BlackBerry: het maakte telefoons zoals we ze nu niet meer kennen. Deze week stappen we in een tijdmachine en reizen we af naar het jaar 1999, want toen begon het allemaal voor het telefoonimperium van RIM.
Research in Motion (RIM) was een Canadees bedrijf dat in 1999 voor het eerst een BlackBerry op de markt bracht. Het bedrijf bestond toen echter al veel langer: in 1984 richtten Mike Lazaridis en Doug Fregin het bedrijf op. In 1990 introduceerde het een soort streepjescodelezer, maar het werd pas echt een groot bedrijf toen het in 1999 met die allereerste BlackBerry kwam: die nog steeds wordt gezien als de voorbode van de smartphone.
Toen al vrij revolutionair, want het ondersteunde push-email. De telefoons werden echter pas écht populair in de tweede helft van de 00’s. Door hun fysieke toetsenbordjes waren de telefoons heel handig. Touchscreens waren er steeds meer, maar die waren vaak maar klein waardoor daarop typen minder aantrekkelijk was. Daarnaast werden BlackBerry’s gezien als heel veilige toestellen, waardoor topmensen bij grote bedrijven ze ook massaal gebruikten. Opvallend, want later zou het bedrijf nog in opspraak komen omdat de Amerikaanse regering BlackBerry’s juist stelselmatig afluisterde.
Ze waren er vooral in het zwart en wit, de BlackBerry Bold, de BlackBerry Curve, de BlackBerry Pearl, en dan was er ook nog de BlackBerry Torch: stuk voor stuk toestellen die als zoete broodjes verkochten. Het toppunt beleefde BlackBerry in het jaar 2009. Toen had het maar liefst 20 procent marktaandeel. Iedereen pingde wat af: pingen was een soort lokaal berichtjessysteem. Op dat moment kenden we alleen nog sms, dus was pingen (dat via internet was en dat ook nog eens onbeperkt) een soort hemels iets. Het was zeker weten door dat pingen en dat grappige kleine toetsenbordje dat BlackBerry zo immens populair werd.
Het werd dan ook gezien als een kleine ramp dat BlackBerry op een gegeven moment een paar dagen serverproblemen had. Het was oktober 2011 en door een grote storing (door een kapotte core-switch, zo bleek pas vrij laat) hadden mensen dagenlang geen mogelijkheid om te pingen. Paniek brak uit: hoe moesten mensen nog communiceren: live?!
Het is niet die storing geweest die BlackBerry uiteindelijk de das omdeed. Dat was toch echt die controverse rondom dat afluisteren. Frankrijk deed het merk volledig in de ban voor regeringsambtenaren en in Nederland mochten ze wel gebruik worden, maar nooit voor vertrouwelijke informatie. Het waren de vroege jaren van smartphone: veel encryptietypes die we nu kennen werden toen nog niet op zo’n grote schaal gebruikt. Het was waarschijnlijk wel een combinatie van dingen: zo bracht het ook een paar producten uit die gewoon keihard flopten: de Storm, die moest concurreren met de iPhone maar vol bugs en problemen zat. En ook nog de PlayBook Tablet, een tablet die ook miserabel was.
En ja, Steve Jobs zei bij de introductie al dat iPhone een geduchte concurrent zou worden voor BlackBerry en dat heeft hij met zijn mensen waargemaakt: het is waarschijnlijk vooral iPhone geweest die de strop van BlackBerry knoopte. En ja, toch ook een andere berichtendienst die voor Ping deed wat Ping zelf voor sms deed: beter zijn. WhatsAppen doen we inmiddels een decennium later nog steeds.
Pas in 2016 na een heleboel ellende werd aangekondigd dat BlackBerry geen smartphones weer zou maken. Er was vorig jaar nog even een kleine hoop dat het toestel terug zou komen, maar dat is uiteindelijk niet van de grond gekomen. We kunnen dus wel rustig stellen dat BlackBerry echt in de 10’s blijft, en niet meer terugkomt. Pingen zouden we toch ook niet meer doen nu, dus eigenlijk is het vooral een mooie herinnering van een tijd dat telefoons ontzettend spannend waren.