2022 zagen we bijna een vernegenvoudiging van het maandelijkse mobiele dataverkeer, naar 7,41 Exabyte per maand. Daar komt volgens de analisten van Statista dit jaar weer ruim een kwart bij (9,57 Exabyte/maand).
Als de voorspellingen van de GSMA uitkomen, dan zou dat dus betekenen dat we in 2028 met z’n allen hier in Europa zo’n 30 Exabyte aan mobiele data per maand verstoken. Dat staat, ter illustratie, gelijk aan het downloaden van ruim 7,35 miljard DVD’s.