Deze week is een historische week voor Microsoft, want op 25 oktober 1983 verscheen zijn wereldberoemde tekstverwerker Word. Dat betekent dat het programma inmiddels 40 jaar bestaat. Een flinke prestatie, vooral omdat het al decennia een van de meest gebruikte software ter wereld is. Reden voor ons om bij deze software stil te staan met een reeks leuke weetjes.
1. Veel mensen kennen Word inmiddels als een programma dat binnen Microsoft 365 hoort, maar ooit was het meer op zichzelf staand. Toen heette het ook anders: Multi-Tool Word. Het marketingteam van Microsoft vond dat echter te lang en ‘MAND’de het tot gewoon Word.
2. Word werd ontwikkeld door Charles Simonyi, Paul Allen, Richard Brodie en -hoe kan het ook anders- Bill Gates.
3. De eerste versie van Word, die dus in oktober 1983 het levenslicht zag, was geschikt voor Xenix en MS Dos. Windows bestond toen namelijk nog helemaal niet: dat kwam in 1985 pas kijken.
4. De officiële assistent van Word is natuurlijk Clippy, die eigenlijk Clippit heette. Het paperclipje, compleet met ogen en wenkbrauwen, sprong soms ineens het beeld in om je hulp te bieden. Clippy werd in Word 2007 ingeruild voor ‘Ribbon’, dat toch een stuk minder persoonlijkheid had.
5. Veel mensen hadden een hekel aan Clippy, met zijn ongevraagde advies. Sterker nog, één van de ontwikkelaars van Word, Richard Brodie, zei dat zijn mening over Clippy het beste kon worden vergeleken met de mening van een kat over het nemen van een bad. Oef..
6. Er is wel eens een hitsingle gemaakt over Word: een parodie op Limp Bizkits nummer Rollin, maar dan Scrollin, waarin allerlei mogelijkheden van Word voorbij komen. Dank Funny Music Project.
7. Word was een WYSIWYG-programma, dat staat voor What You See Is What You Get, wat betekent dat wat je op het scherm ziet in Word, ook daadwerkelijk zo uit de printer komt. Heel vroeger trouwens niet helemaal: toen waren de lettertypen op het scherm vaak minder mooi dan ze uit de printer kwamen rollen.
8. Microsoft Word was niet altijd de meest populaire tekstverwerker ter wereld. In de 80’s was dat WordPerfect. Echter veranderde dat in de jaren ‘90: iedereen maakte zijn scriptie, notulen en ander werk- en schoolwerk in Word.
9. Inmiddels is echter Google ook een populair tekstverwerkingsprogramma, omdat het eerder online beschikbaar was in de browser, volledig gratis is en veel mensen toch al een Google-account hebben (dat benodigd is om het te gebruiken).
10. Waarschijnlijk blijft Word nog heel wat jaren een van de grootste tekstverwerkers ter wereld. Ook Word gaat namelijk mee met zijn tijd (al heeft Microsoft daar soms even wat tijd voor nodig, zoals met de cloud-opties). Word wordt vandaag de dag voorzien van AI. Met Copilot kun je AI een heel voorstel laten schrijven op basis van een paar notities. Ook gaat Copilot proberen te voorspellen wat je wil gaan typen.